Ţuţuianu: Institutul Cantacuzino ar putea produce vaccinuri în doi ani; trebuie să alocăm anual 25 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat luni, la Parlament, că, în urma trecerii Institutului Cantacuzino în subordinea MApN, acesta ar putea produce vaccinuri în doi ani de zile, fiind necesară alocarea anual a 25 de milioane de euro pentru revitalizarea Institutului, bani ce vor fi asiguraţi de la bugetul statului şi din venituri proprii.

„Încă nu l-am preluat. Legat de Institutul Cantacuzino, am primit sarcina în şedinţa de Guvern, sigur că am avut şi o discuţie prealabilă cu premierul pe această chestiune, am constituit un grup de lucru la MApN care să facă evaluarea situaţiei institutului, un due diligencce ca să vorbim în limbaj foarte specific financiar, un due diligence juridic. Am cerut să stabilească în ce condiţii putem produce vaccinuri şi putem desfăşura alte activităţi de natură ştiinţifică în cadrul institutului şi care ar fi alocarea minimă necesară. Acest colectiv lucrează împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile să-mi prezinte proiectul de act normativ şi analiza la zi a situaţiei acestui Institut. El va rămâne cu personalitate juridică, dar probabil va fi parte a unei direcţii de cercetare pe care o avem medicală în cadrul MApN”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Ministrul Apărării a susţinut că, potrivit analizei efectuate de specialiştii militari, Institutul ar putea să producă vaccinuri în doi ani de zile.

„Zece zile au termen de la mine să facă această analiză, să-mi propună un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Dintr-o evaluare prealabilă, deci nu sunt cifre definitive, avem nevoie în primii 5 ani de funcţionare de circa 25 de milioane de euro. Cu concluzia făcută de specialiştii mei militari - că am putea să producem vaccin în doi ani de zile. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spaţiilor care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producţie şi pentru pregătirea acestei producţii. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poţi să produci un vaccin peste doi ani de zile”, a completat senatorul PSD.

Întrebat de ce era nevoie de trecerea Institutului Cantacuzino la MApN, Adrian Ţuţuianu a răspuns că Ministerul Apărării este singurul care poate să reasigure revitalizarea Institutului, iar el este „o mână mai fermă”.

„Răspunsul este relativ simplu: el a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reuşit nimeni să-l pună în aplicare, să-l pună în funcţiune. Există acolo şi o anumită dezordine şi conflicte, care nu au putut fi temperate în niciun fel şi atunci domnul prim-ministru mi-a spus că MApN, ca structură cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui Institut. Şi, sigur, se poate pune şi componenta personală - că şi eu sunt o mână mai fermă şi voi putea să stabilesc ceea ce trebuie stabilit”, a precizat ministrul Apărării.

El a susţinut că este necesară alocarea anual a 25 de milioane de euro, pentru ca Institutul Cantacuzino să funcţioneze în parametrii normali.

„Vă asigur că îmi voi face treaba şi, dacă  guvernarea este aşa cum mi-o doresc eu - până în 2020 - Institutul va produce vaccinuri în 2 ani. 25 de milioane de euro în fiecare an”, a spus ministrul.

Chestionat de unde vor fi asiguraţi aceşti bani, social-democratul a spus că de la bugetul statului şi din venituri proprii.

„De la bugetul statului, cu titlu de subvenţie, există şi o componentă de venituri proprii - că au nişte contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii, să vedem dacă putem să legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare”, a explicat ministrul Apărării.

Întrebat dacă România are aceşti bani, senatorul PSD a arătat că este o problemă de interes naţional, iar 25 de milioane de euro nu reprezintă o sumă care să nu poată fi asigurată de un Guvern responsabil.

„Îi vom avea, cred că e o problemă de interes naţional, iar 25 de milioane de euro pe an nu e o sumă care să nu poată fi asigurată de un guvern care e responsabil, fiindcă Institutul Cantacuzino prezintă o importanţă strategică, chiar de securitate naţională. Când nu mai ai niciun fel de mijloc de a-ţi proteja populaţia, evident că nu este o chestiune oarecare, e de securitate naţională”, a conchis Adrian Ţuţuianu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite