Campania de imunizare împotriva virusului HPV ar putea fi reluată în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de vaccinare împotriva virusului HPV ar putea fi reluată în 2013 FOTO Adevărul
Campania de vaccinare împotriva virusului HPV ar putea fi reluată în 2013 FOTO Adevărul

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a elevelor ar putea fi reluată, la cererea părinţilor, într-un program pilot susţinut de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Fundaţia Renaşterea. În această campanie vor fi cooptaţi şi medicii de familie, dar şi Ministerul Educaţiei.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Adrian Pană, a declarat miercuri că MS şi Fundaţia Renaşterea vor derula anul acesta un proiect de vaccinare împotriva virusului HPV pentru elevele cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, dar numai la solicitarea expresă a părinţilor.

„După eşecul din 2008 în privinţa vaccinării, reluarea campaniei se face după un program de informare adecvat şi numai la solicitarea expresă a părinţilor”, a precizat secretarul de stat.

Pană a mai spus că numărul de îmbolnăvire de cancer de col uterin pentru grupa de vârstă 0-64 de ani este în România de patru ori mai mare decât media europeană. El a ţinut să menţioneze că, primele analize ale programului de evaluare a stării de sănătate derulat de MS au arătat că doar 3% dintre femei au făcut testul Babeş-Papanicolau.

De asemenea, în urma unui sondaj realizat de Fundaţia Renaşterea, făcut pe un eşantion de 4.406 de femei, 84% din populaţia feminină nu a făcut niciodată un test Babeş-Papanicolau.

Ginecologul Ruxandra Dumitrescu a explicat miercuri, în cadrul conferinţei de presă organizată de Fundaţia Renaşterea, că autorităţile consideră că cea mai eligibilă grupă de vârstă la care să fie reluată vaccinarea împotriva cancerului de col uterin ar fi cea cuprinsă între 10 şi 14 ani, pentru că răspunsul imunologic la această categorie este maxim. 

Doctoriţa Dumitrescu a mai spus că reacţiile adverse la un astfel de vaccin sunt acelea care pot apărea la orice imunizare. Potrivit medicului, este necesar ca orice vaccinare HPV să fie înregistrată într-un registru funcţional, astfel să se cunoască toate datele cu privire la efectele imunizării.

Ginecologul a adăugat că orice reacţie adversă ce survine într-un interval de 30 de zile de la vaccinare trebuie anunţată Direcţiei de Sănătate Publică şi, implicit, Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Tot în cadrul conferinţei de presă, preşedintele Fundaţiei, Mihaela Geoană, a explicat că organizaţia neguvernamentală pe care o conduce militează pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, ea însăşi vaccinându-şi fetiţa pentru a reduce riscul unei astfel de maladii.

În 2008, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 270.500 doze de vaccin împotriva HPV, fiind imunizate, până anul trecut, 113.889 persoane.

Iniţial, campania de vaccinare lansată în 2008 viza imunizarea elevelor între 12 şi 14 ani, însă, din 2009, a fost extinsă la persoane de peste 24 de ani.

În 2008, au fost vaccinate 2.600 de eleve, adică doar 2% din cele 110.000 ale grupului ţintă de imunizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite