Adevărul vă invită în acest weekend la Tulcea, la Festivalul Rowmania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend, Tulcea găzduieşte Festivalul Rowmania, deopotrivă o întrecere internaţională a bărcilor cu vâsle şi un pretext perfect de întâlnire cu tradiţiile locului şi ale Deltei Dunării. Ivan Patzaichin, multiplul nostru campion olimpic şi mondial la canoe, a pregătit între 2 şi 4 septembrie în “capitala” Dunării şi a deltei sale, adică la Tulcea, un festival internaţional al bărcilor cu vâsle, intitulat

“Am creat Festivalul Rowmania, spune Ivan Patzaichin, cu gândul de a aduce oamenilor din Delta Dunării bucuria de a avea o sărbătoare a locului, în centrul căreia să se afle apa şi plăcerea de a vâsli. Însă un eveniment la gurile Dunării nu este doar o ocazie pentru localnici de a-şi arăta cu mândrie tradiţiile, ci şi o atracţie pentru turişti.”

Festivalul include un moment special – intrarea echipelor din Tur Internaţional Danubian (TID) în Deltă. TID este cel mai lung tur de pe Dunăre şi are o tradiţie de peste 50 de ani. În fiecare an, împătimiții sportului cu bărci din toate ţările Dunării vâslesc timp de două luni de la izvoare până în Deltă. Anul acesta îi puteţi vedea la Tulcea. Tot în festival punem la test, pentru prima dată în condiții de competiție, canotca – barca realizată după un concept original, care  combină elementele tradiționale ale lotcii cu agilitatea și uşurinţa în utilizare a canoei. “Noutatea pe care o aduce canotca este aceea că poate fi folosită ca o bicicletă a apelor cu care turiştii se pot strecura pe canalele cele mai înguste din Deltă “, explică Patzaichin.

Aşadar, după cum îi place fostului mare sportiv să afirme, cei care vor să vadă „pe unde iese vara din țară”, sunt invitați la Tulcea, în buza Deltei, să ia parte la un eveniment de relansare a turismului lent. Vor fi trei zile de concerte și spectacole, competiții de vâslit, plimbări cu canotca (noua barcă de lemn, marca Ivan Patzaichin), dar și dezbateri despre viitorul zonei, duplex vidéo Tulcea - Viena și un târg de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabilă.

Într-o perioadă în care ecoturismul câştigă teren cu fiecare zi ce trece, proiectul Rowmania se doreşte a deveni repede o mişcare care “să molipsească” nu doar zona Deltei, adică cea mai iubită regiune a României după preferinţele lui Ivan Patzaichin, fiu al acestor meleaguri, ci pe toţi aceia care iubesc natura şi cel mai cântat fluviu al Europei, indiferent de ţara de reşedinţă a acestora.
Ca atare, Rowmania le va propune tuturor celor prezenţi în acest weekend o nouă viziune asupra Deltei Dunării – oferind trasee tematice, ambarcaţiuni ecologice specifice zonei, o reţea de centre de închiriere de bărci în cele mai importante localităţi, spaţii de campare, produse tradiţionale pentru turişti realizate de localnici. Altfel spus, o Deltă autentică prin păstrarea tradiţiilor şi protecţia mediului şi deschisă pentru turiştii negrăbiţi.
Festivalul va avea mai multe locaţii de desfăşurare. Faleza Dunării va fi unul dintre acestea, loc tradiţional de promenadă, mărginită de terase, hoteluri şi alte reşedinţe notabile (mai ales în zona Căpitănie. Acesteia i se va alătura Lacul Ciuperca şi zona de promenadă aferentă. Lacul Ciuperca va asigura spaţiu pentru competiţia de bărci şi pentru vâslitul de plăcere. Împrejurimile sale vor fi amenajate pentru alte activităţi sportive, concursuri şi spectacole.

Una peste alta, Rowmania, la care ziarul Adevărul este partener principal, ne va reaminti tuturor că Delta Dunării este  nu doar cea mai mare zonă umedă naturală a Europei şi, totodată, cea mai bogată în biodiversitate, ci şi o regiune care are nevoie de dezvoltare durabilă. Iar atmosfera se anunţă deosebită. Ca turist, veţi admira nu doar mâncărurile localnicilor, cu peştele la mare cerere, sau bărcile acestora, ci şi diversitate comunităţilor zonei. De la ruşi lipoveni, italieni, germani, tătari, aromâni, până la greci, evrei, rromi şi turci, fiecare comunitate locală este pregătită, prin muncă, muzică şi dans, să prezinte românilor şi străinilor prezenţi o bucaţică de cultură a lumii din care provin, totul într-un cadru de neuitat.

Programul festivalului

2 septembrie

19:30-20:30 Deschiderea oficială a festivalului: speech-uri, expoziţie de bărci (pe Faleză)

20:30  Concerte: Toulouse Lautrec, Travka


3 septembrie

10:00-11:00  
   Deschiderea Târgului proiectelor de investiţii dedicate Dezvoltării Durabile în Delta Dunării    (pe Faleză, în dreptul ARBDD)
Târgul proiectelor va fi deschis vizitatorilor în perioada 3-4 septembrie, între orele 09:00-18:00. Participă peste zece organizaţii nonguvernamentale şi instituţii care derulează proiecte de dezvoltare durabilă.

11:00-18:00 Plimbări de agrement în canotcă pe lacul Ciuperca
(publicul se poate înscrie pentru plimbări cu canotca, echipele înscrise pot vâsli 20 de minute în canotcile puse la dispoziţie de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23)

12:00-15:00  Dezbatere “Antreprenoriatul rural în Delta Dunării: oportunităţi şi ameninţări” (dezbatere organizată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, la care vor participa organizaţii non-guvernamentale, autorităţi publice şi locale, instituţii publice, media) (Hotel Esplanada)

13:00  Concurs de vâslit în bărci cu vâsle de 10+1 locuri pe lacul Ciuperca
(echipele ce participă la concurs sunt alcătuite din reprezentanţi ai administraţiei instituţiilor şi companiilor locale etc.)

16:00-19:00  Spectacolul Comunităţilor Locale - promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi     culturale a minorităţilor naţionale din Dobrogea de Nord. Fiecare comunitate locală va prezenta un moment artistic (ansambluri de muzică şi dans) de aproximativ 15 minute.

La jumătatea spectacolului, va avea loc premierea participanţilor din concursul de bărci de 10+1 locuri

20:00-22:30
Concerte: Radu Captari, Christian Becker & Avenue Band

4 septembrie

11:00-17:00 Concert al Fanfarei Valurile Dunării din Galaţi

12:00-13:00 Competiţia “Ivan Patzaichin” - concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipele din localităţile Deltei (Startul: Mila 36, Sosire : pontonul Căpităniei, Faleza Tulcea).

13 :00 Festivitatea de premiere a câştigătorilor Competiţiei Ivan Patzaichin

16:00
  Întâmpinarea participanţilor la Maratonul Dunării - bărcile cu participanţii internaţionali ajung în portul Tulcea aproape simultan; participanţii sunt întâmpinaţi şi premiaţi, cele mai interesante bărci vor fi expuse într-o zonă specială.

16:30
Duplex on-line cu video streaming România-Viena cu ocazia Zilei României  susţinută de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării în cadrul evenimentului internaţional DANUBEPARKS.

18:00  Festivitatea de premiere a participanţilor la Maratonul Dunării

20:00
  Concerte: Bandidos, VH2







Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite