19 bolnavi de cancer au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

19 bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia trebuind pusă în executare de îndată, deşi nu este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti, a decis ca cele trei instituţii ale statului, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, scrie Mediafax.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de cinci zile.

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, spune că medicamentele cerute de pacienţii care au dat în judecată statul nu au alternativă terapeutică pe lista actuală de compensate şi gratuite.

"Domnul ministru promitea la 1 octombrie lista medicamentelor compensate şi gratuite. Prin actele normative pe care le-a dat, stipula apoi data de 30 octombrie. A trecut şi 30 octombrie şi atunci am acţionat în instanţă ministerul şi Guvernul. Din păcate, alternativă nu am avut. Sunt pacienţi care şi-au cumpărat medicaţia 8.000 de lei pe lună", a declarat, vineri, Irimia.

Reprezentantul pacienţilor anticipează că "valul" următor de pacienţi care vor da statul în judecată va fi numeros. "Avem peste o mie de pacienţi în toată ţara, pe diferite boli cronice care nu au alternativă în actuala listă de medicamente compensate. Gândiţi-vă, să mergem cu o mie de pacienţi în stradă ar fi o tragedie şi o ruşine. La nivel european, suntem singura ţară care nu şi-a reactualizat listele (de medicamente compensate şi gratuite - n.r.). Sper ca Guvernul să ia atitudine şi să treacă imediat la reactualizarea listei acolo unde nu există alternativă terapeutică. Nu ne dorim toată lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieţi. Ar fi vorba de cel puţin zece molecule care ar trebui să intre pe lista de medicamente compensate şi gratuite şi care nu au alternativă terapeutică în România. Tratează mai multe tipuri de cancere, în special melanomul malign. Avem în evidenţă, ca asociaţie, 260 de pacienţi cu această afecţiune, cancere ovariene, cancer mamar", a mai spus el.

CNAS informează că a luat act de decizia instanţei şi face toate demersurile necesare pentru punerea de urgenţă în aplicare a acesteia.

În iunie, alţi şapte pacienţi bolnavi de cancer au câştigat un demers similar în instanţă. Potrivit APCR, dintre cei şapte, trei au murit între timp, cel mai tânăr dintre ei având 19 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite