Biserica pentru proşti!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În realitate BOR e împânzită de afaceri în diverse domenii de activitate, promovează nepotismul şi incompetenţa şi duce o luptă odioasă de realizare a ceva monumental în timpul vieţii.

"Proşti "! Aşa ne consideră mai marii Bisericii Ortodoxe Române, aşa decurge din comportamentul şi predicilor lor din duminicile ordinare sau la sărbătorile mari. Porniţi radioul, televizorul la emisiunile de la Patriarhie/TVR, ori treceţi prin faţa unei biserici şi ascultaţi la boxe. Te minunezi auzind simplitatea, superficialitatea şi banalitatea predicilor. Ni se adresează ca unor oameni fără educaţie şi fără cultură. Nu există un mesaj viu, coerent, interesant şi nici ancorat în realitate.

    Am ascultat astăzi de Sfântul Andrei predica unui episcop plină de erori gramaticale şi istorice. Acesta să fie oare nivelul de cultură al acestor supraveghetori ai preoţilor? Atât înţeleg ei din Evanghelie? Tot în predica de azi şeful BOR îndruga legende despre Andrei pe care l-a numit „Părintele creştinismului românesc şi începătorul încreştinării poporului nostru. O încreştinare lentă. În timp ce se forma poporul român se şi încreştina”. Evident, afirmaţii mitologice şi fără argumente istorice solide. Însă poporul are nevoie de o poveste spusă frumos, pentru ca baierile pungii sã înceapă să se deschidă larg, iar gologanii să curgă în fondurile „filantropice şi de întrajutorare” ale Bisericii. În realitate BOR e împânzită de afaceri în diverse domenii de activitate, promovează nepotismul şi incompetenţa şi duce o luptă odioasă de realizare a ceva monumental în timpul vieţii (imensa Catedrală a Neamului, biserici, mănăstiri, statui, etc).  

Când de fapt într-o lume asediată de tulburări socio-economice, de dileme morale şi etice, cu suferinţe şi sărăcie, înloc de a oferi poporului poveţe utile pentru viaţa de zi cu zi, răspunsuri la problemele actuale de natură spirituală ale românilor, încurajări şi gânduri sănătoase ascultăm predici sforăitoare, basme şi banalităţi dacă nu acuze şi mustrări.

Diplome şi distincţii

În fiecare Liturghie, care de fapt este slujirea supremă, lumescul se îmbrăţisează cu cerescul. Dacă îngerii slujesc în temple şi Duhul Sfânt se coboară peste sfintele daruri, totuşi în altare nu lipseşte microfonia, convorbirile telefonice, bancurile şi conduitele lumeşti precum oferirea de diplome şi distincţii. După ce anii trecuţi însuşi marele binefăcător Gigi Becali a primit la Sibiu înalta distincţie a Mitropoliei Ardealului, Crucea Şaguniană, alături de pesedişti, actori şi directori, miercuri Andrei Pleşu şi astăzi Emil Hurezeanu alături de prefectul şi preşedintele CJ au primit aceeaşi distincţie.

O mimare a unei apropieri dintre biserică şi intelectuali. Mai strânse şi eficiente sunt legăturile cu politicienii. De la hramuri niciodată nu lipsesc deputaţii, senatorii, miniştrii, primarii cum nici astăzi la Constanţa nu a lipsit însuşi evlaviosul Victor Ponta. În aceeaşi Românie, copiii defavorizaţi şi cei din centrele de plasament ori de pe străzi, bolnavii din spitale şi bătrânii din azile nu sunt pe lista priorităţilor. Ei nu primesc diplome. Sunt ignoraţi căci ei nu contribuie la construcţia Catedralei Neamului prin viramente bancare in euro şi dolari sau prin sms la 857. De parcă Iisus Mesia nu pe cei sărmani şi neajutoraţi i-a binecuvântat.

1 decembrie – Cine suntem?

De Ziua Naţională a României văzând acest spectacol mă întreb cu întristare până când românul nostru va continua să trăiască în sărăcie, incultură, în ritualuri şi supersiţii? Când oare va înlocui acatistele şi lumânarea de Ev Mediu cu munca serioasă iar pelerinajul şi puparea moaştelor cu adevărata cinstire şi preţuire a omului de rând?  În biserică se închină la icoane iar în familie ori la serviciu e duşmănos şi viclean.  

Până când conducătorii BOR vor complicita cu decăderea morală a neamului? Când ne vom deştepta şi vom învăţa să nu mai cerem de la Cer ceea ce putem dobândi cu propria mână pe pâmânt? Când va înceta hoţia, şmecheria, corupţia şi minciuna?

Oare când românii vor învăţa să-şi iubească ţara şi aproapele, vor păstra pâmântul neînstrăinat sau când vor decide că vor respect şi vor avea spitale şi şcoli moderne nu catedrale, servicii de calitate şi nu se vor mai refugia cu laşitate în construcţii de biserici şi mânăstiri? Când? E deja târziu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite