Traian Băsescu a cerut intervenţia OSCE în cazul reţinerii directorului de la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri seara, profunda îngrijorare cu privire la reţinerea a trei reprezentanţi ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a solicitat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) intervenţia în acest caz, potrivit site-ului Administraţiei Prezidenţiale.

Comunicatul precizează că Traian Băsescu a luat act cu profundă îngrijorare faţă de reţinerea celor trei reprezentanţi ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, calificând acestă acţiune ca fiind „inacceptabilă”.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat act cu profundă îngrijorare de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, 5 februarie, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei. Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor”, se mai notează în comunicat.

De asemenea, şeful statului a solicitat OSCE şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, potrivit regulamentului legal din cadrul formatului 5+1 privind rezolvarea unor situaţii asemănătoare.

„Ca atare, domnul preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

În cursul zilei de miercuri, directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga”, I. Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană, împreună cu şoferul şi contabila instituţiei de învăţământ. Cei trei se întorceau de la Căuşeni şi au fost opriţi în zona localităţii Parcani, fiind acuzaţi de contrabandă. Cei trei au fost eliberaţi ulterior.

De asemenea, şi Guvernul Republicii Moldova a condamnat structurile de forţă transnistrene pentru reţinerea directorului liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol.

„Guvernul califică această acţiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acest incident se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare”, se arată în comunicatul Guvernului Republicii Moldova.

De asemenea, autorităţile de peste Prut au anunţat că întreprind toate eforturile necesare pentru a soluţiona problema, fiind sesizaţi în acest caz şi partenerii internaţionali.

Guvernul RepubliciiMoldova a atenţionat de asemenea structurile de forţă trasnistrene asupra responsabilităţii pentru consecinţele acţiunilor provocatoare pe care le întreprind.


Citeşte şi:

UPDATE, FOTO Directorul liceului românesc de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană

Directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Ion Iovcev a fost reţinut de miliţienii transnistreni în urmă cu trei ore. Potrivit vicedirectorului instituţiei, Raisa Pădureanu, Iovcev, împreună cu contabilul şi un şofer au fost arestaţi de separatişti în timp ce veneau dinspre Căuşeni spre Tiraspol, sub motivul că ar fi făcut contrabandă.

De ce vrea Tiraspolul redeschiderea conflictului

Directorului liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut astăzi de către securitatea transnistreană. Motivaţia a fost una puerilă: contrabandă. Spun puerilă pentru că Nistrul reprezintă o graniţă internă a Republicii Moldova şi nicio organizaţie teroristă nu are dreptul de a impune reguli peste cele ale unui stat. O securitate a unui stat nerecunoscut arestează cetăţeni români.

Rusia oferă Transnistriei un ajutor financiar de peste 26 de milioane dolari

Rusia a alocat Transnistriei un ajutor financiar umanitar peste 26 de milioane de dolari prin intermediul organizaţiei Integrarea Euroasiatică, banii urmând să fie folosiţi, printre altele, pentru cumpărarea de troleibuze şi construirea unei uzine de beton în regiune, relatează agenţia Infotag.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite