Şpaga la medic, înlocuită cu donaţia către spital
0Pacienţii care vor să dea şpagă la medic ar putea fi puşi în situaţia de a dona banii respectivi către spital. Oficialii spun că sumele ar fi astfel fiscalizate, dar pacienţii spun că măsura nu va fi în sprijinul lor, ci că va crea şi mai multe discrepanţe în sistem.
Pacienţii care doresc să dea bani medicilor în semn de recunoştinţă pentru tratamentul primit ar putea fi obligaţi să achite suma respectivă către spital, sub forma unei donaţii. Aşa prevede un proiect de lege iniţiat de Uniunea Salvaţi România (USR), dar semnat şi de parlamentari din alte formaţiuni politice. „Pacientul plăteşte la spital şi nu dă un plic la negru personalului medical”, explică medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.
Cum e în prezent
Concret, prin acest proiect pacienţii vor putea face donaţii pentru spitalul de stat unde au fost îngrijiţi, iar donaţiile vor trebui publicate lunar, pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.
„În momentul de faţă, prevederile din legea pacientului prevăd posibilitatea ca pacientul să-şi exprime mulţumirea atât faţă de instituţia în care a fost tratat cât şi faţă de personalul medical. Prin acest proiect, această mulţumire înseamnă că pacientul, dacă vrea, face o donaţie la nivelul spitalului şi spitalul, având venituri proprii, are posibilitatea şi instrumentele necesare să transmită mai departe către medic şi către personalul medical acele mulţumiri, dar prin intermediul instituţiei şi nu direct. În prezent, nu există un cadru în care această mulţumire să fie înregistrată şi fiscalizată”, arată deputatul Florin Buicu.
Donaţiile, incluse în bugetul spitalului
Practic, donaţiile vor fi incluse în execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli ale spitalului public. „Nici măcar la unitatea sanitară nu trebuie daţi bani pentru că şi aici se pot găsi forme de condiţionare a actului medical de donarea unor sume. Sunt sitaţii în care pacienţii, ca să aibe prioritate în a primi anumite servicii, apelează la spital iar spitalul îi oferă acestuia prioritate pentru că a sponsorizat”, a subliniat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Acesta subliniază că numărul medicilor care condiţionează direct actul medical e în scădere. Există însă o categorie de medici care condiţionează indirect tratamentele, atrage acesta atenţia. „Majoritatea medicilor a înţeles că nu trebuie să primească cadouri şi le este frică, chiar dacă unii mai primesc, le primesc de la pacienţi care sunt mai vechi. Există şi acum condiţionare, este condiţionarea indirectă care se practică cu foarte multă dibăcie, cu foarte multă tatonare, e acel fenomen de amânare, ca să îi dai de înţeles pacientului ca nu ai ce să îi faci. Dar condiţionare directă nu prea mai există”, a completat Barbu.
Măsură greu de implementat
O altă problemă ar fi dificultatea cu care un asemenea sistem ar putea fi pus în practică, spune şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor Cronici din România.
„Cred că e foarte greu să implementezi aşa ceva pentru că respectul pacientului este pentru medic, nu pentru spital. Şi la ce condiţii avem în spitale, nu cred că ar fi cineva voitor să dea spitalului şi nu medicului. normal ar fi ca şpaga să nu existe. Normal ar fi ca medicul să-şi facă meseria iar pacientul să fie tratat. Problema e alta: listele de aşteptare la diverse servicii medicale, lipsa specialiştilor din domeniu, aglomeraţia din spitale”, a conchis pacientul, precizând că o asemenea soluţie nu va fi în sprijinul nimănui.
Ce susţine deputatul care a iniţiat propunerea legislativă
Deputatul USR Matei Dobrovie a iniţiat o propunere legislativă care elimină şpaga din sistemul de sănătate. Propunerea vizează modificarea art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, în sensul în care pacienţii vor putea oferi donaţii numai unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor curanţi.
Pentru transparenţă, aceste donaţii vor fi incluse în situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public, care se afişează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătăţii.
Această iniţiativă urmăreşte să pună în acord textul de lege menţionat cu două decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţate de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept penal.
“Instanţa supremă a stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public, în sensul legii penale, iar primirea de către acesta a unor donaţii din partea pacienţilor este interzisă. Cu toate acestea, în Legea nr. 46/2003 se vorbeşte despre dreptul pacientului de a oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii. Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani medicului, dar medicul din sistemul public de sănătate nu are voie să îi primească. Este evident faptul că acest raţionament nu face decât să creeze confuzie în rândul pacienţilor, care nu ştiu cum ar trebui să procedeze”, explică iniţiatorul propunerii legislative, deputatul USR Matei Adrian Dobrovie.
Totodată, iniţiatorul consideră că nu ar trebui să se facă o diferenţiere între medicul din sistemul public şi cel privat, atunci când vine vorba de primirea unor donaţii din partea pacienţilor. Nici în cazul medicilor din spitalele private nu se justifică primirea de plăţi suplimentare, întrucât fiecărui act medical îi corespunde deja un anumit tarif.
“Consider că este de datoria statului român ca medicii să fie răsplătiţi în mod corect pentru munca depusă. Practica plicului pentru medic este nocivă pentru societatea românească şi trebuie să i se pună punct prin dispoziţii legale clare, uşor de identificat şi de înţeles de către cetăţeanul care ajunge, într-o zi, în postura de pacient”, a mai precizat deputatul Matei Dobrovie.