Încă două zile ar putea deveni sărbători naţionale pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi zile de sărbătoare naţională sunt propuse pentru a se adăuga listei sărbătorilor naţionale din România, potrivit unor proiecte de act normativ ce au fost înregistrate recent la Senat pentru dezbatere. În aceste zile am putea sărbători meseriile din România, dar şi gastronomia şi vinul din ţara noastră.

Două proiecte de acte normative, şi anume Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor, pe 25 noiembrie, şi Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 11 septembrie - Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, au fost înregistrate recent la Senat pentru dezbatere şi prevăd adăugarea unor noi zile de sărbătoare naţională în lista actuală dedicată acestora, potrivit avocatnet.ro.

Mai exact, primul proiect de act normativ propune instituirea, în data de 25 noiembrie a fiecărui an, a Zilei Naţionale a Meseriilor. Sărbătoarea este menită să ofere un cadru naţional în care să se promoveze învăţământul profesional şi tehnic.

Cea de-a doua propunere legislativă prevede ca, în data de 11 septembrie, să se sărbătorească Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc. Iniţiatorii doresc instituirea acestei sărbători pentru a celebra bogăţia de gusturi şi tradiţii din ţara noastră şi pentru a aduce un plus imaginii României şi a turismului românesc. “Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre”, consideră aceştia, arată sursa citată.

În aceste zile, autorităţile publice centrale şi cele locale vor putea organiza diverse manifestări cu caracter social sau ştiinţific destinate promovării celor două evenimente, şi anume pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic şi pentru a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.

Aceste două zile ar putea deveni zile de sărbătoare naţională, dar nu şi zile libere pentru salariaţi. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a se putea aplica, propunerile legislative au nevoie de aprobarea ambelor camere ale Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidenţial şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Care sunt zilele libere din an

Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează:

  • 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • prima şi a doua zi de Paşte;
  • 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului);
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).


Codul muncii mai prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite