33 de asociaţii creştine reacţionează la petiţia ONG-urilor privind stoparea finanţării bisericilor din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
33 de ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului                FOTO Adevărul
33 de ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului                FOTO Adevărul

Un număr de 33 de ONG-uri reacţionează la scrisoarea deschisă trimisă marţi Parlamentului de alte Organizaţii Nonguvernamentale - care cereau stoparea finanţării bisericilor din bani publici - susţinând că finanţarea bisericilor de la bugetul de stat nu constituie o violare a libertăţii de conştiinţă a contribuabililor.

Scrisoarea vine în replică la mesajul public transmis marţi de alte 22 de ONG-uri, care cereau Parlamentului să oprească finanţarea cultelor religioase „cu aproximativ 540 de milioane de euro pe an, sumă echivalentă cu 0,4 la sută din PIB“, iar fondurile respective să fie redirecţionate către educaţie, cercetare şi sănătate.

0,2% dintre români nu pot decide ce ar trebui să finanţeze pentru ceilalţi 99% 

„După cum vă este cunoscut, ultimul recensământ a reliefat faptul că aproape 99% din populaţia României este religioasă, ateii şi agnosticii reprezentând 0,2%. În aceste condiţii, ne punem întrebarea dacă reprezentanţii acestor ONG-uri, adică cei 0,2% dintre români, pot decide care sunt priorităţile şi ce ar trebui să se finanţeze pentru ceilalţi 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Române“ spun, în replică, organizaţiile care le-au scris miercuri parlamentarilor.

Peste 20 de ONG-uri au cerut Parlamentului, marţi, să oprească finanţarea cultelor religioase "cu aproximativ 540 de milioane de euro pe an, sumă echivalentă cu 0,4 la sută din PIB", iar fondurile respective să fie redirecţionate către educaţie, cercetare şi sănătate.

Semnatarii apelului au punctat că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3 la sută din PIB şi fac un apel „către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase“ şi să redirecţioneze aceste fonduri către educaţie, cercetare şi sănătate.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite