ANSVSA, despre substanţa toxică din citrice: „Din 2016 şi până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim de Imazalil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
108 tone de citrice au fost retrase de pe piaţă de Protecţia Consumatorului FOTO Adevărul
108 tone de citrice au fost retrase de pe piaţă de Protecţia Consumatorului FOTO Adevărul

În plin scandal privind citricele periculoase retrase de la vânzare de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, inspectorii sanitar-veterinari fac precizări referitoare la presupusa substanţă toxică din citrice şi spun că începând din 2016 şi până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru Imazalil în aceste produse.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Sănătatea Animalelor (ANSVSA), Imazalilul este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, având limitele maxime admise printr-un regulament european valabil din 2005. Potrivit acestuia, limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg.

„Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare”, anunţă ANSVSA.

Potrivit documentului, Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Naţional de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA .

„În anul 2016 şi în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru această substanţă în citrice. La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice”, mai precizează ANSVSA.

Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depăşire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcţie de situaţie, fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă şi distrus. 

De unde a pornit scandalul

Reacţia vine ca urmare a avertizării lansate de directorul general al ANPC, Paul Anghel, care i-a sfătuit pe consumatori să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, a explicat oficialul, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Ce spun specialiştii 

De cealaltă parte, profesorul Constantin Ionescu Tîrgovişte, diabetolog şi nutriţionist, afirmă că este nevoie de o atenţie sporită a autorităţilor, în condiţiile în care producătorii folosesc astfel de substanţe pentru a păstra textura de prospeţime a fructelor. 

„Nu doar că substanţa respectivă pătrunde prin coajă dar rămâne pe mâna consumatorului care nu le spală. De regulă le decojeşte şi le mănâncă cu aceeaşi mână cu care a manipulat coaja. Riscul e foarte mare, rinichiul şi ficatul pot fi afectate, se pot produce leziuni la nivelul acestor două organe. Trebuie verificate în mod constant loturile care vin cu asemenea produse, iar producătorii, dacă ştiu că sunt controlaţi, nu vor mai folosi astfel de substanţe nocive pentru consumator. Consumatorul ar trebui să le scoată din folosinţă până să aflăm nişte rezultate concrete ale anchetei. Trebuie făcute verificări şi luate măsuri în cunoştinţă de cauză”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Tîrgovişte. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite