Urmările jocurilor de culise: Cîţu a devenit favorit la şefia PNL. Cum arată raportul de forţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Florin Cîţu se luptă pentru şefia PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban şi Florin Cîţu se luptă pentru şefia PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimele alegeri din organizaţiile judeţene ale PNL şi trădările liderilor locali îl propulsează pe Florin Cîţu în poziţia de favorit pentru şefia partidului la Congresul din 25 septembrie, în acest moment premierul fiind cel care are un avans considerabil.

La sfârşitul săptămânii trecute, de partea lui Florin Cîţu a mai trecut un alt lider local care anterior fusese sprijinit de Ludovic Orban, adică Gabriel Avramescu, preşedintele PNL Buzău. O poziţionare pro-Cîţu este aşteptată şi de la PNL Constanţa, filială unde Bogdan Huţucă a fost reales, iar majoritatea greilor din filială sunt alături de Cîţu de când şi-a anunţat candidatura. Surse din PNL Constanţa susţin pentru „Adevărul” că sigur 90% din cei 147 de delegaţi ai acestei filiale vor vota Cîţu la congres.

Calculul celor din echipa Cîţu indică faptul că premierul ar avea alături de el circa 1.900 de delegaţi, în timp ce Orban ar avea doar aproximativ 600 de delegaţi, în condiţiile în care filiale precum Iaşi, Sectorul 1 sau Hunedoara sunt trecute în dreptul şefului Guvernului, deşi inclusiv preşedintele liberal are numeroşi susţinători. Mai mult, organizaţii ca Teleorman, Galaţi, Vâlcea sau Călăraşi sunt considerate indecise, deşi fie şi-au anunţat sprijinul pe faţă pentru Orban, fie sunt la un pas de a merge alături de acesta.

Pe de altă parte, calculele „Adevărul” arată că echipa Cîţu se bazează pe 1.600 de delegaţi, iar Ludovic Orban ar avea alături de el aproximativ 1.000 de delegaţi. Prin urmare, un lucru este cert: Florin Cîţu are un avans considerabil în ceea ce priveşte numărul celor cu drept de vot. Iar alegerile din filialele care încă nu şi-au reînnoit conducerea cel mai probabil va duce la mărirea distanţei între Cîţu şi Orban.

Vot al unei moţiuni încă neprezentată

Mai multe filiale au dat voturi pentru a anunţa susţinerea fermă a moţiunii Orban. PNL Braşov a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, că este prima filială care semnează moţiunea Orban, iar duminică PNL Diaspora a venit cu o declaraţie similară. Şi PNL Teleorman a anunţat la jumătatea lui iulie, pentru a doua oară în ultimele luni, că susţine candidatura lui Orban. Cu toate acestea, surse politice din Secretariatul PNL au precizat pentru „Adevărul” că susţinerea formală, care poate să fie contabilizată, va avea loc doar după ce este încheiat întreg ciclul de conferinţe judeţene, iar candidaţii vin cu moţiunile pe care le susţin la Congresul din 25 septembrie.

De altfel, niciunul dintre cei doi candidaţi nu şi-au prezentat programul politic. Surse politice din echipa Cîţu au precizat pentru „Adevărul” că după 15 august premierul va prezenta programul său politic. Pe de altă parte, reprezentanţi din echipa Orban au subliniat că în prima parte a lunii august va veni şi şeful PNL cu programul său politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite