Un interviu pentru neliniştea lui Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Ioahnnis şi Rareş Bogdan, la Realitatea TV FOTO captură via dcnews.ro
Klaus Ioahnnis şi Rareş Bogdan, la Realitatea TV FOTO captură via dcnews.ro

Nu sunt nicidecum un admirator al felului în care înţelege să facă jurnalism de televiziune Rareş Bogdan, aşa cum era „maestrul” Ion Cristoiu pe vremea când se afla pe statul de plată a Realităţii tv.

Însă trebuie să admit că interviul pe care acelaşi Rareş Bogdan l-a obţinut de la preşedintele Klaus Iohannis, interviu difuzat joi seara şi preluat- culmea!- de România tv, post reevaluat în dispreţul memoriei noastre de dl. Cristoiu, a fost unul valid din punct de vedere jurnalistic. 

Nu am avut nicidecum parte de o „bla-bla-geală tristă”, aşa cum nedrept şi ţâfnos afirmă acelaşi “maestru” al senzaţionalismului repoziţionărilor tarifate de atitudine, încă supărat foc pentru felul umilitor, nu ştiu dacă nu şi meritat, în care a fost tratat, concediat şi evacuat pe uşa din dos a Realităţii tv de patronul acesteia, Cozmin Guşă.

Fără doar şi poate, interviul cu dl. Klaus Iohannis nu a avut nimic spectaculos. Nu a fost dat cu rostul de a muta munţii din loc. Nu s-a desfăşurat pe calapodul unui show mediatic. Preşedintele nu s-a comportat asemenea unei false vedete dornice de aplauze false, nu a făcut dezvăluiri care să impresioneze şi care să-i probeze omniscienţa şi omnipotenţa în raport cu serviciile secrete sau cu DNA-ul, aşa cum proceda predecesorul domniei-sale. Nu a lansat ocheade telespectatorilor şi nici nu s-a fasolit anartistic. Nu a ameninţat pe nimeni aşa cum o făcea Traian Băsescu. Nu şi-a exhibat egoul şi nici nu a practicat formula “i-am zis-o!” adorată de dl. Băsescu şi de fanii domniei sale . 

Spre dezamăgirea interesată a lui Ion Cristoiu şi a altora asemenea lui, dl. Iohannis nu s-a comportat de parcă ar fi fost invitat la Acces direct sau la Un show păcătos. Şi aceasta pentru că, aşa după cum a afirmat-o chiar domnia-sa, nu a fost ales spre a distra populaţia. Încă un semn că circul în care a fost prea adesea şi în cel mai nedemn chip cu putinţă transformat Palatul Cotroceni şi-a închis porţile în ziua de 21 decembrie 2014. E de sperat că închiderea e definitivă. 

Mesajul principal transmis de dl. Klaus Iohannis în cuprinsul interviului de la Realitatea tv e acela că îşi va ţine făgăduiala de a face cu o altfel de politică. O altfel de politică prin raportare nu doar la obsesivul model reprezentat de Traian Băsescu, după ale cărui giumbuşlucuri la limita Constituţiei suspină unii, ci şi la cel robesperrian, pe care şi l-ar fi dorit şi pe care probabil că l-ar fi pus în practică dacă ar fi ajuns la Cotroceni doamna Monica Macovei. Noul preşedinte nu va recurge la minilovituri de stat spre a schimba un guvern  neconvenabil, aşa cum a făcut-o Ion Iliescu în septembrie 1991, când s-a slujit de mai vechii săi aliaţi, minerii, spre a-l debarca din funcţia de premier pe dl. Petre Roman. Dar nici nu se va comporta asemenea  închipuit subtilului domn Emil Constantinescu care, în decembrie 1999, a pus la cale o criză de guvern spre a-l trimite la plimbare pe prim-ministrul de atunci, Radu Vasile. 

În conformitate cu noua stilistică impusă chiar de domnia sa funcţiei prezidenţiale, o stilistică defel monarhică, aşa cum deplasat a calificat-o acelaşi domn Cristoiu, ci pur şi simplu adaptată cutumelor europene, preşedintele Klaus Iohannis nu a recurs în interviul difuzat joi seara la strategia ciorii vopsite. A fost cât se poate de tranşant în a admite că s-ar simţi mult mai confortabil dacă s-ar afla în situaţia de a avea la Palatul Victoria un  guvern PNL. Dar şi în a afirma că nu va îşi va depăşi cu nimic prerogativele constituţionale spre a-i impune instalarea. 

Dorita schimbare de Executiv se va produce în cel mai legal cu putinţă, fie prin modificarea actualei majorităţi parlamentare, fie prin alegeri democratice, anticipate sau la termen. Până la punerea în practică prin jocuri politice democratice a uneia dintre aceste posibilităţi, dl. Iohannis îşi va continua colaborarea instituţională cu guvernul Ponta. În cadrele Constituţiei şi ale decenţei. O decenţă atât de pe neplacul admiratorului stilului colorat al fostului preşedinte şi, se vede treaba, defel pe gustul d-lui Ion Cristoiu.  

Cine a urmărit cu atenţie cele declarate ieri seară de preşedintele Klaus Iohannis a putut lesne observa că domnia sa nu s-a lăsat deloc păcălit de schimbarea de atitudine a premierului Victor Ponta. De simulata lui cuminţenie.

Preşedintele a avut grijă să îi spulbere acestuia, printr-o frază abil plasată, iluzia că perpetuarea sa la guvernare s-ar baza şi legitima pe votul popular din toamna-iarna anului 2012. Acest vot- a subliniat preşedintele-  s-a îndreptat către o alianţă pe nume USL, alianţă care azi nu mai există. Tot mai incertă şi din ce în ce mai mişcătoare, deschisă spre evoluţii surprinzătoare, este şi susţinerea parlamentară de care se bucură premierul. Dl. Iohannis s-a dovedit a fi foarte la curent cu negocierile de culise, fără a fi implicat direct în desfăşurarea lor. Iar sondajele de opinie indică o catastrofală prăbuşire a cotei de încredere pe care o are dl. Ponta în rândul populaţiei. 

Dacă prim-ministrul în funcţie îşi va lua inima în dinţi şi se va duce sâmbătă la Iaşi pentru a participa la manifestările prilejuite de aniversarea Unirii de la 24 ianuarie 1859 va putea să constate neintermediat cât de mare îi mai este susţinerea populară. Tare mi-e teamă că o astfel de întreprindere va pecetlui sfârşitul iluziilor sale.

Oricum ar fi, oricât de curajos sau de laş se va dovedi mâine premierul, e cum nu se poate mai evident că după interviul de joi seara al preşedintelui, cu toate înţelesurile şi subînţelesurile acestuia, somnul d-lui Ponta are toate motivele de a fi mai puţin liniştit decât până acum.     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite