Hunor a primit mandat din partea UDMR pentru a negocia intrarea la guvernare: „Vrem prefecţi în toată ţara“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR FOTO Arhiva Adevărul
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a primit mandat pentru a purta negocieri cu premierul Victor Ponta privind intrarea la guvernare. Reprezentanţii maghiarilor pretind o serie de condiţii în schimbul susţinerii Guvernului Ponta III.

„Vom răspunde pozitiv la invitaţia premierului de a discuta intrarea noastră la guvernare. Înseamnă miniştrii, secretari de stat şi un acord politic consistent. Vrem prefecţi în toată ţara, nu ştiu dacă le şi obţinem. Dacă vom ajunge la o înţelegere, şansele să dăm un vot este destul de mare. Dacă nu ajungem la un conses există două opţiuni: susţinerea parlamentară sau Opoziţia“, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a pledat în faţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali pentru intrarea la guvernare. „M-a sunat Ponta, am spus da, să discutăm condiţiile, dacă se pot crea condiţiile unei guvernări optime. Am acceptat invitaţia la tratative, mâine, poimâine vom încerca găsim o formulă care să facă posibilă guvernarea comună. Pentru această decizie vom cere un mandat, împuternicire de la CRU, să putem duce tratative. În aceste zile, s-a vorbit de intrarea la guvernare UDMR şi în media din România s-a creat o isterie antimaghiară, s-a dorit crearea aparenţei că intrarea UDMR la guvernare ar dăuna României. Eu spun că, dacă UDMR acceptă, va fi un lucru bun şi pentru România“, a spus Kelemen Hunor, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş.

Senatorul Marko Bela a atras atenţia că UDMR nu poate intra la guvernare oricum, ci trebuie avute în vedere un set de condiţii favorabile comunităţii maghiare. „UDMR a dorit să apere interesele comunităţii maghiare întotdeauna prin asumarea răspunderii participării la guvernare. Cu anumite condiţii. Noi putem comite o greşeală sau un păcat. Greşeala – să intrăm fără condiţii sau în condiţii nefavorabile. Păcatul – să nu intrăm la guvernare în condiţii corespunzătoare. Ar trebui să ne gândim la aceste lucruri cu toţii. E vorba de lucruri mai importante, specifice, care ţin de minoritate, de conducerea minorităţii maghiare din România“, a spus Marko Bela. Potivit unor surse politice, Marko Bela îşi doreşte un nou portofoliu de ministru.

Pretenţiile maghiarilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Consultativ al preşedinţilor organizaţiilor teritoriale ale UDMR, că a dezbătut cu aceştia variantele posibile legate de invitaţia făcută Uniunii de către premierul Victor Ponta privind intrarea la guvernare.

„Nu există condiţii impuse, nici alţii nu ne pun condiţii. Sigur, există loc de negocieri privind toate problemele sensibile“, a afirmat Kelemen. „Pachetul“ cu care UDMR se va prezenta la negocieri cuprinde trei teme: drepturile minorităţilor, probleme economice şi dezvoltarea infrastructurii.

Preşedintele UDMR a confirmat faptul că „printre problemele sensibile“ se află şi teme precum prefecţii în Mureş, Covasna şi Harghita, precumşi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„Rămâne întrebarea dacă acreditarea celor două linii - română şi maghiară - se poate face simultan“, a mai spus preşedintele UDMR.

Totodată, Kelemen Hunor a pledat pentru dreptul de arborare a steagului secuiesc de către autorităţile locale. „Dacă e cel secuiesc, care e problema, până la urmă?“, a spus Kelemen, precizând că la negocieri vor participa preşedinţii PSD, Victor Ponta, UNPR, Gabriel Oprea, şi PC, Daniel Constantin.

Revenirea UDMR la Palatul Victoria este susţinută din răsputeri de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, care vrea să-şi refacă imaginea, după ce mai multe voci din teritoriu l-au acuzat că a avut o activitate palidă în opoziţie. De aceea, Kelemen Hunor negociază dur cu premierul Victor Ponta. Pentru cele 26 de voturi din Parlament, UDMR îşi doreşte două portofolii ministeriale, un fotoliu de vicepremier fără portofoliu şi nouă posturi de secretar de stat.

Ţinta a doua: Parlamentul Europen

Pe lângă intrarea la guvernare, un alt ţel al conducerii UMDR îl constituie o reprezentare comunităţii maghiare şi în Parlamentul European.„Pentru a reprezenta cauza maghiarimii în PE trebuie să fim prezenţi, alţii nu ne vor reprezenta acolo, fiecare are propriile priorităţi. Dacă nu vom avea eurodeputaţi din Ardeal, se va vedea că nu există o comunitate puternică. Dacă nu suntem prezenţi, partidele româneşti vor simţi că nu suntem puternici, vom fi într-o poziţie slabă şi în administraţia publică locală şi în Parlament“, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR îi încurajează pe maghiari să se implice intens în campania pentru europarlamentare pentru că există riscul nu atingă un procent mai mare de 5%.  „Există un risc de a ajunge sub acest prag, nu ne putem delăsa. Ducem tratative cu PCM. După 25 mai vom încerca un acord cu cei cu care se pot duce tratative, să luăm decizii care să facă comunitatea mai puternică. Avem nevoie de fiecare reprezentant UDMR, indiferent de nivel, de munca tuturor organizaţiilor teritoriale de tineret, pentru a aduna peste 200.000 de semnături. Dacă vom avea succes în 25 mai, această Uniune va câştiga forţă, e unul din cele mai puternice branduri din Bazinul Carpatic. E vorba de succesul comunităţii maghiare din Ardeal, noi nu trebuie să-l punem sub risc, ci să reprezentăm întreaga comunitate“.

Citeşte şi:

USL s-a rupt. Ce face Opoziţia

După destrămarea USL, PDL pregăteşte o moţiune de cenzură şi îi invită pe liberali să o semneze, deşi nu şi-l mai doresc pe preşedintele PNL Crin Antonescu în fruntea Senatului. PMP anunţă că va semna orice moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi îi cere premierului Victor Ponta să spună ce compromisuri va face pentru a avea susţinerea UDMR. PNŢCD constată că România este o ţară neguvernată.

UDMR, gata să intre la guvernare. Ce vor maghiarii. Răspunsul lui Ponta

Consiliul Reprezentanţilor Unionali va oficializa, sâmbătă, la Târgu Mureş, intrarea UDMR la guvernare, cu condiţia ca premierul Victor Ponta să accepte o listă de pretenţii. Care sunt condiţiile maghiarilor pentru a intra la guvernare, după aproape doi ani de absenţă?

Uniunea Social-Tăriceană

Călin Popescu Tăriceanu vrea să reînvie USL prin substituirea PNL cu viitorul Partid Reformator Liberal (PRL) şi să fie desemnat candidat la prezidenţiale în locul lui Crin Antonescu. Victor Ponta îl primeşte numai dacă rupe o parte însemnată din parlamentarii PNL. O cercetare INSCOP arată că cei care îl apreciază pe Călin Popescu Tăriceanu provin în majoritate dintre alegătorii PSD.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite