Băsescu, despre Iurie Leancă: Are şcoala diplomatică făcută la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, în emisiunea Evenimentul zilei, că o unire politică între România şi Basarabia ar putea duce la bun sfârşit parcursul european al Republicii Moldova, în condiţiile în care Partidul Comunist de la Chişinău va obţine un rezultat foarte bun la alegerile parlamentare din acest an. Totodată, Băsescu a trimit unele săgeţi către premierul Moldovei, Iurie Leancă.

„Eu, ca politician cu experienţă, nu pot să nu iau în considerare posibilitatea unei întoarceri în R. Moldova, mai ales că urmează alegeri, iar comuniştii stau bine în sondaje. În această grilă trebuie citită declaraţia mea dinainte de Vilnius, pentru că R. Moldova trebuie să aibă o soluţie alternativă pentru a continua drumul european. Intrarea în UE la noi a durat 14 ani, într-o ţară în care toate forţele politice au fost proeuroene. Republica Moldova este împărţită. În concluzie, România trebuie să înceapă o dezbatere internă care nu-i priveşte pe politicienii de la Chişinău, dacă ar fi de acord cu o unire administrativă cu R. Moldova, o unire politică“, a spus Băsescu.

Şeful statului a declarat că numai 30% din basarabeni îşi doresc unirea dintre cele două state.

„Aceste afirmaţii au fost făcute în condiţiile în care România susţine fără rezerve independenţa şi suveranitatea R. Moldova, iar acolo curentul unionist este invers în sondaje în comparaţie cu România. La ei, maximum 30% ar vrea unirea cu România“, a mai spus preşedintele.

Totodată, Traian Băsescu a amintit şi despre legăturile premierului Iurie Leancă cu Moscova.

„Nu aş vrea să discut despre Leancă, el are şcoală diplomatică făcută la Moscova, a fost în Ambasada Uniunii Sovietice de la Bucureşti, nu discut despre persoane, însă hai să venim puţin la complexitatea situaţiei din R. Moldova. Are pe teritoriul ei un conflict îngheţat. În sudul R. Moldova sunt tentaţiile autonomiste ale Găgăuziei. Cheia şi butoanele nu sunt la Chişinău. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia“, a amintit Băsescu.

Băsescu, despre Iurie Leancă: Are şcoala diplomatică făcută la Moscova

„Datorită existenţei unei opoziţii, situaţiei din Transnistria, nevoii ca politicienii proeuropeni să facă o politică între Moscova şi Bruxelles, dacă în acest parcurs ar fi previzibilă o întoarcere către Uniunea Eurasiatică, România are ocazia să-i dea R. Moldova posibilitatea de a continua parcursul european prin unirea cu România. E şi o scurtare a drumului şi o soluţie certă de continuare a acestui drum“, a declarat Traian Băsescu.

Citeşte şi:

Traian Băsescu: Nu exclud posibilitatea de a propune un nou referendum pentru Parlament unicameral

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, astăzi, în emisiunea „Evenimentul Zilei“, despre anul politic 2014. Şeful statului ar prefera să-i urmeze un preşedinte de dreapta şi spune că îşi va exprima susţinerea pentru un candidat numai după alegerile europarlamentare.

Băsescu: Voi susţine un preşedinte de dreapta, dar după europarlamentare. Pe Cătălin Predoiu îl ştiu eu mai bine

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că va susţine un preşedinte de dreapta, însă îşi va dezvălui opţiunea după alegerile europarlamentare din luna mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite