Traian Băsescu: „Memorandumul cu Rompetrol rămâne valabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Memorandumul cu Rompetrol rămâne valabil, în condiţiile în care Preşedinţia nu l-a atacat decât "tangenţial" la Curtea Constituţională.

Preşedinţia, neatacând pe fond conţinutul Memorandumului, el rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebuie să şi-l asume cu toţi cei 400 de milioane de dolari pe care i-a făcut cadou companiei Rompetrol, va trebuie să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu Memorandumul şi-l pune în aplicare. Că asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat“, a declarat Băsescu.

De asemenea, el l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul că a vrut  să paseze răspunderea Guvernului către Parlament, ceea ce presupune un “conflict constituţional”.

„Vrea să se acopere neasumându-şi responsabilitatea pentru acţiuni guvernamentale clare, fără echivoc. Aici problema nu e că are cineva ceva cu premierul, să fie supărat că nu-şi asumă răspunderea. Problema e ce facem în relaţia Executiv-Parlament? Dacă problemele Executivului le dăm Parlamentului să le transforme în lege, cum mai controlează Parlamentul Executivul? Este un conflict major constituţional peste care nu se poate trece“, a mai spus preşedintele.

Totodată, el a precizat că el nu a atacat decât tangenţial, la CCR, conţintul Memorandumului şi a vizat tratamentul egal care trebuie aplicat persoanelor şi companiilor în România.

„Nu poţi pentru Chevron să nu duci legea în Parlament când ai aprobat exploatarea gazelor de şist, iar pentru Rompetrol să o duci. Asta e în primul rând. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative în competenţele puterii executive“, a punctat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite