Începe să crească numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea Primiri Urgente spital Bagdasar Arseni 19 octombrie 2021 bolanvi covid19 coronavirus FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 înregistrate oficial în România este în descreştere, dar numărul persoanelor internate creşte.

 Mai exact, ieri au fost raportate 1.332 de cazuri, din doar 16.500 de teste efectuate. În Bucureşti sunt cele mai multe cazuri noi - 532, după care urmează judeţul Hunedoara, cu 105 cazuri, celelalte judeţe înregistrând sub 100 de cazuri. În spitale, se află internaţi 2.565 de pacienţi, cu 28 mai mult faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 381 persoane, cu 4 mai puţin decât în ziua anterioară. Dintre cei 381 pacienţi internaţi la ATI, 327 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 159 sunt minori, toţi fiind internaţi în secţii şi cu 1 mai mult decât în ziua anterioară. 

Doi din trei care s-au vaccinat nu au boosterul 

Cercetătorul Octavian Jurma arată că mulţi dintre românii care s-au vaccinat anti-COVID nu au dus demersul până la capăt. „Mă îngrijorează însă că 2 din 3 care s-au vaccinat nu şi-au făcut încă boosterul. Avem doar 13% din populaţie cu boosterul făcut deşi 42% s-au vaccinat. Acest simplu fapt este un eşec al eşecului campaniei de vaccinare. Eşecul asumat oficial al campaniei de vaccinare face ca Omicron să ucidă de două ori mai mulţi oameni în România decât în ţările cu rată mare de vaccinare pe care ne grăbim să le imitam cu relaxarea, dar nu şi vaccinarea”, scrie Jurma.

Vaccinul este extrem de important, adaugă specialistul, tocmai pentru că măsurile externe de protecţie a organismului au fost abandonate şi depindem acum aproape integral de cele interne, de imunitate. „Din păcate, imunitatea naturală este deja complet depăşită odată cu apariţia noilor versiuni ale Omicron. Noi încă ne luptam cu BA.2, în vreme ce Omicron este deja la BA.2.10 şi au început să apară şi recombinările. Avem nevoie de vaccin să ţinem pasul cu pandemia”, conchide Octavian Jurma. 

Potrivit unui studiu britanic, doza a treia de ser asigură o protecţie de 95% în faţa decesului, iar un alt studiu indică o protecţie sporită în cazul în care boosterul este făcut cu un vaccin heterolog. 

China face eforturi colosale de eliminare a virusului 

Ţara de unde a pornit actuala pandemie – China – derulează o campanie fără precedent de eliminare a virusului. China a trimis armata şi mii de lucrători din domeniul sănătăţii în Shanghai pentru a ajuta la efectuarea de teste COVID-19 pentru toţi cei 26 de milioane de locuitori ai metropolei, într-una dintre cele mai mari acţiuni sanitare din istoria ţării.  

Unii locuitori s-au trezit înainte de răsărit pentru ca lucrătorii sanitari în costume albe să le preleveze probe de gât în cadrul testelor PCR în complexele lor de locuinţe, mulţi dintre ei făcând coadă în pijamale şi stând la doi metri distanţă unul de celălalt.

Peste 10.000 de lucrători din domeniul sănătăţii din provincii precum Jiangsu, Zhejiang şi Beijing au sosit la Shanghai, potrivit rapoartelor presei de stat. Este cea mai mare acţiune de sănătate publică din China de când a abordat focarul iniţial de COVID-19 din Wuhan. 

Shanghai, oraş care a început un lockdown în două etape la 28 martie, extins apoi pentru a închide practic toţi locuitorii în casele lor, a raportat duminică 8.581 de cazuri asimptomatice de coronavirus şi 425 de cazuri simptomatice de COVID-19, iar locuitorilor li s-a cerut să se testeze. Deşi epidemia este mică în comparaţie cu standardele din alte părţi ale lumii, acţiunea din Shanghai este văzută ca un test al strategiei COVID din China, bazată pe testarea, depistarea şi punerea în carantină a tuturor cazurilor pozitive şi a contacţilor apropiaţi ai acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite