Adio, birocraţie! Ce ai de făcut dacă ai pierdut sau ţi s-a furat carnetul auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actele pentru eliberarea permisului de conducere pot fi depuse şi prin e-amil  FOTO Adevărul
Actele pentru eliberarea permisului de conducere pot fi depuse şi prin e-amil  FOTO Adevărul

Veste bună pentru şoferi! Documentele necesare eliberării unui nou permis de conducere duplicat - în caz de furt, pierdere, deteriorare sau schimbare de nume - pot fi transmise autorităţilor şi prin e-mail. Asta, în baza unui ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care a intrat deja în vigoare pe 6 august 2013, odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial.

Astfel, bucureştenii pot trimite documentele necesare, scanate, fie la adresa:

permise.bucuresti@mai.gov.ro, fie la examinari.bucuresit@mai.gov.ro.

Pentru restul ţării, adresele de mail sunt diferite, astfel că solicitanţii trebuie să se intereseze în prealabil la prefectura de care aparţin la ce adresă de e-mail pot transmite actele.

„Potrivit ordinului, pe e-mail pot trimite solicitări cei care doresc eliberarea duplicatului permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat ori în cazul schimbării numelui titularului, înainte de expirarea valabilităţii permisului“, au explicat specialişti din cadrul Înmatriculări Permise.

Acest lucru se aplică însă doar în cazul celor care doresc duplicarea permisului de conducere pierdut, furat, deteriorat sau în cazul schimbării numelui titularului, înainte de expirarea valabilităţii

Cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se depune împreună cu următoarele documente:

a) actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi copie, sau, în cazurile prevăzute la art. 2 alin. (2) şi (3), numai în copie;

b) procura specială şi actul de identitate al mandatarului, în original şi copie, în cazul prevăzut la art. 2 alin.

c) dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere;

d) documentul emis de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere, numai în cazul prevăzut la art. 1 lit. a);

e) permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului;

f) două fotografii ale titularului, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă, în cazul prevăzut la art. 2 alin. (2) şi în cazul cererilor depuse la alt serviciu public comunitar decât cel de la domiciliul solicitantului.

La ce adresă se trimite permisul de conducere

Permisul de conducere se trimite la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cerere. În cazul în care titularul nu poate fi identificat la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar în a cărui competenţă teritorială se află această adresă.

În cazul în care cererea a fost transmisă prin corespondenţă, permisul de conducere se ridică de la serviciul public comunitar menţionat de solicitant în cerere.

Atunci când cererea a fost transmisă prin poşta electronică, pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise.

„Este important, aşa cum spuneam şi mai devreme, să se specifice în cerere locul unde doreşti să-ţi fie trimis permisul de conducere, iar facilitatea aşa cum se specifică foarte clar în cadrul proiectului se aplică în cazul duplicatelor“, au mai precizat oficiali de la Înmatriculări Permise.

Din 19 ianuarie 2013, analize medicale la înnoirea permiselor auto

Conform directivelor europene (2006/126/CE), din 19 ianuarie 2013, conducătorii auto care  îşi înnoiesc permisele de conducere înainte ca perioada de valabilitate a acestora să expire nu vor mai putea să „fenteze“ analizele  medicale care atestă că sunt apţi să conducă autovehicule.

Tocmai de aceea, potrivit ordinului, printre actele necesare se află şi „documentul din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere“.

Cu toate acestea, dacă şoferul solicită eliberarea unui duplicat pentru permisul de conducere, declarându-l furat, pierdut sau deteriorat, nu mai este nevoie de efectuarea obligatorie a analizelor medicale. Duplicatul permisului nu îi prelungeşte însă valabilitatea.

Condiţii pentru cetăţenii români cu reşedinţa în România, aflaţi temporar în străinătate

Potrivit Ordinului ministrului Afacerilor Interne, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, „cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă de o persoană împuternicită prin procură specială, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României“.

Totodată, pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.

Permis de conducere obligatoriu pentru mopede din 19 ianuarie 2013

Control medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede şi modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi. Acestea sunt noile prevederi rutiere care au intrat în vigoare de sâmbătă, 19 ianuarie.

Ce s-a schimbat din 19 ianuarie în Codul Rutier

1. Introducerea permisului obligatoriu pentru mopede. Acesta le va fi însă necesar doar celor care nu au permis de conducere pentru nicio categorie.

2. Pentru reînnoirea permisului de conducere este necesar un nou examen medical.

3. În cazul în care permisul se pierde, se fură sau se deteriorează, autorităţile competente vor elibera un duplicat care se poate folosi până la data expirării.

4. Noile permise auto vor fi valabile 10 ani de la emitere în cazul şoferilor amatori şi vor avea o valabilitate de 5 ani pentru şoferii profesionişti. Costul preschimbării permisului este de 68 lei.

5. De la data de 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
- 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
- 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
- 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
- 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
- 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

6. Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013  îşi păstrează valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite