Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles, către medicii români: „Îngrijirile medicale acordate în cazul Colectiv au fost exemplare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles, Serge Jennes, cel care a luat în primire pacienţii români implicaţi în tragedia Colectiv, le-a transmis medicilor din România că îngrijirile acordate de ei în ţară au fost exemplare. Mai mult, doctorul belgian i-a felicitat pe români pentru „devotamentul, angajamentul şi profesionalismul” de care au dat dovadă, prin intermediul unei scrisori deschise.

Concret, medicul a menţionat în document că le-a vorbit colegilor despre personalul medical din România, pe care l-a cunoscut după tragedia din clubul Colectiv şi a mai arătat că nu a intenţionat în niciun moment să jignească pe cineva prin observaţiile făcute.

„Aş dori, prin intermediul acestei scrisori, să îmi exprim din nou admiraţia sinceră pe care o am faţă de eforturile depuse de acest personal şi faţă de profesionalismul manifestat, fie că este vorba despre infirmieri, medici, asistenţi, ambulanţieri sau brancardieri, pe care am avut prilejul să îi cunosc la Bucureşti în zilele de 5 şi 6 noiembrie 2015”, a mai spus doctorul.

„De altfel, la întoarcerea mea în Belgia, am împărtăşit colegilor mei medici calitatea îngrijirii medicale pe care acei tineri pacienţi au primit-o la locul evenimentului, în condiţii foarte dificile. Nu îmi amintesc decât foarte vag aceste interviuri, care erau centrate pe problema infecţiilor şi a deceselor înregistrate în rândul victimelor din clubul Colectiv”, a subliniat specialistul, citat de Agerpres.

„Ne-a impresionat capacitatea de îngrijire”

Acesta a precizat că a fost contactat la scurt timp de la producerea incendiului pentru a oferi sprijin românilor.

„Am fost impresionaţi de capacitatea de îngrijire a unui număr atât de mare de arşi în centrele de îngrijire intensivă din oraş, dar şi de calitatea îngrijirii în prespital şi în departamentele de urgenţă, în ciuda caracterului excepţional al acestui tip de traumatism. De asemenea, am fost mişcaţi şi de nivelul ridicat de dotări, tehnice şi medicale, al acestor centre de îngrijire şi de atenţia acordată respectării regulilor de igienă, în ciuda unei supra-aglomerări a paturilor şi a stării de urgenţă”, a mai spus doctorul.

Şi în Belgia sunt pacienţi purtători de bacterii

Cu privire la cele opt victime care au fost transferate în centrul pe care îl conduce, Serge Jennes a explicat că erau purtătoare de bacterii multirezistente la antibiotice.

„Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis şi concis oferit de către personalul de la terapie intensivă şi medicii chirurgi. (...) Nu se cunoştea încă harta bacteriologică pentru toţi pacienţii şi ni se spunea acest lucru în momentul în care adresam întrebările. Aceasta este o realitate cu care ne confruntăm şi noi, în Belgia, din păcate. Observaţiile mele nu aveau nicio conotaţie negativă, această situaţie nu era imputabilă personalului medical. Este o realitate în numeroase ţări, aşa cum atestă literatura medicală de specialitate. Este pur şi simplu un aspect pe care l-am semnalat”, a scris doctorul.

Regulile de igienă au fost respectate de români

Serge Jennes a precizat în scrisoarea deschisă că personalul medical din Bucureşti a adoptat măsurile de izolare şi de prevenire a infecţiilor încrucişate conform regulilor de igienă spitalicească recunoscute la nivel internaţional.

„Şi asta în contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arşi din istoria internaţională recentă. Şi noi avem, în toate centrele de arşi din Belgia, probleme cu germenii multirezistenţi. (...) Nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienţi din Bucureşti pe care i-am îngrijit în centrul nostru din Bruxelles”, a conchis doctorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite