Aproape 12.000 de locuri de muncă vacante pentru şomeri şi cei aflaţi în căutarea unui job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 11.897 locuri de muncă, doar în data de 8 octombrie 2013.

Ca de obicei, cele mai multe locuri de muncă, peste 10.000, sunt disponibile pentru persoanele cu studii medii şi profesionale şi muncitorilor necalificaţi, informează ANOFM. De asemenea, cei care au finalizat o facultate sau chiar un masterat, pot opta pentru unul din cele 1.136 de joburi vacante prin reţeaua ANOFM. Meseriile de analist servicii clien, programator şi inginer mecanic sunt cele mai căutate pe piaţa muncii, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte judeţele în care sunt disponibile cele mai multe joburi, în top se situează Bucureştiul (1.560), urmat de Cluj (1.285), Iaşi (609) şi Dolj (555). La polul opus se află judeţe precum Suceava, Mehedinţi şi Bacău, unde oferta agenţilor economici este una slabă.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă sau pot accesa adresa de internet, unde pot vizualiza locurile de muncă vacante oferite în fiecare judeţ, pe meserii, precum şi persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.

Oferta bună, interes scăzut al absolvenţilor

Cu ocazia Bursei Locurilor de Muncă, desfăşurată la nivel naţional pe 27 septembrie, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat că oferta angajatorilor a fost una bună, dar a catalogat interesul absolvenţilor ca fiind unul slab.

„Tinerii ar trebui să se îndrepte către facultăţile tehnice, pentru că sunt foarte multe cerinţe pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, de instalatori şi oferta este bună din partea angajatorilor, dar solicitările din partea tinerilor sunt destul de mici. Ca atare, ar trebui să le spunem tinerilor că aceste profesii vor fi cerute din ce în ce mai mult pe piaţa muncii din România”, a declarat Mariana Câmpeanu.

În ceea ce priveşte direcţia de dezvoltare a investitorilor, aceasta este orientată tot mai mult spre producţie, a completat ministrul. „Nu mai construieşte nimeni mall-uri, toţi dezvoltă afaceri productive. Şi noi trebuie să ne adaptăm la dinamica pieţei, iar tinerii trebuie să se îndrepte spre aceste profesii”, a mai spus Câmpeanu.

Direcţie în Ministerul Muncii dedicată tinerilor fără loc de muncă

Aceasta a precizat că anul viitor se va înfiinţa o direcţie în minister care se va ocupa de tinerii fără loc de muncă. De asemenea, instituţia va putea accesa bani europeni în următorul exerciţiu bugetar, fonduri de care pot beneficia strict ţările unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

Judeţele cu cele mai multe locuri de muncă puse la bătaie au fost Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Arad.

Pe aceeaşi temă:

Tulcea. Peste 400 de tulceni au participat la Bursa locurilor de muncă

Vineri, de la ora 10.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Tulcea, Adina Daniela Untilă, director Executiv Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, în prezenţa prefectului Lucian Simion, a deschis „Bursa locurilor de muncă”, ediţie dedicată tinerilor absolvenţi.

Râmnicu Vâlcea. 2.400 de vâlceni au încercat să-şi găsească un loc de muncă la bursa pentru absolvenţi

Peste 2 400 de persoane au trecut pe la bursa forţei de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea. Aceştia s-au “bătut” pe 453 de locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatorii vâlceni.

Ploieşti. Criza a schimbat piaţa muncii. Absolvenţii din Prahova nu au avut pretenţii financiare la bursa locurilor de muncă

Peste 900 de prahoveni şi-au căutat de muncă, vineri, la bursa pentru absolvenţi organizată simultan în trei oraşe din Prahova. Spre deosebire de anii anteriori, prima întrebare adresată angajatorilor nu a mai fost despre salariu.

Reşiţa. Interes slab pentru bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o bursă a locurilor de muncă, dedicată exclusiv absolvenţilor, tocmai cei ce au lipsit de la prezentarea ofertei celor 27 de angajatori veniţi să-şi caute forţă proaspătă de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite