Avizele psihologice pentru şcoala de şoferi sau pentru permisul de portarmă se vor obţine mai greu şi mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avizele psihologice vor fi mai greu de obţinut FOTO Adevărul
Avizele psihologice vor fi mai greu de obţinut FOTO Adevărul

Avizele psihologice pentru şcoala de şoferi şi cele pentru permisul de portarmă vor fi mai greu de obţinut. Asta, pentru că reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România vor ca, la eliberarea acestor documente, să fie aplicate timbre securizate distribuite prin intermediul colegiului. Astfel, susţin specialiştii, nu vor mai fi emise avize psihologice false, un fenomen de amploare în România.

Potrivit profesorului Mihai Aniţei, evidenţa profesională a psihologilor cu drept de liberă practică va fi realizată într-un registru de evidenţă mixt: prin utilizarea registrelor profesionale tip care se vor putea descărca de pe site-ul colegiului, dar şi a etichetelor de tip timbru care vor putea fi eliberate de această instituţie.

Astfel, dacă noile registrele profesionale sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie 2013, timbrele vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2014.

„Motivaţia acestui fapt este că, în prezent, avizele şi rapoartele psihologice emise în mod ilegal reprezintă un pericol pentru populaţie. În ultima perioadă, mai mulţi psihologi din ţară au sesizat colegiului situaţii cu privire la existenţa unor avize psihologice false, falsificatorii folosind ştampile întocmite pe baza registrelor publice de evidenţă a psihologilor. Astfel, pe piaţa serviciilor psihologice au apărut furnizori de servicii psihologice falşi în defavoarea psihologilor cu drept de liberă practică avizaţi”, a explicat şeful psihologilor, potrivit Agerpres.

Avizele psihologice vor fi obţinute mai scump

Prin urmare, avizele psihologice pentru şcoala de şoferi, pentru permisul de port armă sau pentru dosarele de înaintare în funcţie vor fi obţinute mai greu şi mai scump. În plus, consultaţiile la cabinetele de specialitate vor fi limitate la 8 pe zi, astfel încât să nu mai existe situaţii când un psiholog eliberează zeci sau sute de avize într-o singură zi de lucru.

„Nu se vor mai putea emite avize psihologice pe capota maşinii fără a avea un suport. Cei care vor elibera acest tip de avize vor avea în medie opt examinări pe zi. Atât în siguranţa circulaţiei rutiere, cât şi în domeniul utilizării armelor şi muniţiilor sau angajării în funcţii şi profesii cu risc, examenul psihologic trebuie să se realizeze în siguranţă deplină atât pentru beneficiarii direcţii, cât şi pentru restul populaţiei, ambelor categorii fiindu-le afectată viaţa, sănătatea şi securitatea”, a completat Aniţei.

Pe aceeaşi temă:

Studiu. Românii preferă să apeleze la vrăjitoare pentru a-şi rezolva problemele psihologice

Aproape 70% dintre români nu au trecut niciodată pe la psiholog, arată cel mai recent studiu derulat de Colegiul Psihologilor din România. Asta în condiţiile în care România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii şi consumului de droguri ca efecte directe ale crizei economice şi sociale din ultimii ani.

Nevoia de servicii psihologice

Un procentaj important din populaţie este afectată serios de criză şi se confruntă cu stări de depresie, care fără o consiliere potrivită, pot degenera în serioase probleme de sănătate mintală. Din pacate, până acum autorităţile nu au considerat că şi aceasta este o problemă de sănătate publică şi nu au creat un sistem prin care pacienţii să aibă acces gratuit la serviciilor psihologilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite