Şoferii care nu-şi plătesc amenzile vor fi pedepsiţi cu muncă în folosul comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică, şoferii rău-platnici vor putea munci în folosul comunităţii FOTO Aevărul
Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică, şoferii rău-platnici vor putea munci în folosul comunităţii FOTO Aevărul

Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile în 30 de zile riscă să presteze muncă în folosul comunităţii. Aşa prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). De asemenea, mai marii de la Interne spun că dacă proiectul de lege va primi vot favorabil, în curând şoferii vor primi amenzile prin poştă şi vor fi obligaţi să semneze confirmarea de primire.

Amenda rutieră, afişată la avizierul primăriei

Astfel, proiectul de lege prevede că, dacă un şofer refuză să ridice plicul cu amenda de la Poştă sau refuză să semneze confirmarea de primire a plicului la domiciliu, atunci o copie a amenzii va fi afişată în plic închis la domiciliul şoferului contravenient.

Mai mult, dacă  adresa contravenientului nu mai este valabilă, plicul cu amenda se va afişa la avizierul Primăriei localităţii respective.

„În cazul în care contravenientul refuză să semneze confirmarea de primire sau nu se prezintă la furnizorul de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, în vederea ridicării corespondenţei la data indicată, copia procesului-verbal se afişează în plic închis la domiciliul, reşedinţa sau sediul contravenientului de către personalul furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale“, se precizează în proiectul de lege.

„În situaţia în care adresa de domiciliu nu mai există sau noul proprietar nu permite comunicarea actului, plicul se va afişa în spaţiul special amenajat acestui scop la primăria localităţii pe raza căreia figurează ultimul domiciliu al contravenientului înscris în evidenţa informatizată a persoanei“, se mai explică în proiectul aflat în procedura de transparenţă decizională.

Nu plăteşti amenda în 30 de zile, eşti trimis la muncă în folosul comunităţii!

Dacă şoferul nu plăteşte amenda în termen de 30 de zile de la primirea confirmată a procesului verbal, atunci se pune în mişcare executarea silită,  instanţa putând să dispună o perioadă de muncă în folosul comunităţii pentru şoferii rău-platnici.

„În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii în termen de un an de la data la care se constată imposibilitatea executării silite, autoritatea administraţiei publice locale sau organele de specialitate ale unităţilor subordonate Ministerului Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor sesiza instanţa în circumscripţia căreia contravenientul îşi are domiciliul sau a fost săvârşită fapta în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării ei de activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama şi de partea din amendă care a fost achitată“, se precizează în proiect.

Şoferii străini nu mai scapă nici ei de amenzile rutiere

În cazul în care şoferul nu este român şi domiciliază în străinătate, atunci procesul verbal cu amenda se trimite prin Poştă, însoţit de o traducere într-o limbă de circulaţie internaţională. Măsura este valabilă şi pentru şoferii români care încalcă regulile de circulaţie pe teritoriul altei ţări.

Unde se pot achita amenzile

Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită la casieriile a autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale. Acestea mai pot fi plătite la sediile unităţilor Trezoreriei statului, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.

O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă organului din care acesta face parte.

Amenda necomunicată timp de 2 luni se prescrie 

Vestea bună pentru şoferi este că, potrivit proiectului, dacă autorităţile nu-i înştiinţează în cel mult două luni de la data sancţionării contravenţia se prescrie.

„Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la data aplicării sancţiunii“.

În momentul de faţă “executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii“.

Doar 26% dintre şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere

3.400.000 de amenzi au dat anul trecut agenţii de circulaţie conducătorilor auto din toată ţara. Chiar dacă pare un număr mare de sancţiuni, la bugetul statului nu ajung foarte mulţi bani. Asta pentru că doar 26% din şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere.

În timp ce în Olanda, banii colectaţi din amenzile date conducătorilor auto ajung undeva la 98%, iar în Bulgaria la 68%. Oficialii de la Rutieră susţin că în momentul de faţă în ţara noastră nu există o strategie concretă de colectare a amenzilor aplicate conducătorilor auto. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite