Traian Băsescu nu este de acord cu examenul prevăzut de Comisia Europeană pentru numirea procurorilor şefi la DNA şi la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu: Nu este relevantă nota obţinută la un concurs de selecţie pentru procurori  FOTO: Adevărul
Traian Băsescu: Nu este relevantă nota obţinută la un concurs de selecţie pentru procurori  FOTO: Adevărul

Şeful statului a trimis o scrisoare Comisiei Europene arătând că, metoda actuală, interviul, este suficientă în procesul de selecţie a procurorilor şefi la DNA şi Parchetul General şi  contestă  un eventual examen impus de structurile europene.

„Nu ştiu. Eu pot să vă spun că nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeană, cu acest concurs, cu selecţiile. Noi avem foarte precis scris în lege, ministrul propune, CSM-ul analizează, dă un aviz, preşedintele decide. Filtrul era suficient“, a spus Băsescu, marţi seara, la Digi 24.

Traian Băsescu consideră că procedurile în vigoare sunt relevante şi că ministrul Justiţiei ar trebui să îşi asume răspunderea pentru funcţiile respective.

„Nu poţi să chemi procurorii şi până la urmă când vei constata că nu-şi face treaba la DNA sau la Parchetul General, ce spui? Păi, să vedeţi aşa a ieşit din concurs. La note a ieşit bine. Cum pot să caracterizezi mai bine un procuror decât uitându-te ce rechizitorii a făcut, care au fost finalizate cu condamnări în instanţă, câte rateuri a avut. Că aşa, să vii cu un băiat frumos care miroase a ştiu eu ce, a Dior, e uşor. Şi spui uite ce frumos e. Vreau să văd ce dosare are. Vreau să văd ce experienţă profesională ai“, a completat Traian Băsescu.

Despre Călin Nistor, procurorul intermediar de la DNA, care a preluat recent funcţia Laurei Oprean, preşedintele a menţionat că are un CV „de excepţie“ şi că ar trebui să candideze sau să fie propus mai departe.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat luna trecută că există temeri la nivel european în legătură cu procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

Punctul de vedere exprimat de Traian Băsescu ieri a fost comunicat ministrului Justiţiei, dar şi forurilor europene.

"Scrisoarea am transmis-o şi la Comisia Europeană, să ştie că acesta este punctul de vedere al preşedintelui României“, a precizat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite