Alexandru Rafila: „Nu s-au izolat tulpini de viruşi gripali în România”. Când trebuie să înceapă campania naţională de vaccinare antigripală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu au fost izolate tulpini de viruşi gripali în România, spune profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Potrivit acestuia, perioada optimă de administrare a vaccinului antigripal este cuprinsă în perioada octombrie - decembrie.

Medicul a explicat că în momentul în care vor începe să se izoleze tulpini de virus gripal în ţara noastră de la pacienţi „practic putem discuta despre debutul sezonului epidemic gripal”.

„Durează circa două săptămâni până imunitatea se instalează la nivele convenabile. Trebuie să începem cât mai curând, sper că la începutul lunii noiembrie, vaccinarea antigripală să debuteze”, a declarat profesorul Rafila, citat de Agerpres. 

Prevenţia, importantă în apariţia gripei

Aproape 85.000 de infecţii respiratorii acute, respectiv gripă clinică şi pneumonii, au fost depistate de medici la nivel naţional în săptămâna 9 - 15 octombrie, potrivit celei mai recente statistici ale Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Sursa citată arată că nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă însă numărul de infecţii depistate a fost mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 10,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară. 

„În săptămâna 9 - 15 octombrie s-au înregistrat la nivel naţional 25 de cazuri de gripă clinică comparativ cu cinci cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână de anul trecut”, arată INSP. „Am demarat şi am finalizat procedura pentru achiziţia unei cantităţi mai mici de vaccin antigripal, decât este necesară pe tot anul. Această procedură este în curs de finalizare şi primele doze de vaccin vor veni în teritoriu, în aşa fel încât la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie să putem începe vaccinarea celor care sunt la risc”, a dat asigurări ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. 

Potrivit acestuia, se va achiziţiona o cantitate cât mai mare de vaccin antigripal pentru populaţia din grupele de risc şi pentru a avea o acoperire vaccinală cât mai mare.

Ce persoane la risc vor fi imunizate

În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii. 

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite