15 medici români se vor specializa în străinătate în operaţii pe inimă la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii români se vor specializa alături de cei străini în chirurgie cardiovasculară pediatrică
Medicii români se vor specializa alături de cei străini în chirurgie cardiovasculară pediatrică

Ministerul Sănătăţii are deja înregistrate 15 cereri provenind de la medici, chirurgi şi anestezişti din ţară care vor să se califice în operaţii pe inimă la copii şi care vor pleca în curând la pregătire în clinici din Italia şi Germania, a declarat marţi, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.

Anunţul Ministerului Sănătăţii privind lansarea unui amplu proces de recrutare de medici pentru cele patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică a fost făcut la începutul lunii august, iar până marţi, 20 august, s-au înscris 15 candidaţi înscrişi.

"Este un rezultat foarte bun. Primii doctori vor pleca la pregătire încă din această lună. În septembrie, vom face primele operaţii la Spitalul «Marie Curie», dar cu medici din Italia, iar doctorii români selectaţi pentru această unitate sanitară vor fi prezenţi la intervenţii", a adăugat secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

În perioada august 2013 - august 2016, Ministerul Sănătăţii desfăşoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. 

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anestezişti în general şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor din ultimul an, din ambele specialităţi, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, precum şi în vederea creşterii capacităţii de operaţii la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş.

Iniţiativa vine în contextul în care edilii Sectorului 1 al Capitalei au anunţat, în luna iunie, că au finalizat lucrările la clădirea celei mai mari clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Europa de Sud-Est, care se va regăsi în incinta Spitalului  „Grigore Alexandrescu“. Odată cu terminarea lucrărilor la clădire, a fost finalizată  prima etapă  a investiţiei, urmând ca în perioada următoare clinica să fie dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie.

Proiectul se realizează în colaborare cu experţi de la Clinica San Donato din Italia, finanţarea fiind susţinută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, şi de Fundaţia L'Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia.

Concurs sau selecţie de dosare 

"Dacă vor fi mai mulţi candidaţi, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecţie de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătăţii, la Biroul Medicină de Urgenţă, până la 20 august 2013", anunţa Arafat, la începutul lunii august.

"Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie şi cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din ţară", a mai precizat oficialul.

Medicii selectaţi, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în cele patru centre timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

Candidaţii interesaţi trebuie să trimită o scrisoare de intenţie prin care motivează solicitarea lor de a participa în proiect, precum şi un CV recent în română şi engleză.

Potrivit MS, se pot înscrie inclusiv medici specialişti angajaţi ai centrelor din Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Târgu Mureş, în această etapă nefiind necesar acordul şefului de secţie sau al conducerii unităţii sanitare.

Peste 700.000, implicarea financiară a Guvernului României

Potrivit secretarului de stat, prima unitate din program este cea de la Spitalul "Marie Curie", care trebuie să înceapă activitatea cât mai curând.

Guvernul a aprobat alocarea a 721.000 de lei pentru pregătirea proiectul privind chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă în România, care va fi realizat de către Ministerul Sănătăţii, prin Compartimentul Medicină de Urgenţă, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato şi cu Asociaţia "Bambini Cardiopatici nel Mondo Association" - Italia.

"Mortalitatea infantilă cauzată de malformaţiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. Acordul de cooperare cu IRCCS Policlinico San Donato şi Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo vine pe fundalul unei cooperări consistente şi de durată cu România, ca urmare a experienţei pe care o deţin în domeniu şi a disponibilităţii de a cofinanţa aceste activităţi. Fără un program de formare a specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiace infantile şi fără deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică, această importantă cauză a mortalităţii infantile nu va putea fi soluţionată", se arăta în nota de fundamentare a proiectului de HG privind demararea proiectului.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinanţarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Pentru primele şase luni, în care se doreşte evaluarea cadrului de dezvoltare a capabilităţilor şi demararea implementării proiectului, este necesară o finanţare guvernamentală, întrucât proiectul trebuie iniţiat cu celeritate, iar fondurile structurale pentru proiecte strategice pot fi accesate doar începând cu ianuarie 2014, potrivit notei de fundamentare.

Faza I: pregătire de specialitate cu italienii

În prima fază a proiectului, care se va desfăşura pe parcursul a şase luni, în intervalul iulie-decembrie 2013, activitatea va fi axată pe trei piloni principali. Primul pilon este reprezentat de un program de formare în Italia a competenţelor profesionale specifice pentru cadre medicale din Spitalul de Copii "Marie Curie" Bucureşti.

De asemenea, în cele şase luni din prima fază a proiectului, va fi organizat un workshop, la care vor fi invitaţi specialişti din cadrul celor patru centre medicale, precum şi specialiştii italieni parteneri în proiect, care vor conduce discuţiile de specialitate, organizate sub formă de masă rotundă, cu prezentarea şi discutarea cazuisticii.

Al doilea pilon al proiectului va include misiuni medicale de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă, conduse în România de o echipă medicală de specialitate, alcătuită din personal al IRCCS Policlinico San Donato.

Bugetul total necesar estimat pentru lansarea proiectului şi realizarea primei faze de implementare, de 721.000 de lei, va fi folosit pentru finanţarea cheltuielilor aferente participării personalului medical român la stagiile de formare din Italia, pentru acoperirea costurilor de transport, cazare şi diurnă, în cuantumul stabilit de legislaţia în vigoare, a cheltuielilor aferente activităţilor misiunilor medicale din România la care vor participa specialişti italieni, pentru achiziţionarea consumabilelor medicale necesare operaţiilor, precum şi pentru organizarea workshop-ului de instruire.

Potrivit proiectului, obiectivul general al acestui proiect este scăderea mortalităţii neonatale şi infantile datorate malformaţiilor cardiace congenitale, iar obiectivul specific vizează îmbunătăţirea accesului şi a calităţii acestor servicii pentru nou-născuţi şi copii cu vârste sub un an, cu malformaţii congenitale cardiace.


Cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Europa de Sud-Est va fi inaugurată la Bucureşti, la începutul anului viitor

Primăria Sectorului 1 a finalizat lucrările la clădirea celei mai mari clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Europa de Sud-Est, care se va regăsi în incinta Spitalului  „Grigore Alexandrescu“. Odată cu terminarea lucrărilor la clădire, a fost finalizată  prima etapă  a investiţiei, urmând ca în perioada următoare clinica să fie dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie.

Guvernul investeşte 56 milioane lei în reabilitarea a patru maternităţi din zona Moldovei

Aproape 56.000.000 de lei urmează să fie investiţi de Guvern în reabilitarea maternităţilor din cadrul a patru spitale din zona Moldovei. Mai exact, banii vor intra la bugetul următoarelor unităţi sanitare: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, Spitalul Municipal Rădăuţi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Nicolăescu: În 2013, 20 de maternităţi vor fi reabilitate cu finanţare de la Banca Mondială

Programul de reabilitare a maternităţilor continuă cu sprijinul Băncii Mondiale, nu al Băncii Europene de Investiţii (BEI), pentru 2013 fiind în lucru 20 de unităţi, adică o treime din totalul celor 63 cu acest profil existente la nivel naţional, a declarat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat: „Căutăm soluţii pentru a determina medicii tineri să nu mai plece pe capete, ci să rămână în ţară!”

Românii şi-au pierdut încrederea în sistemul medical, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, într-o emisiune televizată. „Această încredere trebuie recâştigată”, a completat medicul, adăugând că medicii au făcut parte mereu din clasa de mijloc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite