USR solicită demiterea conducerii ANAF, iar Liviu Dragnea să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR solicită demiterea conducerii ANAF, organele de anchetă penală să cerceteze dezvăluirile RISE Project, iar Liviu Dragnea să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor.

Partidul Uniunea Salvaţi România cere demisia persoanelor din conducerea ANAF responsabile pentru declanşarea controlului inopinat la redacţia RISE Project care urma să publice o nouă investigaţie despre afacerile personale ale liderului PSD.

USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile controversate cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcţionarea democratică a instituţiilor publice ale statului român, se arată într-un comunicat al USR.

Acest partid precizează că susţine o presă integră şi jurnaliştii dedicaţi şi oneşti, ca premise obligatorii pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare şi a dreptului persoanelor de a avea acces neîngrădit la informaţiile de interes public, drepturi prevăzute expres în Constituţie şi fără de care o societate democratică e imposibil de imaginat.

”Nimeni nu neagă dreptul instituţiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienţei altor situaţii similare ale unor jurnalişti de investigaţie este greu de crezut că între controlul ANAF şi seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc şi intenţia de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună”, apreciază senatorul USR Mihai Goţiu, potrivit sursei citate.

”În loc să hărţuiască politic jurnalişti, ANAF mai bine ar recupera prejudiciile cauzate de politicienii corupţi care s-au îmbogăţit de pe urma contractelor cu statul şi a privilegiilor pe care şi le-au acordat”, se mai arată în comunicat.

ANAF ocupat cu „hărţuirea cetăţenilor fără putere politică”

În urma unei interpelări făcute recent de către deputatul USR Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupţie. Ritmul recuperării a scăzut puternic faţă de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei.

„ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperare prejudiciilor din dosarele de corupţie iar motivul este lesne de înţeles: e mai uşor să hărţuieşti cetăţeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influenţă”, afirmă şi deputatul USR Claudiu Năsui.

„Dincolo de încercarea flagrantă de intimidare a presei, pentru care conducerea ANAF trebuie să răspundă, Uniunea Salvaţi România semnalează gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project prin publicarea unui document al unui serviciu de informaţii intern în care este descris mecanismul prin care preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor «şi-a format o reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene şi guvernamentale»”, se mai arată în comunicat.

Din acest punct de vedere, „Dragnea, nu pentru acţiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicaţii ci exact pentru acele situaţii în care aceştia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, de unde domnule Dragnea aveţi toată averea?”, susţine şi purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.

Partidul Uniunea Salvaţi România aşteaptă ca instituţiile statului abilitate să cerceteze informaţiile publicate de jurnaliştii de la RISE Project şi consideră că Liviu Dragnea trebuie să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor.

„Reorganizarea DGPI, am bănuit din primul moment că este o tentativa de a pune un serviciu de forţă la dispoziţia discreţionara a lui Liviu Dragnea dar nu mi-am închipuit nici o clipă cât de bine organizat şi planificat era întreg planul. România pur si simplu nu îşi poate permite ca a treia funcţie în stat sa fie ocupată de un om care o poate pune cu atâta lejeritate la dispoziţia mafiei sale personale”, conchide deputatul USR, Tudor Benga.

Raportul Rise Project

Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a susţinut, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că "presupusul document secret” publicat de Rise Project nu îi aparţine şi "respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică".

Inspecţie ANAF la redacţia Rise Project

Tot joi, inspectorii ANAF au mers în control în redacţia Rise Project. Liderul PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnaliştilor Rise, a transmis un comunicat de presă în care susţine că nu are nicio implicare în acţiunea ANAF, că este "indignat" de ceea ce se întâmplă şi că are sentimentul că se încearcă compromiterea sa. De asemenea, el le-a cerut ministrului de Finanţe şi şefului ANAF să dea "imediat” explicaţii publice cu privire la această acţiune.

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat mai multe anchete în care susţineau că Liviu Dragnea are afaceri în Brazilia şi că vizitează des această ţară, alături de diverşi oameni de afaceri şi lideri PSD. În cel mai recent astfel de articol, Rise Project afirma că Dragnea a fost de 16 ori în Brazilia, inclusiv cu secretara sa, şi acuză că există suspiciuni de spălare de bani. Pe 1 martie, preşedintele PSD afirma că nu are nicio afacere şi nu deţine nicio proprietate în Brazilia, fiind "o legendă” care circulă de mulţi ani, iar dacă cineva îi descoperă vreo locuinţă acolo, el "promite” că o va dona.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite