Listele de aşteptare din policlinici şi din spitale, oficiale începând de luni. Biletele de trimitere sunt valabile şi 90 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listele de aşteptare de la nivelul policlinicilor şi ambulatoriilor sunt oficiale, începând de luni. Mai exact, pacienţii vor fi nevoiţi să aştepte perioade mai lungi pentru a putea fi consultaţi de specialişti, vizate fiind în special oraşele mici, cu deficit de doctori, potrivit autorităţilor. De altfel, biletele de trimitere de la medicii de familie, care primesc mai multe responsabilităţi, vor fi valabile chiar şi 90 de zile.

Cu toate acestea, Bănicioiu a dat asigurări pacienţilor că aşteptarea la cozi în unităţile sanitare sau cumpărarea de medicamente care nu se găsesc în spital vor dispărea, precizând că această schimbare începe odată cu aplicarea noilor prevederi.

„Le garantez pacienţilor că, de astăzi, aceste lucruri se vor modifica. Nu într-o zi, nu peste noapte. Dar de azi lucrurile se vor schimba în bine. Da, de azi se fac paşi importanţi pentru ca lucrurile să fie normale în spitalele din România”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu, la Mediafax Health Reform.

În ceea ce priveşte listele de aşteptare introduse în policlinici şi în spitale, Bănicioiu a precizat că nu el le-a introdus şi că oricum acestea existau deja, neoficial.

Controalele din spitale, aproape de final

De altfel, ministrul a precizat şi că acţiunea de control demarată de Ministerul Sănătăţii şi CNAS în spitale este aproape de final, până acum fiind verificate 77% dintre unităţile sanitare. Bănicioiu a spus că direcţiile majore vizează un management mai bun în spitale şi eficientizare în cheltuirea banilor publici.

Potrivit oficialului, în două-trei săptămâni vor fi prezentate concluziile.

„În măsura în care se transmit datele şi se întocmesc rapoartele, vom transmite rezultatele. E foarte bine că aceste controale au coincis cu perioada de precontractare. În momentul de faţă, am văzut că pe anumite unităţi a mai scăzut numărul de internări, dar concluziile le vom da în două-trei săptămâni”, a spus Nicolae Bănicioiu.

17 molecule noi vor ajunge la pacienţi

Legat de cele 17 molecule noi care vor ajunge la pacienţi, acestea au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern. „Pentru acestea, în următoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea acestor medicamente. Ele vor fi aprobate în următoarele zile şi apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adaugă listei actuale a medicamentelor”, a spus Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a precizat că obiectivul principal este ca, în perioada următoare, să existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie „sincopa care a existat în ultimii şase ani” şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente.

Marius Savu a mai spus că tot în următoarea perioadă va începe evaluarea completă a listei din punctul de vedere al scoaterii unor medicamente vechi.

„Există şi medicamente care şi-au depăşit impactul terapeutic în cei 20-30-50 de ani de folosinţă. Dacă în ultimii şase ani, nu au fost introduse medicamente noi, nici nu au fost scoase din cele vechi, şi până la urmă, cu un buget limitat, trebuie să se găsească cele mai bune soluţii de utilizare a banilor”, a precizat Marius Savu.

Medicina dentară, buget dublu faţă de 2013

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, a precizat că bugetul alocat în 2014 medicinei dentare este dublu.

„Suma pentru medicii stomatologi se dublează, practic. Ca referinţă, plecăm de la un minim de 2.000 de lei pentru un medic simplu”, a declarat Ţibichi.

În 2013, fondurile destinate stomatologiei au fost complet tăiate, anul acesta bugetul ridicându-se la 80 de milioane de lei.

Citeşte şi:

Noul pachet medical scoate românii din spital. Secţiile de ambulatoriu vor fi tampon între pacienţi şi spitale

Începând din luna iunie, românii care plătesc asigurări de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza pachetului de bază, care a fost aprobat marţi de Executiv.  Din ianuarie 2015, va intra în vigoare şi pachetul minim de servicii medicale care îi vizează pe cei neasiguraţi. Odată cu acestea, a fost aprobat şi noul Contract-Cadru de servicii medicale (documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală).

Când şi cum vor ajunge la specialist românii care nu sunt bolnavi

De la 1 iunie nu doar pacienţii bolnavi vor fi nevoiţi să meargă la medicul de familie pentru consultaţii. Cei sănătoşi vor fi evaluaţi periodic, cu ajutorul unei riscograme, un element nou introdus odată cu pachetul de bază.

Românii pot merge la psiholog pe banii statului, din iunie

Serviciile de psihoterapie vor fi decontate, începând cu data de 1 iunie, pentru persoanele care îşi plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. De asemenea, copiii diagnosticaţi cu autism vor beneficia de servicii psihologice gratuite. Anunţul a fost făcut de profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR).

VIDEO Gratuit la psiholog: ce şi cât va deconta, de fapt, statul român pentru copiii autişti

Zilele trecute, Colegiul Psihologilor din România a anunţat că românii vor putea merge gratuit la psiholog de la 1 iunie. Şi pentru copiii autişti se vor deconta evaluarea, consilierea şi psihoterapia. Când vom putea beneficia, de fapt, de servicii psihologice gratuite, în ce condiţii şi la ce specialişti, am aflat la Adevărul Live.

PROIECT Medicii de familie vor primi 10,45 lei pe consultaţie pentru depistarea precoce a cancerului

Medicii de familie ar urma să primească 10,45 de lei pentru fiecare consultaţie pentru depistarea precoce a cancerului şi altor boli grave devenind astfel preocupaţi să identifice boala, a arătat consilierul premierului Vasile Cepoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite