Adevărul Live, despre violenţa în rândul femeilor: 600.000 de românce au fost victime ale agresiunilor sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Costache (dreapta), de vorbă cu jurnalista Ioana Lupea în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Irina Costache (dreapta), de vorbă cu jurnalista Ioana Lupea în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Irina Costache de la Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (ALEG) a vorbit miercuri, la Adevărul Live, despre victimele violenţei sexuale şi ale altor forme de violenţă de gen.

Cât de răspândită este violenţa de gen, ce măsuri legale există pentru a proteja victimele, ce poate face comunitatea şi ce face societatea civilă pentru acestea şi de ce candidatele la preşedinţie nu au un teme despre egalitatea de gen sunt întrebări pe care Ioana Lupea le va adresa Irinei Costache.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

„Primeam din ce în ce mai multe solicitări pentru a oferi servicii juridice sau consiliere psihologică pentru femei care au fost victime ale violenţei sexuale”, a explicat Costache.

Potrivit acesteia, violenţa împotriva femeilor înseamnă o serie diferită de situaţii: viol, hărţuiri stradale, incest, agresiuni asupra minorului, hărţuire sexuală la locul de muncă.

„Marea majoritate a victimelor acestor agresiuni sunt femeile, în timp ce marea majoritate a agresorilor sunt bărbaţii”, a declarat Costache.

Costache spune că un sfert din femeile din România au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale, potrivit unui studiu recent. „Este o anchetă, nu e vorba de cazurile care sunt raportate autorităţilor, ci este vorba de situaţii pe care femeile le recunosc în faţa unui intervievator”, a completat reprezentanta ALEG.

În România, aproximativ 6% dintre femei spun că au fost victime ale unei agresiuni sexuale, adică 600.000 de femei au fost victime. Puţine cazuri ajung la anchetatori şi doar 500 de cazuri s-au soluţionat cu condamnări.
Irina Costache, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Irina Costache la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

„Vorbim şi de prejudecăţile societăţii, ce face o femeie divorţată cu doi copii? Există prejudecăţi faţă de femeile celibatare. Sunt comunităţi unde căsătoria este considerată destinul unei femei. O victimă a abuzului în familie mi-a zis că un câştig pentru ea a fost atunci când s-a putut duce acasă să doarmă liniştită. În ceea ce priveşte reticenţa autorităţilor, toleranţa faţă de abuz, aş vrea să amintesc că de multe ori persoanele care ajung primele la o astfel de situaţie, sunt reticente să o catalogheze drept un scenariu abuziv. Când vine vorba de violenţa sexuală, avem o altă problemă, atât poliţia cât şi medicii au dificultăţi în a înţelege ce se întâmplă cu o persoană care a trecut prin aşa ceva. Este şi un efort financiar foarte mare pentru a dovedi asta, investigaţiile medico-legale costă, noi putem deconta aceste cheltuieli, dar nu toată victimele ajung la noi“, spune Irina Costache. 

„Discursul public în raport cu violenţa, mi se pare că presa are un rol foarte important pe care nu şi-l îndeplineşte. Nu înţeleg de ce cazul unei bătrâne violate este un subiect de divertisment. (...) Ţine de responsabilitatea oamenilor din media să protejeze identitatea victimelor, să nu jignească sau să desconsidere o victimă prin felul în care realizează reportajul. Lucrurilor care ţin de demnitatea şi imaginea persoanei nu pot fi încălcate“, a mai spus Costache.

24% din femei spun că au fost supuse la violenţă din partea unui adult înainte de a împlini vârsta de 15 ani.

„Unele femei care supravieţuiesc unui viol nu-şi aduc aminte exact ce s-a întâmplat. La poliţie te întreabă ce s-a întâmplat exact şi te pot şi ameninţa că te acuză cu fals în declaraţii pentru că nu-şi amintesc. Este vorba de necunoaştere, oamenii care lucrează cu victime nu-şi dau seama de urmările pe care actul de violenţă îl poate avea“, a explicat expertul.

Ea a mai spus că nu a observat până acum femeile din politica românească promovând o agendă pro-femei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite