Agenţia Europeană a Medicamentului: Ibuprofenul, consumat în exces, duce la infarct şi accident vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ibuprofenul, un medicament folosit frecvent de populaţie împotriva durerilor şi inflamaţiilor, poate duce la infarct şi la accident vascular cerebral, dacă este luat în exces, iar pacientul depăşeşte doza de 2.400 de miligrame pe zi. Anunţul a fost făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), care a reevaluat produsul medicamentos.

Potrivit EMEA, persoanele care au luat mai puţin de 1.200 de miligrame pe zi sunt în afara oricărui pericol, ceea ce înseamnă majoritatea pacienţilor. Concret, doza obişnuită la un adult este de 200 - 400 de miligrame, de trei ori pe zi. Comercializat sub forma altor denumiri, cum sunt Brufenul, Advil sau Nurofen, ibuprofenul poate fi achiziţionat din farmacie fără prescripţie medicală.

„Nu există medicament în lumea asta fără nicio reacţie adversă sau fără efecte secundare! Normal că dacă depăşeşti doza de 2.400 de miligrame sau iei cu săptămânile ibuprofen va creşte riscul de infarct miocardic şi accident vascular! Normal că daca iei peste 6 comprimate de paracetamol de 500mg apare hepatotoxicitate! Şi de la excesul de vitamine pot apărea efecte secundare!”, a declarat doctorul Tudor Ciuhodaru, medic urgentist.

În opinia acestuia „ca în multe alte aspecte din viaţă, totul ţine de doză”, a scris medicul pe contul său de Facebook. Unele forme, în special cele de 200 mg, sunt la vânzare liberă în mai multe ţări europene.

Risc similar cu cel generat de analgezicul diclofenac

Potrivit EMEA, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren şi alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsă din 2013 pentru pacienţii care au anumite probleme cardiovasculare.

În consecinţă, agenţia europeană îi îndeamnă pe medici să evalueze „cu atenţie” riscurile cardiovasculare ale pacienţilor înainte de a prescrie ibuprofen pe durată mare şi în doze importante. Avizul vizează doar tratamentele administrate pe cale orală, nu gelurile şi cremele pe bază de ibuprofen.

Întrucât medicamentele pe bază de ibuprofen sunt deja aprobate la nivel naţional, recomandările formulate de specialiştii europeni vor trebui să fie mai întâi aprobate de Comitetul european de coordonare (CMDh), entitatea europeană care reprezintă diversele agenţii naţionale ale medicamentului.

Pe aceeaşi temă:

Medicamente ieftine, cu acelaşi efect ca cele scumpe promovate de farmacii. Care sunt şi cât costă

Fiecare medicament scump de pe piaţă are şi o alternativă mai ieftină, care are exact acelaşi efect, subliniază reprezentanţii producătorilor de medicamente. Spre exemplu, Nurofenul, varianta mai scumpă, poate fi înlocuit în orice moment cu Ibuprofenul, medicament care este de patru ori mai ieftin.

Dr. Rodica Tănăsescu: "Medicamentele generice sunt salvarea care ne permite să folosim molecule valoroase la un preţ decent"

Nu întotdeauna ce este mai scump este şi mai bun şi cu siguranţă nu este mai accesibil pentru majoritate. Atunci când vine vorba de medicamente, de tratamente curative, în unele cazuri, această diferenţă este cu atât mai importantă pentru pacientul român. Medicul Rodica Tănăsescu a venit la Adevărul Live să explice cu ce se tratează în general românii şi care sunt diferenţele între medicamentele originale şi cele generice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite