LIVETEXT Bilanţ USL, la doi ani de la înfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta Foto Adevărul
Crin Antonescu şi Victor Ponta Foto Adevărul

USL împlineşte astăzi doi ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, la Palatul Parlamentului are loc o prezentare a bilanţului celor doi ani de activitate.

Principalele declaraţii ale lui Victor Ponta:

Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au crezut în această idee a USL. Vreau să mulţumesc celor care nu au crezut. Cred că este cazul în acest moment aniversar sa spun că USL as fost întemeiată prin semnătura a trei lideri politici.

Aş vrea să vă amintiţi de cum arăta România în urmă cu doar doi ani. Nu doar un guvern pe care românii l-au detestat şi va rămâne unul dintre cele mai detestate guverne.


Sunt câteva date statistice care nu reprezintă ceea ce au simţit oamenii, dar da, am obţinut cel mai bun rezultat politic pe care l-a obţinut o construcţie politică. Am reuşit să obţinem cel mai mare număr de voturi pentru un proiect politic: destituirea unui preşedinte.


Am foarte mare încrederea în toţi cei care reprezintă USL. Guvernul pe care îl conduc are în faţă foarte multe provocări.

Îmi doresc ca şi la aniversarea a trei ani, patru ani, cinci ani să fim în aceeaşi formulă şi să spun că sunt recunoscător celor care ne-au votat că suntem parte la acest proces.

Nu va fi cel mai fastuos eveniment. Vom reuşi un record: să fie cel mai scurt eveniment. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că USL nu-şi permite foarte multe sărbători.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Acum doi ani, cu multă emoţie, speranţă si temeri semnam ceea ce este pânâ azi USL. Tuturor vă mulţumesc pentru loialitatea pe care aţi dovedit-o până acum.

Fire miloasă, bun creştin şi categoric înclinat spre compasiune, sunt înclinat să-mi pară rău. Construcţia noastră este trainică.

Ştim foarte bine cine suntem, ştim foarte bine de ce suntem împreună, ştim foarte bine ce avem de făcut. Nu am să vă spun astăzi „La mulţi ani“, dar am să spun atâta viaţă pentru USL câtă are nevoie şi aşteaptă de la noi poporul român.

Modificarea Constituţiei vine din experienţa politică pe care am avut-o în ultimul deceniu, din nevoia societăţii româneşti de a fi şi în plan constituţional la maximele exigenţe democratice pe care ni le dorim.

Vrem să dăm o constituţie pentru toată societatea românească, pentru toată clasa politică de azi şi de mâine. Dezbaterea Constituţiei va fi cu toate mediile. Va fi o dezbatere corectă, democratică.


Vedem Constituţia prin prisma drepturilor, libertăţilor cetăţenilor.

Instituţii puternice ale statului totdeauna în slujba cetăţeanului de care sunt plătite şi învestite, o reală consolidare a statului de drept şi a principiilor democratice îşi găsesc locul în această formă nouă pe care vrem să o dăm Constituţiei.

Vrem o constituţie care să întârească fără echivoc principiul legat de democraţie şi de statul de drept.

Tema atribuţiilor preşedintelui: avem în această privinţă o experienţă specială şi în baza ei nu dorim, atunci când vorbim de clarificarea rolulului prezidenţial, să facem decât ceea ce am reclama de la preşedintele actual. Spunea premierul că nu mai vrea preşedinte jucător, ci preşedinte arbitru. Asta i-am cerut actualului preşedinte şi în opinia mea acesta a fost şi spiritul în care actuala Constituţie a fost gândită. Actualul preşedinte nu are nevoie de mai multă putere. Preşedintele are nevoie de mai multă autoritate, de mai mult prestigiu. Dacă vom continua să avem ales un preşedinte de cetăţeni, această legitimitate i se dă pentru reprezentarea tuturor românilor, nu pentru un partid care a câştigat alegerile.

Preşedintele nu trebuie şi nu are de ce să mai interefereze nici în zona legislativului, nici in zona executivului. Nu mai are de ce să profite de tăcerea unor articole din Constituţie pentru a modifica rezultatul unor alegeri parlamentare. Preşedintele după alegeri parlamentare se comportă ca o autoritate care constată si nu modifică rezultatul alegerilor, fiind constrâns să desemneze un premier nu după buna sa voinţă, ci după voinţa poporului.

Tot ceea ce înseamnă raporturile dintre guvern şi parlament sunt scoase de sub sfera preşedintelui. Miezul ideii noastre de modificare este centralitatea politică a rolului parlamentului. Pentru noi este esenţial ca şi preşedintele, şi prim-ministrul şi cetăţenii să ştie că centrul vieţii politice în România este parlamentul.

Dorim un Parlament bicameral, restrâns numeric, cu atribuţii distincte, cu un senat reunind reprezentanţi ai regiunii. Dorim să căutăm modalităţile constituţionale prin care să împiedicăm flagelul intrat în popor de traseism politic.

Vrem o constituţie mai clară şi prin aplicarea căreia cetăţeanul român să se simtă mai puternic, mai protejat de instituţiile statului său.

Nu este o activitate uşoară. Sunt foarte multe păreri. Există mai multe soluţii. Esenţial este ca la această rescriere a acordului fundamental să reunim cel mai larg consens posibil care să dea speranţa celei mai solide respectări a acestui act fundamental. Cred că vom putea face şi acest lucru care nu este imposibil, ci dificil.

UPDATE Evenimentul a început cu intonarea Imnului Naţional.

Liderii USL, alături de parlamentari şi aleşi locali ai formaţiunii, vor dezbate teme precum  modificarea Constitutiei şi demararea procesului de regionalizare a României.

Protocolul de constituire a Uniunii Social Liberale a fost semnat, la 5 februarie 2011, de către liderul PSD, Victor Ponta, şi de liderii PNL, Crin Antonescu, şi PC, Daniel Constantin.

La 1 septembrie 2011, magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea de înregistrare ca alianţă politică a formaţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite