Voiculescu, arestat. Free Intact!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţa din dosarul ICA va menţine trustul Intact în prima linie a campaniei electorale chiar cu Voiculescu în puşcărie, pentru că propagandiştii de acolo au reuşit să transforme conflictul dintre justiţie şi patronul lor într-o luptă pentru libertatea de exprimare, pe care o vor impune ca temă la alegerile din toamnă.

Sentinţa dată în cazul ICA a deschis o nouă etapă în viaţa complexului politico-mediatic USD-Intact. Antibăsismul intrase de ceva vreme într-o perioadă de moleşeală, întrucât tele-electoratul se cam plictisise de temă şi a început să înţeleagă că, indiferent de ce spun cei de la Antene, Băsescu oricum îşi termină mandatul la termen şi nu mai candidează. Sentinţa a venit la timp pentru relansare. Iar elementul ce îi dă amploare nu este atât arestarea lui Voiculescu, cât decizia de a confisca imobilul în care funcţionează cele mai importante posturi de televiziune ale complexului. De la conflictul „Justiţie-Voiculescu” s-a trecut la conflictul „Băsescu-Voiculescu” (prin greşeala Preşedintelui de a ieşi pe post în una dintre zilele judecăţii) pentru ca mişcarea să se oprească asupra conflictului „Băsescu/Kovesi-Intact”, adică „Băsescu/Kovesi-libertatea presei”. În acest moment, este complet pachetul de mesaje care să mobilizeze fanii Antenelor, nu numaidecât ai lui Voiculescu. Deja unii liderii de sindicat de casă ai complexului (îndeosebi cei ce apără interesele foştilor militari) şi-au anunţat sprijinul.

Sentinţa dată pe 8 august este un bun combustibil pentru întreaga maşinărie propagandistică ce a şi început procesele de victimizare a lui Voiculescu şi, mai ales, de autovictimizare. Va veni o perioadă cu manifestări de stradă, proces lung prin care trustul Intact se va menţine în jocul electoral din toamnă chiar cu Voiculescu în puşcărie.

Există un anumit specticism cu privire la numărul participanţilor la menifestaţiile anunţate a se desfăşura începând de duminică. Nu mai este Voiculescu cu banii, se spune, iar oamenii nu vor ieşi să se bată pentru Voiculescu. Totuşi! Să nu subestimăm inapetenţa unei părţi însemnate dintre români pentru actul de justiţie, chiar în pofida clamării veşnic neîmplinitei dreptăţi. Să nu uităm că Adrian Năstase a fost primit cu mari onoruri la ultimul congres al PSD, ca un erou al luptei pentru libertate – şi nu era patronul celui mai puternic trust media, iar arestarea sa nici nu adusese cu sine destabilizarea administrativă a celor mai importante posturi de televiziune ale acestuia.

Cei de la Antene au început o mobilizare ca la carte, adresându-se fiecărei categorii de „datori” ai trustului: politicieni, lideri de sindicat, sinistraţi sau oameni cu diferite necazuri ajutaţi de fundaţiile lui Voiculescu ş.a.m.d., cărora li se vor adăuga ca vectori de opinie artişti, sportivi, specialişti în diverse domenii şi astrologi care vor veni în lupta pentru o libertate pe care nimeni nu o atacă.

Vor aduna susţinători om cu om şi vor întinde protestele, indiferent de numărul oamenilor adunaţi în diferite locaţii, pe întreaga perioadă a campaniei electorale. Va fi „Elodia” anului.

La Anatena 3 nu se vor mai contoriza zilele pe care le mai are Băsescu de stat la Cotroceni, ci zilele petrecute în puşcărie de Voiculescu, adică de „tot ce este român”. Astfel vor încerca ei să impună problema lor ca principal subiect de campanie.

Nu am văzut vreun studiu care să-mi arate în ce măsură relaţionează „antibăsismul” cu „proantenismul”. Sunt „antibăsişti” care sunt şi „antiantenişti”, iar pe mulţi dintre ei i-a cules la ultimele alegeri Dan Diaconescu în direct. Cred că susţinătorii Antenelor vor fi mai puţini decât cei ce îl detestă pe Băsescu. O arată şi puţinele mesaje pe care le-au primit de la emiterea sentinţei până în prezent, iar faptul că la concertele date de ei au participat „mase largi populare” nu e o garanţie că vor strânge oameni şi acum. Am văzut candidaţi care adunau la concerte jumătate de oraş şi nu reuşeau să intre nici în turul doi. Totuşi, va fi un nucleu prezent cu conştiinciozitate la „plimbările” organizate de către vedetele trustului. Iar aceşti susţinători, chiar filmaţi de la picioare ca să pară mai mulţi, vor fi ispita unora dintre candidaţi. Ghişe este deja anunţat ca abonat. Turnătorii se sprijină între ei, pentru că nimic nu creează o solidaritate mai mare decât participarea la aceeaşi crimă.  

Interesant este de văzut ce va face Victor Ponta. Populistul din el îl va împinge să emită zilnic mesaje de încurajare şi de sprijin pentru „libertatea presei”. El le va garanta că le dă ceea ce deja au şi folosesc abuziv sub pulpana CNA. Primul mesaj a şi fost emis. Probabil că premierul se gândeşte şi la o chirie uşoară pentru Antene, măcar până la alegeri (dacă o fi cazul). Dar, se va lovi aici de opoziţia prietenului de minge Ghiţă, căruia problemele Antenelor îi pică bine. Ponta va fi între solicitările lui Voiculescu şi cele ale lui Ghiţă. Va fi greu pentru el.

Este evident faptul că pentru Antene va începe din iarnă o perioadă dificilă, dacă ne gândim la costurile de înteţinere pe care nu le plăteau până acum şi la faptul că arestarea lui Voiculescu şi „dosarul şantajul” sunt elemente ce îi încurajează pe agenţii economici să spună „pas” atunci când vor mai fi agresaţi cu oferte de publicitate. Până atunci, vor mai avea resurse. Lui Voiculescu i-a fost confiscat din ceea ce se ştie, nu i-a fost luat „totul”, cum îl bocea Gîdea, pentru că nici statul nu ştie totul despre averea lui Voiculescu. Cred că resurse mai sunt, iar acesta nu va ezita să le arunce în joc pentru a obţine măcar o promisiune de graţiere. Iar însăşi campania pe care tocmai au declanşat-o îi va menţine pe antenişti în top, deoarece chiar şi cei care îi detestă se vor uita la ei de curiozitate să vadă ce mai născocesc. Iar rating-ul înseamnă bani.

Greul pentru ei va veni abia după campanie, când Băsescu nu va mai fi preşedinte şi vor veni facturile. Vor rămâne fără adversarul ce i-a făcut mari şi fără bani. Dar, mai „liberi”.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite