În România, ca în Sahara: 12 judeţe din vestul ţării, în cea de a doua zi de Cod roşu de caniculă, cu temperaturi care ating 42 de grade UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 judeţe din vestul ţării se află, sâmbătă, în cea de a doua zi de avertizare Cod roşu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 39 şi 42 de grade, în timp ce restul ţării este în continuare sub Cod portocaliu de caniculă, temperaturile situându-se între 36 şi 39 de grade.

UPDATE 16.40 Viteza de circulaţie a trenurilor a fost redusă cu 20-30 km/h faţă de viteza normală pe 59,66% din reţeaua feroviară naţională, informează, sâmbătă, CFR SA. Conform sursei citate, la ora 15:45, temperatura la nivelul şinei era de 58 de grade Celsius iar viteza de circulaţie a trenurilor este limitată cu 20-30 km/h faţă de viteza normală pe 59,66% din reţeaua feroviară naţională, potrivit Agerpres.

La ora 13:00 au fost introduse limitări de viteză în circulaţia trenurilor pe 37 de secţii feroviare, ceea ce înseamnă că 16,21% din reţeaua feroviara este deja afectată de caniculă, la nivelul şinei temperaturile ajungând la 50 de grade Celsius.

CFR SA a avertizat că viteza de circulaţie a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră faţă de viteza normală pe unele tronsoane, începând de marţi şi până la finele săptămânii, din cauza temperaturilor ridicate prognozate. Pe celelalte tronsoane, traficul feroviar se desfăşoară deocamdată conform graficului de circulaţie pentru ziua în curs, informează compania.

 

UPDATE 14.00 Un număr de 466 de persoane au apelat sâmbătă, până la ora 14,00, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a declarat managerul SABIF, Alis Grasu. "De la 8,00 dimineaţa până la ora 14,00 au fost 466 de apeluri. Dintre acestea 258 au fost urgenţe, 72 au avut loc în public, 10 — lipotimii şi patru sincope (şi-au pierdut starea de conştienţă pentru scurt timp)", a precizat Alis Grasu, potrivit Agerpres.

UPDATE 12.10 Meteorologii au prelungit până duminică codul roşu de caniculă pentru judeţele Mehedinţi şi Dolj, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-41 de grade. Majoritatea celorlalte judeţe vor rămâne sub avertizare Cod portocaliu, iar alte câteva se vor afla sub Cod galben, potrivit News.ro.


Meteorologii avertizează că vremea caniculară se va menţine, mai ales în zona de sud a ţării, inclusiv în Capitală, până spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Avertizarea cod roşu de caniculă - care a intrat în vigoare vineri  - vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra şi sâmbătă temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Celelalte judeţe ale ţării se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 36 şi 39 de grade, cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

A crescut numărul urgenţelor

UPDATE 11.40 Numărul urgenţelor a crescut, în ultimele 24 de ore, cu opt la sută, ajungând astfel la 768, dintre care 150 în locuri publice, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, dr. Alis Grasu.

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.370 de solicitări, dintre care 768 au fost urgenţe, a precizat Alis Grasu. Potrivit aceleiaşi surse, dintre cazurile urgente 150 au fost în spaţii publice, iar dintre acestea 32 fost lipotimii şi 21 sincope. "Numărul solicitărilor a crescut astfel cu şase la sută , iar cel al urgenţelor cu 8 la sută", a mai spus Alis Grasu.

La nivel naţional, în zilele de 3 şi 4 august, au fost înregistrate 6.348 de solicitări la serviciile de ambulanţă şi SMURD, în acest interval fiind raportate 89 de lipotimii. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a înregistrat o creştere cu 10 la sută a numărului de solicitări faţă de anul 2016. Totodată, în aceste zile s-a înregistrat o creştere cu 4 la sută a solicitărilor faţă de zilele precedente.

Care este situaţia în Capitală

În Bucureşti, intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă uşor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. De altfel, valul de căldură, cu temperaturi care vor depăşi 35 de grade, se va menţine până la sfârşitul săptămânii viitoare, în special în Bucureşti şi în toată zona de sud a ţării, potrivit meteorologului Gabriela Băncilă.

De luni seară, sunt posibile ploi şi descărcări electrice. „Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare", a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

Aproape 90 de persoane au leşinat în utlimele două zile din cauza caniculei, iar în acelaşi interval 6.348 de români au solicitat ajutor medical serviciilor de ambulanţă şi SMURD, arată statisticile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În ultimele două zile, respectiv zilele de 3 şi 4 august, au fost înregistrate 6.348 de solicitări la serviciile de ambulanţă şi SMURD de la nivel naţional, în acest interval fiind raportate 89 de lipotimii.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a înregistrat o creştere cu 10 la sută a numărului de solicitări faţă de anul 2016 . Totodată în aceste zile s-a înregistrat o creşetre cu 4 la sută a solicitărilor faţă de zilele precedente.

Recomandările Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei ca în zilele caniculare, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, respectiv între un litru jumătate şi doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. În ultimele 24 de ore, medicii de la Ambulanţă au intervenit la 1.327 de cazuri, cu 10% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multor fructe şi legume proaspete  - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.

”Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, precizează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, pe parcursul zilei, este recomandat să se facă mai multe duşuri calduţe, iar aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

”Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi două-trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine)”. Dacă este absolut necesar să plecaţi de acasă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, mai arată MS.

Medicii mai recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

”În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului”, potrivit MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite