În cât timp se declară accidentul rutier: cum trebuie să procedezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul accidentelor grave, poliţiştii vin la faţa locului FOTO Adevărul
În cazul accidentelor grave, poliţiştii vin la faţa locului FOTO Adevărul

În cât timp se declară accidentul şi cum trebuie procedat în cazul unui astfel de incident rutier sunt întrebări care frământă mulţi şoferi. Deşi neatenţia la volan, viteza prea mare, oboseala sau agresivitatea în trafic produc zilnic sute de accidente rutiere, puţini şoferi ştiu cum trebuie să procedeze în cazul în care sunt împlicaţi într-un accident.

Vă explicăm care sunt procedurile legale în cazul producerii unui accident rutier şi ce trebuie să faceţi într-o astfel de situaţie.

Pentru a fi considerat un accident de circulaţie, conform Codului rutier, un eveniment rutier trebuie să îndeplinească în mod cumulativ trei condiţii: să se fi produs pe un drum deschis circulaţiei publice, să fi avut că urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale şi în eveniment să fi fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.

În cazul accidentelor petrecute pe drumuri închise circulaţiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietăţi private, se aplică regulile stabilite de administratorul proprietăţii. Dacă nu există astfel de reguli, abia atunci se pot aplica cele privind circulaţia pe drumurile publice, coroborat cu prevederile codurilor civil şi penal.

Ce este accidentul uşor şi în cât timp se declară

Şoferii care au fost implicaţi în accidente de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) au obligaţia să se prezinte la Poliţie pentru declararea evenimentului, împreună cu maşinile avariate. Accidentele uşoare trebuie declarate în cel mult 24 de ore de la producerea lor, acesta fiind termenul maxim prevăzut de lege. În caz contrar, şoferilor li se reţin permisele de conducere pentru 30 de zile, chiar dacă nu sunt vinovaţi de producerea accidentului.

Atunci când te prezinţi la Poliţie pentru a declara un accident rutier, trebuie să ai asupra ta actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autoturismului şi poliţa de asigurare RCA.

Este important să reţii cât mai multe detalii ale accidentului, cum ar fi: locul exact de producere al accidentului, inclusiv diverse repere, topografia exactă a locului, numărul de înmatriculare a celuilalt autoturism implicat în accident, ora la care s-a produs accidentul sau dauna etc.

În urma cercetărilor, poliţiştii stabilesc cine este vinovat de producerea accidentului şi dispun sancţiunile corespunzătoare. În cazul în care eşti găsit vinovat te poţi alege fie cu o amendă, fie cu permisul suspendat, fie cu ambele sancţiuni, în funcţie de gravitatea faptei.   

„În cazul accidentelor fără victime, soldate doar cu avarierea unor vehicule, acestea trebuie raportate în termen de 24 de ore de la producere la Biroul Tamponări aferent zonei sau sectorului în care au avut loc. Dacă şoferii se înţeleg, se poate face şi acel constat amiabil”, a declarat pentru „Adevărul” insp. pp. Andrei Codău, purtător de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră din Capitală.

Procedură în caz de accident: constatarea amiabilă te scapă de drumul la Poliţie

Constarea amiabilă, posibilă doar în cazul unui accident soldat cu avarii, te poate scuti nu numai de drumul la Poliţie, dar şi de eventuala sancţionare, în cazul în care eşti găsit vinovat de producerea evenimentului.

Această procedură în caz de accident rutier se aplică fără că documentele de constatare să mai fie întocmite de Poliţie, cu condiţia ca formularul de constatare amiabilă să fie completat şi semnat de către ambii şoferi implicaţi în accident. Practic, acest document înlocuieşte procesul-verbal de constatare întocmit de Poliţie.

Cu acest formular, păgubitul se poate adresa direct societăţii de asigurare, care are obligaţia să îndeplinească formalităţile pentru deschiderea dosarului de daună, să constate pagubele şi să elibereze „dovada” de reparaţie a maşinii.

Nu însă toate accidentele uşoare se pot rezolva printr-o înţelegere între şoferii implicaţi. „Dacă în urma accidentului au rezultat daune materiale nu numai la autoturisme şi se produc şi alte pagube, şi aici mă refer, de exemplu, la stâlpi de pe drum sau ornamente stradale, atunci, automat, accidentul se declară la poliţie”, a precizat Andrei Codău.

Obligaţii accident soldat cu victime

Situaţia se complică atunci când în urma accidentului au rezultat victime. Termenul maxim de declarare a accidentului rutier nu există în astfel de cazuri. 

Obligaţia şoferilor implicaţi într-un astfel de caz este să anunţe imediat producerea accidentului la numărul unic de urgenţă 112 şi să aştepte sosirea echipajului de poliţie şi a ambulanţei.

„În cazul accidentelor cu victime, eşti obligat prin lege să anunţi imediat Poliţia şi să rămâi la locul accidentului”, a declarat insp. pp. Andrei Codău. Această obligaţie intervine şi în cazul în care în accidentul rutier a fost implicat un vehicul care transporta substanţe periculoase.

Părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei ori a procurorului care face cercetarea locului faptei, precum şi modificarea sau ştergerea urmelor accidentului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Au fost însă şi numeroase cazuri în care chiar victimele, rănite uşor fiind, au plecat de la locul acidentului. În acestă situaţie, şoferul vinovat este obligat să să prezinte la Poliţie pentru declararea împrejurărilor producerii accidentului. În caz contrar, acesta riscă să fie certat penal.

Procedură în caz de accident: drepturile victimei

Dacă aţi fost victima unui accident rutier este necesar să ştiţi ce drepturi aveţi. Astfel, victima poate depune plângere penală în termen de 60 de zile de la data la care a cunoscut cine este autorul accidentului. După întocmirea dosarului accidentului, poliţiştii ţin la curent victima cu mersul anchetei.

În cazul în care leziunile pe care le-aţi căpătat în urma accidentului necesită sub 90 zile îngrijiri medicale, şoferul vinovat poate răsufla uşurat, graţie Noului Cod Penal. Fapta nu mai este prevăzută şi pedepsită de legea penală, iar dosarul se finalizează cu „NUP” (Neînceperea urmăririi penale, n.r.).

Vă rămân însă la îndemână alte pârghii pentru a trage la răspundere şoferul vinovat. În această situaţie, puteţi solicita în instanţă recuperarea cheltuielilor generate de spitalizare, tratamente, operaţii, dar şi daune morale ca urmare a accidentului rutier în care aţi fost victimă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite