UPDATE Strategia Naţională de Apărare, aprobată cu emoţii de Parlament. Voturile UNPR au făcut diferenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au adoptat astăzi Strategia Naţională de Apărare a Ţării cu 282 de voturi favorabile, o abţinere şi un vot împotrivă.

UPDATE 14.15 Strategia de Apărare a fost votată cu 282 de voturi favorabile, unul împotrivă şi o abţinere. Cifrele arată că Strategia Naţională de Apărare a fost adoptată la limită, la o diferenţă de doar 6 voturi, în condiţiile în care cvorumul era de 278 de voturi. Mai mulţi aleşi PSD au lipsit din plen, în timp ce UNPR, UDMR şi PNL şi-au mobilizat parlamentarii.

Cele mai multe absenţe s-au înregistrat la PSD, PC şi PLR, dar parlamentarii UNPR, concovaţi de premierul interimar Gabriel Oprea, au făcut diferenţa. Dacă adunăm aleşii PNL, UNPR, UDMR şi pe cei 17 care reprezintă minorităţilor naţionale rezultă 278 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total de parlamentari. De altfel, Strategia Naţională de Apărare are caracter de lege organică, deci poate fi adoptată numai cu majoritate absolută.

UPDATE 14.05 Copreşedintele PNL Vasile Blaga a luat cuvântul în plenul reunit şi a pledat pentru adoptarea Strategiei Naţionale pentru Apărare. “Teza Strategiei este că o Românie puternică îşi apără cetăţenii, le apără drepturile şi libertăţile. Aceste obiective, principii şi mesaje sunt prevăzute clar”, a spus Blaga.

UPDATE 14.00 Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, a lăudat modul în care a fost elaborată Strategia Naţională de Apărare. “Vreau să exprim opinia grupului minorităţilor naţionale. Apărarea nu înseamnă numai Armata Română. Grupul minorităţilor naţionale spune, alături de preşedintele Iohannis: Vrem o Românie puternică!”, a declarat Mircovici.

UPDATE 13.50 Senatorul Ioan Ghişe a luat cuvântul în plenul reunit şi a afirmat că Strategia ar trebui retrimisă la Cotroceni, pe motiv că documentul nu abordează exclusiv tema Apărării.

“Retrimiteţi iniţiatorului Strategia propusă pentru ca ea să se încadreze explicit la domeniul Apărării Naţionale”, a propus Ghişe, dar sugestia sa nu a primit răspuns din partea aleşilor.

UPDATE 13.45 Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat că Guvernul susţine adoptarea Strategiei de Apărare. “Şedinţa de azi reprezintă un moment deosebit de important pentru ce înseamnă prezentul şi viitorul României din punct de vedere al securităţii naţionale. Guvernul pe care îl reprezint în calitate de premier interimar susţine adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării”, a spus Oprea. “Am fost direct interesat de acest document şi, împreună cu premierul Ponta, am considerat că aprobarea Strategiei nu trebuie să fie obiectul unei abordări politicianiste. Când vorbim despre securitate, nu poate exista interesul personal. Am toată convingerea că azi vom adopa această Strategie”, a spus Oprea.

“Am fost printre primii care au salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis. Astăzi, voi vota cu toată convingerea pentru adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării”, a mai spus Oprea.

UPDATE 13.35 Parlamentul a început dezbaterea Strategiei Naţionale de Apărare.

UPDATE 13.15 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că dezbaterile cu privire la Strategia Naţională de Apărare vor începe de la ora 13.30.

“Conform Regulamentului şedinţelor comune, nu avem nevoie la începutul şedinţei de cvorum, ci doar la vot. Raportul este de admitere, aşa încât la ora 13.30 vom începe dezbaterile cu privire la Strategia Naţională de Apărare”, a spus Zgonea.

UPDATE 13.10 Şedinţa plenului reunit este pe cale să înceapă. Şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi senatorul PSD Ioan Chelaru prezidează reuniunea. Din sală lipsesc aproape toţi parlamentarii Puterii.

"Semnalul era de ieri. Până acum votul pe Strategie se dădea după discursul preşedintelui în Parlament. Sper, încă o dată spun, să le vină mintea la cap", a spus Blaga, pe holurile Parlamentului.

Strategia Naţională de Apărare a fost prezentată ieri, într-o şedinţă a plenului comun al celor două Camere, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a prezentat parlamentarilor, pe scurt, principalele direcţii ale noii Strategii de Apărare a Ţării, a vorbit despre Parteneriatul Strategic cu NATO, dar şi despre întărirea cooperării cu vecinii din estul Europei. La finalul expunerii, Iohannis le-a adresat parlamentarilor şi câteva reproşuri, iar principala sa nemulţumire a fost legată de blocarea, de către Parlament, a cererilor venite din partea Justiţiei. „O Românie puternică este aceea în care nimeni nu este mai presus de lege, iar corupţia nu reprezintă o vulnerabilitate. Marele păcat al ultimilor 25 de ani a fost confuzia dintre persoane şi funcţii. Atunci când vin în faţa dumneavoastră şi spun că Parlamentul trebuie să lase Justiţia să-şi facă treaba, nu o fac în nume propriu, ci în calitate de preşedinte care are o răspundere“, le-a spus Iohannis aleşilor şi a adăugat că „e normal să faci un pas în spate când afectezi imaginea propriei ţări“, cu referire directă la premierul Victor Ponta.

Totodată, Iohannis s-a arătat nemulţumit şi de lipsa unui acord asupra proiectului privind votul prin corespondenţă pentru românii din Diaspora. „Nu sunt foarte mulţumit de toate rezultatele Parlamentului, dar sunt conştient de faptul că, politic, vorbind, s-a găsit un minim numitor comun. Nu acelaşi lucru îl pot spune despre asigurarea dreptului la vot pentru românii din Diaspora. În ciuda angajamentului făcut public, nu constat o voinţă politică a majorităţii de a promova proiectul“, a mai spus preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite