Greii indecişi din PNL hotărăsc direcţia partidului. Liberalii s-au dat în stambă la alegerile pentru Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri interne - Florin Citu Ludovic Orban FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri interne - Florin Citu Ludovic Orban FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii a şase din cele mai performante organizaţii, printre care Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, poartă încă negocieri dacă să-l sprijine pe Florin Cîţu sau pe Ludovic Orban. Deşi a fost discutat şi scenariul apariţiei unui al treilea candidat, venit din rândul lor, şansele sunt foarte mici.

În ultima săptămână au fost purtate mai multe discuţii, de obicei telefonice, între liderii care controlează filialele Bihor (Ilie Bolojan), Prahova (Iulian Dumitrescu), Giurgiu (Dan Motreanu), Alba (Mircea Hava), Constanţa (Bogdan Huţucă) şi Arad (Gheorghe Falcă), şefi de organizaţii care nu şi-au anunţat susţinerea oficială pentru Florin Cîţu sau Ludovic Orban, pentru a se decide dacă merg să sprijine un anumit candidat, dar vin cu condiţionări, sau dacă reuşesc ei să contureze un alt proiect şi poate aruncă în luptă un al treilea candidat. Cele şase organizaţii menţionate controlează 20% din votul de la Congresul din 25 septembrie. 

Scenariul unui candidat susţinut de aceste organizaţii, dar care ar putea primi şi sprijinul altor filiale, este destul de greu de realizat, în condiţiile în care principalul nume avansat, Dan Motreanu, este perceput ca om de partid şi de culise, nu ca o persoană care să apară constant în media, o cerinţă de nenegociat în prezent. Iar Motreanu a fugit de mass-media în ultimii ani.

Ce ar însemna al treilea pol de putere

Surse apropiate discuţiilor între liderii indecişi au precizat pentru „Adevărul” că a mai fost ridicată o problemă, adică faptul că apariţia unui al treilea pol de putere ar destabiliza şi mai mult partidul. Practic, PNL va fi împărţit între Palatul Victoria (Florin Cîţu), Modrogan (unde e şeful partidului) şi Parlament (Ludovic Orban). „Cine va cere cui permisiunea să facă o numire, să dea o lege sau vină cu anumite promisiuni?”, e întrebarea pe care şi-o pune şi unul dintre participanţii la discuţii.

Aşadar, varianta cea mai rezonabilă rămâne aceea ca organizaţiile indecise şi performante să vină cu un set clar de solicitări pentru a susţine un candidat, ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Prima dintre aceste organizaţii, Bihorul, are în total de 198 de delegaţi. Bolojan nu şi-a manifestat nicio simpatie pentru Orban sau Cîţu.

PNL Prahova, a treia organizaţie ca forţă (172 de delegaţi), e condusă de Iulian Dumitrescu, lider care ar fi fost aşteptat să-şi anunţe sprijinul pentru Orban, mai ales că în ultimele luni cei doi au fost foarte apropiaţi. Perceput ca un liberal capabil de piruete politice, nu este exclus să-l abandoneze pe Orban şi să meargă spre actualul favorit, Florin Cîţu, cu toate că premierul l-a schimbat de curând pe Alexandru Nazare de la Finanţe, adică omul susţinut de PNL Prahova în Guvern. 

Tot din categoria filialelor fruntaşe face parte şi PNL Giurgiu, care prin cei 149 de delegaţi are un cuvânt important de spus la alegerile din 25 septembrie. Dan Motreanu, unul dintre liberalii de încredere ai lui Klaus Iohannis, este aşteptat să de mai bine de o lună de echipa Cîţu să-şi anunţe susţinerea pentru premier. Însă europarlamentarul a preferat să aştepte şi să poarte negocieri cu alţi colegi cu performanţe electorale.

Testul votului în Alba

Din top 10 organizaţii performante şi indecise face parte şi Alba, acolo unde eurodeputatul Mircea Hava nu mai controlează cu mână de fier filiala, dar tot este cel mai influent lider. Fostul primar al Alba Iuliei, văzut mai degrabă un susţinător tacit al lui Orban, este în dispute cu Florin Roman (deputat pro-Cîţu) şi Ion Dumitrel (preşedintele CJ Alba). Aşadar, înainte de a-şi anunţa susţinerea pentru un candidat, Hava va trebui să treacă din nou testul votului în organizaţia care va trimite la Congres 147 de delegaţi.

Situaţia este complicată şi la Constanţa, acolo unde Bogdan Huţucă a încercat să rămână neutru în lupta internă a PNL, dar primarul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean sunt de la început alături de Florin Cîţu. Organizaţia Constanţa are 147 de delegaţi la evenimentul din 25 septembrie, dar, până atunci, luni sunt alegerile pentru şefia organizaţiei, unde Huţucă este favoritul indiscutabil.

În jur de 130 de delegaţi va avea şi PNL Arad, organizaţie condusă de Gheorghe Falcă şi care a purtat discuţii cu ambele tabere, dar nu a bătut palma cu niciuna. Surse din echipa Cîţu susţin că Falcă ar trece în această echipă dacă primeşte o funcţie de conducere şi promisiunea că în 2024 nu va fi scos de pe lista de PNL cu europarlamentari. 

Liberalii s-au dat în stambă la alegerile pentru Bucureşti

„Festivalul democraţiei” din PNL a continuat prin alegerile de la şefia organizaţiei Bucureşti, competiţie strânsă în care au fost aduse reproşuri privind trădările politice, s-a vorbit de intenţii de fraudă, primarul susţinut de liberali în Capitală a fost luat la ţintă, iar echipa Cîţu a venit cu promisiunea că, în 2024, PNL va avea doar candidaţi proprii pentru acest oraş. Alegerile din PNL Bucureşti au fost câştigate de Ciprian Ciucu, care a colectat aproape o sută de voturi în plus faţă de contracandidata sa, Violeta Alexandru. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite