Băsescu blochează reducerea CAS: Voi invita Guvernul la consultări. Nu aş vrea să ne întoarcem la situaţia din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşdintele Traian Băsescu a vorbit despre reducerea CAS cu 5%, despre modificarea Legii educaţiei prin ordonanţă de urgenţă, dar şi despre acordul de asociere semnat de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia cu Uniunea Europeană.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Văd că toată lumea este ocupată cu problema Mircea Băsescu-Bercea Mondial,Dan Voiculescu. Aş vrea să venim astăzi la câteva probleme reale. Sunt trei teme: promulgarea legii de aprobare a acordului de asociere a Republici Moldova cu UE, Legea educaţiei şi legea reducerii CAS.  Am trimis la Monitorul Oficial decretul de promulgare al Acordului de Asociere la UE a Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei. Se dovedeşte că traseul unei naţiuni nu poate fi oprit. Vedem o armată ucraineană, care, cu arma în mână, apără dorinţa popoului. Poporul ucrainean doreşte să iasă din chingile ruseşti.

Îmi dorec mult ca armata ucraineană să lichideze în cel mai scurt timp existenţa separatiştilor din Lugansk. Republica Moldova este o mare satisfacţie pentru noi. Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE, care va intra în vigoare la 1 octombrie. România, prin Parlament, a rataficat, iar eu astăzi am promulgat legea. Noi am făcut tot ce s-a putut. Miza Rusiei pentru fostele ţări ale URSS este legată de controlul politic. Consider că şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a acordurilor semnate de Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Acordul cu UE înseamnă calitate, competitivitate, servicii la standarde europene. N-aş vrea să exagerăm şi să spunem că acordul de asociere înseamnă o imediată perspectivă de aderare a Moldovei. România a semnat acordul de asociere în 1993 şi a intrat în UE în 2014.  Este un pas important, dar nu este o garanţie de intrare în UE:

Despre modificarea Legii Educaţiei

Am transmis o scrisoare Avocatului Poporului, în care îl rog să analizeze posibilitatea de a ataca la CCR OUG dată de Guvern la Legea Educaţiei. Vreau să cred că Avocatul Poporului va face acest pas, deşi este evident că nu o face cu bucurie.  Această întâmpinare trebuie făcută pentru a preîntâmpina anumite procese: de exemplu, contestarea unor doctorate la fără frecvenţă. Eu ştiu că Victor Viorel nu are respect pentru doctorate, dar nu aş vrea să ridice exemplul său la scară naţională.

Despre reducerea CAS

A treia problemă: reducerea CAS cu 5%. În condiţiile în care sunt un adept al reducerii fiscalităţii, am mari semne de întrebare. Realitatea este legată de fondul de pensii. Avem un deficit de 12, 5 mld., reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la acest deficit încă 5, la 5, 5 mld. Asta însemană un deficit la fondul de pensii de 18 mld de RON. Salariaţii nu au nicun avantaj din reducerea CAS. Îmi este greu să-mi imaginez modul în care va fi compensată creşterea fondului deficitului de pensii.

Premierul spune că din îmbunătăţirea de colectări a ANAF. Bugetul din 2013 a suferit trei corecţii în minus ca urmare a necolectării conform planificării pe care a avut-o Guvernul. În primele şase luni, avem un deficit de 2,4 mld. de RON, deci rectificarea va fi din nou negativă.  Nu văd de unde se poate îmbunătăţi colectarea peste noapte. Sursa propusă de Guvern, fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebuie să aplice alte măsuri care se vor duce din nou la populaţie, ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta.

Cred că una din ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul va fi creşterea de două ori a taxei pe proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil pentru pensionari. Mai sunt soluţii: creşterea numărului de locuri de muncă, dar vedem o scădere aici. Creşterea şomajului este de la 7,1 la 7,3%. În loc să vedem creare de locuri de mună, vedem diminuare.

O altă soluţie ar fi creşterea salariului, în condiţiile în care Românai are 4, 4 milioane de salariaţi şi 5,4 de pensionari, mai mult de un pensionar pe salariat. O altă sursă este tăierea investiţiilor: pe primele şase luni investiţiile sunt mai mici decât anul trecut. Probabil că se va merge pe relocarea banilor de la investiţii către fondul de pensii.

O altă soluţie ar fi accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Avem o situaţie dezastruoasă. Sunt soluţii, una mai proastă ca alta, plecând de la premisa că cele bune sunt greu de aplicat. Una ar fi scoaterea la suprafaţă a celor care lcurează la negru, dar dacă nu s-a reuşit în doi ani, mi-e greu să cred că ca fi altfel. Voi uza de articolul 86 şi voi invita Guvernul la consultări. Aceasta este o problemă de importanţă deosebită. Avem riscul de deteriorare a echilibrelor macroeconomice.

Ar fi păcat să ajungem din nou într-o situaţie cum a fost cea din 2009, 2010, tot ca urmare a unor măsuri aplicate de premierul Tăriceanu, măsuri electorale care au fost plătite foarte scump. Aceasta este o măsură electorală pentru că nu este sustenabilă. Nu voi promulga legea până când nu voi avea o discuţuie foarte serioasă cu Guvernul. Problema este să nu punem în risc stabilitate macroeconomică. Părerea mea este că această măsură pune aceată problemă.

Urmăresc atent şi absorbţia de fonduri europene cu care s-a lăudat atât demult premierul Ponta. Din păcate, anul trecut nu s-a semnat nicun contract mare de infrastructură. Mai sunt plătite contractele din timpul premierului Boc.  Abia anul acesta se pare că se semnează alte contracte. Avem nevoie de facturi în valoare de 2, 2 mld. de euro pentru a preveni dezangajările.
 


Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în care îi cere să analizeze posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională (CCR) Legea educaţiei. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Reprezentantul instituţiei a confirmat analizarea cererii preşedintelui ţării. Până în prezent, Avocatul Poporului nu a luat nicio decizie.

Citeşte şi:

 Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern

Guvernul Ponta a modificat radical Legea educaţiei pentru a treia oară, tot prin OUG. Actul normativ este atacat dur atât de opoziţie, cât şi de experţii în educaţie.

Contre pe modificările la Legea Educaţiei între minister şi sindicate

Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei stipulează, printre altele, că se va putea organiza a treia sesiune de Bacalaureat şi meditaţii instituţionalizate la liceu pentru cei care au picat Bac-ul. Profesorii salută toate aceste modificări, dar le amintesc guvernanţilor că salariile din învăţământ au rămas aceleaşi şi birocraţia este la fel de mare, ca atare nu se schimbă acolo unde doare.

Noi modificări ale Legii Educaţiei Naţionale (I)

Este vorba de a patra OUG, de modificare a Legii Educaţiei Naţionale (LEN), care nu mai lasă mare lucru din substanţa, ideile şi principiile legii elaborate în guvernarea Boc, lege lăudată atât la Bruxelles cât şi de către mediile profesionale conştiente din ţară.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite