3 din 10 românce nu fac ecografiile obligatorii în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O gravidă din 10 merge la medic doar atunci când consideră ea necesar, iar 34,8% dintre româncele însărcinate nu fac nici măcar ecografiile obligatorii. Sunt rezultatele unui studiu realizat la nivel naţional, sub coordonarea unei clinici de profil din Bucureşti.

Mai mult, pentru o femeie dintr-o sută de gravide care merg la medic, asta înseamnă o singură vizită în cele 9 luni de sarcină, iar 5% ajung în cabinet doar atunci când se simt rău.

În ceea ce priveşte ecografiile morfologice fetale, cred că este vorba despre o problemă financiară la mijloc, în cazul persoanelor care nu fac această investigaţie, întrucât informaţiile circulă foarte uşor acum şi nu cred că există vreo viitoare mămică să nu ştie de importanţa acestor investigaţii.

„Statul decontează aceste ecografii, însă este nevoie să îţi faci programare din timp, uneori chiar şi cu 2 luni înainte. Prin urmare, este destul de dificil de prins un loc fix în săptămânile în care trebuie făcute aceste ecografii, căci ele au un interval specific”, spune dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, potrivit unui comunicat de presă.

Când vine vorba despre depistarea probabilităţii ca fătul să aibă anumită malformaţii, analizele de sânge Dublu Test şi Triplu Test sunt cele mai populare, arată studiul. Totuşi, 13% dintre femeile care au răspuns chestionarului nu şi-au făcut niciun test în timpul sarcinii.

Malformaţiile genetice nu pot fi prevenite 

Malformaţiile genetice nu pot fi prevenite şi nici nu putem porni de la premisa că “mie nu mi se poate întâmpla, pentru că am avut grijă”. Ele pot apărea oricând, dar sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, mai ales dacă este vorba despre prima sarcină, aşa că nu ar fi rău să le privim ca pe analize de rutină, cu cât ne apropiem mai mult de pragul de 40 de ani. Cel mai des întâlnită anomalie cromozomială, de exemplu, cunoscută ca Sindromul Down, este de 10 ori mai frecventă la 40 de ani decât la 30 de ani, susţine dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie.

Există şi elemente îmbucurătoare. Studiul arată că femeile sunt mai preocupate să adopte un stil de viaţă sănătos în timpul sarcinii, deşi renunţă cu greu la fumat şi la alimentaţia nesănătoasă. Peste o treime dintre femei au luat suplimente cu vitamine şi acid folic în sarcină şi au consumat mai multe alimente bogate în minerale şi nutrienţi.

“Un alt indicator care ne bucură este cel ce ţine de fumat. Studiul relevă faptul că 1 din 2 femei s-a lăsat de fumat cât a fost însărcinată, iar dintre cele care au fumat în timpul sarcinii, peste o treime au fumat mai puţin decât de obicei. E un lucru bun, pentru că fumatul creşte riscul ca bebeluşul să aibă restricţii de creştere, ceea ce poate însemna o naştere prematură, o greutate mică la naştere sau chiar dezvoltarea unor anomalii congenitale. Dintre ţările europene, Lituania şi Suedia stau cel mai bine la acest indicator, cu mai puţin de 5% dintre femeile însărcinate care fumează, la polul opus stând Franţa şi Scoţia, unde procentele ajung la 17, respectiv 19”, explică dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

În ceea ce priveşte greutatea, cele mai multe femei se îngraşă între 10 şi 15 kg în cele 9 luni de sarcină, deci în limitele recomandate de medici. Doar 6% au luat în greutate peste 25 de kg. Dintre cele care au avut complicaţii în sarcină, cele mai frecvente au fost infecţiile genitale şi hipertensiunea arterială.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite