Victor Ponta: Vreau ca noua lege a redevenţelor să prevadă un fond special, pentru finanţarea proiectelor importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a redevenţelor, care va fi adoptată în 2014, urmează să prevadă crearea unui fond special, după modelul norvegian, iar din banii astfel încasaţi se vor finanţa proiecte importante pentru ţară, a declarat duminică premierul Victor Ponta.

 „Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici - va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze. (...)

Mai e un lucru pe care vreau să-l punem în lege: vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări - fie că e vorba de offshore, fie că e vorba de gaz de şist - să fie puse într-un fond, nu în buget, de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru finanţarea obiectivelor prioritare: o să decidem - avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să facem un centru cum e cel de la Măgurele“, a afirmat Victor Ponta, la România TV.

El susţine că preţul gazelor în România se va reduce, dacă se va trece la sursele neconvenţionale, şi că astfel ar putea fi asigurată independenţa energetică a ţării.

„Toate explorările pe care le face Chevron sau alte companii care au licenţă sunt explorări convenţionale. Deci nu există metoda fracturării hidraulice - e ce face şi Romgaz astăzi, când caută. Este exact acelaşi lucru, dacă după patru-cinci ani minim, din păcate, se constată existenţa reală a acelor zăcăminte, se va emite atunci o nouă licenţă. Cel care va fi atunci prim-ministru va avea de ales: importăm de la Gazprom mai mult sau folosim gazul din România. Cred că va zice să-l luăm de aici“, a spus Ponta

El a menţionat că Exxon a făcut explorări în Marea Neagră, s-a confirmat deja existenţa zăcămintelor şi urmează să se treacă la partea de exploatare.

„Explorarea s-a cam încheiat. Au avut în Marea Neagră nava lor care costă un miliard de dolari şi care făcea explorări la 3000 de metri (adâncime - n.r.). Exxon trece la construirea facilităţilor pentru exploatare, pentru că trebuie să pui platforma şi să duci gazele şi petrolul la mal“, a detaliat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite