CAMPANIE Românii se visează artişti, medici sau profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meseria de medic, deşi respectată de români, este în pericol FOTO Adevărul
Meseria de medic, deşi respectată de români, este în pericol FOTO Adevărul

Deşi cei mai mulţi dintre români lucrează la ora actuală în vânzări, în agricultură sau ca şoferi, o mare parte dintre aceştia au aspiraţii de medici, profesori sau ingineri. Aşa arată studiul „Meserii pentru România”, realizat de D&D Research. Potrivit cercetării, o meserie considerată a fi de viitor este definită în principal de componenta financiară.

Astfel, pentru 70% din români, ocupaţia trebuie să aducă susţinerea financiară necesară, „indiferent de loc sau situaţie”.

Cu toate acestea, acelaşi studiu subliniază că dacă ar avea posibilitatea să o ia de la capăt, cei mai mulţi români ar opta pentru medicină, în condiţiile în care meseria de doctor oferă perspectivele plecării din ţară.

Concret, 6,2% din respondenţi au declarat că şi-ar dori o asemenea carieră, deşi sunt conştienţi de exodul din domeniul medical, care s-a acutizat în ultimii doi ani, când peste 5.000 de doctori au preferat să lucreze în alte sisteme sanitare din Uniunea Europeană şi chiar din America. Pe lângă respect, meseria de medic aduce totodată succesul cuvenit persoanelor care o practică, asta în opinia a 20,7% din cei implicaţi în studiu.

Românii se visează artişti

Cercetarea realizată de D&D Research a scos la iveală faptul că românii ar opta şi pentru domeniul artistic, dar asta numai în condiţiile în care nu ar fi obligaţi „să muncească pentru a trăi”. Astfel, 9,6% din respondenţi au arătat că ar opta pentru ocupaţia de actor, dansator sau muzician.

„În percepţia publică artist se referă la artele dramatice şi muzică nu la arta plastică. Această ocupaţie este puternic idilizată. Cei mai mulţi ar face acest lucru dacă nu ar trebui să muncească pentru pâinea de zi cu zi, fiind considerată o ocupaţie care aduce succesul. Starea de fapt este indusă şi de media tabloidă care îşi extrage subiectele exploatând în principal persoanje care au ocupaţia în această zonă”, notează autorii studiului.

Mai exact, 7,7% din bărbaţi ar opta pentru o carieră de artist, iar 11,5% din femei ar alege actoria, dansul, muzica sau pictura dacă nu ar fi obligaţi să muncească pentru a trăi.

Românii nu vor să devină politicieni

Pe locul doi în categoria „ocupaţii emoţionale” tronează cea de profesor, pe care 5,1% din respondenţi şi-ar alege-o dacă salariile şi condiţiile din sistemul de învăţământ ar fi decente. „Românii afirmă în acelaşi timp că îi respectă foarte mult pe profesori, dar sunt în acelaşi timp convinşi că ceilalţi oameni nu le oferă profesorilor respectul cuvenit”, potrivit studiului.

În ceea ce priveşte persoanele fără studii superioare, 3,5% din acestea ar opta pentru meseria de agricultor, iar 3,4% pentru cea de şofer, procentul celor care şi-ar dori să lucreze în domeniul construcţiilor fiind sub pragul de 1%.

Astfel, autorii cercetării subliniază că deşi meseria de agricultor este considerată a fi cea mai importantă pentru progresul României, niciun român nu şi-ar sfătui copilul să urmeze o astfel de ocupaţie. Potrivit studiului, pentru cei din mediul rural, meseria de agricultor este cea mai de evitat pentru că este grea şi în acelaşi timp este foarte prost plătită. Situaţia este similară în cazul ocupaţiei de constructor, 1,9% din respondenţi lucrând în acest domeniu.

Concret, deşi aceştia consideră că este o meserie importantă pentru progresul României, nimeni nu este dispus să îşi încurajeze copilul să o urmeze. „În acelaşi timp, este considerată a fi o meserie în pericol în România pentru că cei pricepuţi care o fac pleacă din ţară să o facă pe alte meleaguri”, notează specialiştii care au redactat studiul.

Pe ultimul loc în topul meseriilor la care aspiră românii se află ocupaţia de politician, preferată de doar 1,3% din cele 1.150 de persoane incluse în cercetare.

Meseriile puse la colţ de români

Dacă românii se visează artişti, medici, avocaţi sau profesori, aceştia pun la colţ o serie de meserii, clasificate de studiu în categoria „ocupaţii de evitat”. Pe primul loc în topul ocupaţiilor de evitat se încadrează meseria de măturător sau gunoier, urmate îndeaproape de cea de agricultor. Suprinzător, pe locul trei în topul ocupaţiilor de evitat se află cea de medic, pe care 4,8% din români ar evita-o din răsputeri.

Cele mai multe persoane chestionate care au optat pentru acest răspuns şi-au motivat decizia explicând că nu le place sângele sau suferinţa, că a fi medic presupune prea multă muncă, în timp ce alţii au precizat că meseria de doctor este una prea riscantă, care nu li se potriveşte.  

În opinia românilor cu studii superioare, 27% din aceştia consideră că cea mai respectată meserie este chiar cea de doctor, în timp ce 19,5% sunt de părere că profesorii sunt respectaţi. Pe locul trei în topul ocupaţiilor care au parte de cel mai mult respect din partea celorlalţi se află profesiile din domeniul juridic, adică cea de avocat, jurist sau notar.

Pe aceeaşi temă:

CAMPANIE Ce cred românii despre meseriile lor. Unde îşi văd părinţii copiii vs unde se văd tinerii de astăzi

STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite