UDMR a strâns 40.000 de semnături în zece zile pentru referendumul privind regionalizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 40.000 de semnaturi, strânse pentru referendumul privind regionalizarea
Aproape 40.000 de semnaturi, strânse pentru referendumul privind regionalizarea

Aproape 40.000 de semnături s-au strâns în zece zile, în judeţul Mureş, pentru organizarea unui referendum pe tema reorganizării regiunilor de dezvoltare.

Reprezentanţii UDMR au depus şi înregistrat, luni, la Consiliul Judeţean Mureş, liste cu aproape 40.000 de semnături de susţinere a organizării referendumului pentru regiunea Mureş-Covasna-Harghita, cu capitala la Târgu Mureş, în 8 decembrie.

Totodată, preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, cel al filialei Târgu Mureş, Peti Andras, şi liderii consilierilor judeţeni - Lokodi Edita Emoke şi Kelemen Marton - au depus şi o iniţiativă a aleşilor judeţeni privind organizarea unui referendum pe tema reorganizării regiunilor de dezvoltare, în condiţiile în care se pot depune iniţiative semnate de cel puţin o treime din numărul total de consilieri, iar în Consiliul Judeţean Mureş UDMR deţine 13 consilieri din totalul de 35.

“Am reuşit să strângem 39.400 de semnături. (...) Am început această campanie de stângere de semnături de zece zile. Şi în zece zile aproape 40.000 de cetăţeni ai Mureşului au răspuns la chemarea noastră. Cred că asta înseamnă mult şi sper ca şi partenerii politici să reconsidere ce au declarat până acum”, a declarat preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor.

Pe de altă parte, preşedintele filialei Târgu Mureş a UDMR, Peti Andras, a declarat că rezultatele campaniei de strângere de semnături au depăşit aşteptările, localnicii, fără deosebire de etnie, semnând pentru această regiune şi pentru ca Târgu Mureş să fie capitala sa.

“Eu aş începe să-mi fac griji, în locul politicienilor români, pentru că nu s-a ţinut seama de niciun criteriu, mai ales etnic, la semnarea acestor liste de susţinere a referendumului. Din Târgu Mureş, avem peste 10.000 de semnături. Aţi fi surprinşi de cota de participare a celorlalte etnii”, a spus Peti.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Kelemen spunea că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: “Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?”, la care se răspunde cu “da” sau “nu”.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite