Traian Băsescu ar accepta comasarea prezidenţialelor cu parlamentarele: „Odată cu cei 588 de parlamentari îmi depun şi eu mandatul“
0
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Declaraţia preşedintelui a venit în contextul întâlnirii neoficiale pe care Traian Băsescu a avut-o cu Victor Ponta şi Crin Antonescu marţi seara la Parlament, în biroul preşedintelui Senatului.
UPDATE Care va fi participarea României în Mali?
Noi vom fi solidari cu Franţa, dar dacă cineva ne vede trimiţând trupe luptătoare în Mali se înşală. Noi putem asigura instructori pentru armata statului Mali, putem face transporturi, daca e nevoie, dar în niciun caz angajare pe pământ nu va fi. Vom aproba necesarul de instructori, materiale, daca este nevoie, cu placere, avem in stocuri armament de infanterie slava Domnului, dar nu văd cum am putea să ne angajăm cu trupe luptătoare pe teritorul statului Mali. În primul rând e o chestiune de dotare.
UPDATE Cum a fost gestionată criza ostaticilor din Algeria?
Aici, în primul rând, nu pot decât să transmit condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi. Au murit doi români acolo, să-i felicit pe cei trei - doi au sărit gardul, altul a stat ascuns în zona de atac a teroriştilor, sub paturi, până când focarul terorist a fost lichidat, au fost oameni tari, şi îi admir pentru tăria lor. Îi felicit pe cei care au avut tăria să reziste fără să fie capturaţi şi încă o dată condoleanţe pentru cei care şi-au pierdut viaţa.
Este o nenorocire internaţională, statele noastre au obligaţia să-şi asume parte din responsabilităţi de securitate, în primul rând obligând firmele naţionale să găsească soluţii de garantare a securităţii cetăţenilor pe care îi angajează. Sunt firme care ne reprezintă, sunt firme care la guvernele noastre vin când au nevoie de sprijin şi ca atare trebuie să îndeplinească nişte condiţii prin care să garanteze securitatea cetăţenilor noştri care lucrează pentru ele.
UPDATE Aţi discutat şi despre numirea şefilor la DNA şi la Parchet?
Nu vreau să vă spun ce a zis unul sau altul dintre parteneri. M-am limitat să spun ce am discutat eu, ce va ieşi vom vedea.
Transparenţa nu înseamna neaparat să o faci cu televiziunea, transparenţa înseamnă în primul rand că prin mecanismul de evaluare să dai sentimentul că va fi o decizie cinstită. Să dai potenţialilor candidaţi sentimentul că nu se va opta pentru oameni uşor de manipulat şi că voinţa ta e să gaseşti doi procurori care să fie recunoscuţi ca procurori, care au avut dosare grele şi le-au rezolvat fără mama, fără tată.
Transparenţa mai înseamnă să nu ne forţăm mâna unuia altuia, ci să ne întâlnim cei trei factori implicaţi, unii mai mulţi, alţii mai puţini, şi să stabilim mecanismul sau omul.
UPDATE Nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie, de ce să mai suspenzi un preşedinte, dai un vot în Parlament şi îi faci mandatul de un an, că nu îţi place.
UPDATE Nu-i suficient să ai 70%, trebuie să mai citeşti şi Constituţia. Eu nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau Parlamentului fără voinţa lor.
Cum apreciaţi propunerea de devansare a alegerilor prezidenţiale?
E foarte greu de dat un răspuns, doar dacă aş face o scurtă analiză a propunerii nu am încă o opţiune, dar vă rog să vă aduceti aminte că am propus nu câteva luni, ci doi ani. Cred că vă aduceţi aminte de acea scrisoare ruptă demonstrativ şi aruncata în gol.
Deci pentru mine nu e o variantă pe care o exclud, dar dacă ea are câteva elemente. Primul, trebuie să fie sustenabilă politic. Doi, presedinţii nu au marea posibilitate şi onoare de a abdica, ei trebuie să îşi ducă mandatul constituţional atât cât este. Avem un precedent constituţional, anul trecut CCR a refuzat comasarea alegerilor locale şi parlamentare, mă îndoiesc că vreo curte din toată Europa privind la acest precedent ar accepta comasare de alegeri pentru Parlamentul European cu prezidenţiale, aici contradicţia e mult mai mare, temele sunt total diferite.
Curtea noastra Constituţională nu a acceptat alegeri naţionale de doua tipuri, darămite unele care vizează un Parlament supranaţional cu cele pentru funcţia de preşedinte. Singura variantă e cea care a funcţionat, alegeri simultane pentru Parlament şi preşedinte, lucru pe care l-aş îmbrăţişa dacă mi-ar propune şi mâine acest lucru, în speranţa că vor respecta şi referendumul din 2009.
Mâine sunt gata să-mi depun mandatul cu cei 588 de parlamentari, să facem alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Asta presupune o revizuire a Constituţiei şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi cei 588 de parlamentari.
Avem precedent şi aici, poţi combina un tip de alegeri cu un referendum, dar mi se pare imposibil tehnic - e o apreciere - ar fi extrem de greu să ne imaginăm o acceptare de către CCR a unei astfel de suprapuneri. Dar alegeri pentru Parlament şi pentru preşedinte se justifică simultan.
UPDATE Ce faci cu preşedintele ales în luna mai? Îi dai un cerc cu care să dea rotocoale în jurul Cotroceniului. Mandatul meu se termină pe 22 decembrie, până pe 22 decembrie se plictişeste bietul om, fără juramânt depus. Ce putem face, de comun acord, e să stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului, după ce revizuim Constituţia şi venim în exigenţele referendumului din 2009 şi atunci ne punem toţi mandatele şi venim la un sistem politic ce mie mi s-a părut mai eficient, ca preşedintele să fie port-drapelul celor care câştigă alegerile, nu ca acum, total opus. Modelul american e unic, dar are 30 de zile. Ce te faci cu un preşedinte ales care stă 9 luni, când îl validează CCR, după alegeri sau la intrarea în funcţie? E o copilarie.
UPDATE Victor Ponta nu a încălcat protocolul, pentru că el nu a adus în spaţiul public discuţia, a reacţionat după ce discuţia era deja în spaţiul public, dar eu nu am acelaşi tip de protocol şi cu domnul Zgonea şi domnul Antonescu.
UPDATE Vă asigur că odată cu cei 588 de parlamentari îmi depun şi eu mandatul.
UPDATE Mă îndoiesc că CCR ar accepta comasarea prezidenţialelor cu europarlamanetarele. Singura variantă este cea care a mai funcţionat şi anume alegeri simultate pentru parlamentare şi preşedintele României, parlamentare şi prezidenţiale. Poţi să combini şi un tip de alegeri cu referendumul.
UPDATE E foarte greu de dat un răspuns în privinaţa devansării. NU am încă o opţiune. Eu le-am propus devansarea alegerilor cu doi ani.Cred că vă aduceţi aminte de aceea scriosoare care a fost ruptă şi aruncată în gol. Eu nu o resping, cu câteva condiţii: primul trebuie să fie sustenabilă politic. Anul trecut Curtea Constituţională a refuzat comasarea localelor cu naţionalelor.
UPDATE Un al doilea set de probleme a fost legat de vulnerabilităţile din legislaţia naţională cu riscul ca cetăţeni fără bune intenţii să treacă ori să staţioneze pe teritoriul ţării fără ca autorităţile să ştie de acest lucru. Ambele probleme vor face obiectul unei discuţii în CSAT.
UPDATE Un alt subiect a fost amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă. Există şi această variantă şi ar fi fost a treia amânare. Am abordat şi problema găsirea unei soluţii de desemnare a procurorilor la cele două mair parchete.
UPDATE Am rugat pe şefii celor două Camere să programeze votul la această lege. Era Cameră decizonală senatul dar, dintr-o greşeală, votul s-a dat la Camera Deputaţilor. Era păcat ca legea să nu fie votată.
UPDATE Eu am întors la Parlament o lege privind degrevarea instanţelor judecătoreşti.
UPDATE Constatând că sunt discuţii legate de covrumul de la CSM, în discuţia cu cei doi parteneri am rugat ca, în cursul în zilei de luni să fie validaţi cei doi ai CSM, care au fost supleanţi şi trebuie să devină membrii plini.
UPDATE Am ridicat problema votului pentru domnul deputat Stan şi problema votului pentru miniştrii Borbely şi Dobre.
UPDATE Cunoscând sensibilităţile unor state legate de MCV, mi s-a părut că putem face ceva pentru a nu rata o soluţie pozitivă în martie.
UPDATE Acum două zile făcând o analiză cu consilierii am constatat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV. Am luat decizia să îi rog pe cei trei demnitari să aveam o ântâlnire
Targetul nu era atât MCV, cât Schengen.
UPDATE Nu-mi propusesem să am o ieşire publică, dar au apărut discuţii în spaţiul public relatate de participanţii la întâlnirea de ieri seara.
Premierul a anunţat miercuri dimineaţă că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.
„Anul viitor, dacă există vreo posibilitate constituţională, o discutăm. Eu l-am informat şi pe preşedinte asupra acestui lucru: ori să avem un al doilea mandat redus cu câteva luni, ori să avem un sistem - este adevărat, în America e vorba doar de două luni, adică alegerile sunt în noiembrie şi se intră în mandat la sfârşitul lui ianuarie, la noi ar fi vorba de vreo 4-5 luni - un sistem în care să ai alegerile odată cu Parlamentul European şi să intri în mandat, noul preşedinte să intre în mandat, la expirarea mandatului preşedintelui“, a declarat Ponta, subliniind că este o discuţie în primul rând constituţională.
El a susţinut că şi alte ţări şi-au stabilit alegerile naţionale odată cu cele europarlamentare şi a explicat că organizarea alegerilor prezidenţiale în acelaşi timp cu cele europarlamentare ar asigura o campanie electorală de doar 1-2 luni şi ar evita situaţia în care România s-ar afla în perioadă electorală pe parcursul unui an întreg.