Tăriceanu spune că soluţia de clasare din dosarul lui Lazăr era o formă de a-i aminti lui Iohannis că ar fi avut o obligaţie sau „un şantaj brutal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, referitor la acuzaţiile conform cărora în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr ar fi fost inclusă şi o soluţie de clasare a unui dosar vizându-l pe Klaus Iohannis, că acea piesă din dosar era "o formă subtilă sau mai puţin subtilă de a-i aduce aminte: atenţie, că te-am ajutat, deci ai o obligaţie către mine" sau "un şantaj brutal din partea actualului procuror general la adresa preşedintelui României".

Tăriceanu a menţionat că ar fi fost de dorit ca preşedintele să tranşeze această chestiune printr-o declaraţie lipsită de orice echivoc

Călin Popescu Tăriceanu a comentat, luni seară, acuzaţiile conform cărora în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr ar exista şi un document privind clasarea unui dosar vizându-l pe Klaus Iohannis,

"Acuzaţia e foarte gravă, ce se întâmplă, şi în trecut asupra preşedintelui au planat diverse acuzaţii, legate de problemele domniei sale cu casele de la Sibiu, cu anumite acte notariale, dar de data aceasta ceea ce rezultă că s-a întâmplat în dosarul prin care domnul Lazăr a fost numit de preşedinte procuror general al României, ce putem spune, că acea piesă din dosar care îi aducea aminte preşedintelui că acel dosar a fost clasat era o formă subtilă sau mai puţin subtilă de a-i aduce aminte: atenţie, că te-am ajutat, deci ai o obligaţie către mine, sau chiar o variantă în care cred mai degrabă: un şantaj brutal din partea actualului procuror general la adresa preşedintelui României", a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

El a adăugat că, din ce a văzut în ultimii ani în spaţiul public, "aceasta pare să fie maniera în care unii dintre cei care lucrează în procuratură au procedat pentru a urca treptele ierarhice".

"Ar fi fost de dorit ca preşedintele să tranşeze această chestiune printr-o declaraţie lipsită de orice echivoc, pentru că altfel, în fine, rămâne să planeze această suspiciune că numirea nu a fost făcută cu totul şi cu totul dezinteresat şi la nivelul acesta e foarte grav, ţinând cont şi de alte lucruri care s-au întâmplat în prealabil, modul brutal în care Tiberiu Niţu a fost scos din această poziţie, forţat să plece, ce s-a întâmplat ulterior ştim, e nevinovat, dar nu mai contează, cariera profesională s-a dus pe apa sâmbetei, şi funcţia sigur că, dacă multă lume consideră că ar reprezenta o garanţie pentru modul în care funcţionează justiţia să ai un procuror general dincolo de orice suspiciune care să planeze asupra lui, atunci sigur că o astfel de intervenţie ar fi fost de dorit", a mai spus Tăriceanu.

El consideră că, în momentul în care ministrul Justiţiei a decis să pornească procedura de revocare, "acest element legat de piesa din dosar cu clasarea a fost lucrul care l-a determinat să nu mai aştepte".

În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pus în discuţie legalitatea numirii acestuia.

”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.

"În dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul foarte bine la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă. E adevărat că avizul dat de către secţia pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerinţe. Am încercat să documentez acest raport, nu a fost evaluarea, a rămas la CSM. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 20 aprilie 2017 în trei exemplare. Deci cu mult după numirea sa", a adăugat ministrul.

Procurorul General Augustin Lazăr a afirmat, referindu-se la dosarul de candidatură pentru funcţia de procuror general şi la acuzaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform cărora ar fi inclus şi o soluţie de clasare vizându-l pe Klaus Iohannis, că CSM i-a transmis că în dosarul său nu există o astfel de soluţie. De asemenea, precizează că regulamentul prevede depunerea a 10 lucrări întocmite de candidat, care sunt analizate de CSM, nefiind vorba despre influenţarea preşedintelui, întrucât aceste lucrări nu îi sunt destinate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr.

Parchetul General a publicat, luni, corespondenţa purtată cu CSM pe tema ”rezoluţiei de clasare” care-l privea pe preşedintele Klaus Iohannis.

”Având în vedere Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României iniţiat de ministrul justiţiei Tudorel Toader în care se face vorbire la punctul 2 despre «o rezoluţie de clasare care privea preşedintele României în funcţie», vă rog să-mi eliberaţi copia acestei rezoluţii aflată în dosarul cu propunere de numire a mea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă înalta, Curtea de Casaţie şi Justiţie înaintat de Ministerul Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, în anul 2016”, este cererea adresată CSM de către Augustin Lazăr.

La această solicitare, CSM a transmis că nu a fost găsit un astfel de document.

“Urmare a adresei dumneavoastră nr. 2631/C/2018, vă aducem la cunoştinţă că în urma verificării documentaţiei ataşate la lucrarea noastră nr. 8012/2016 (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră“, se arată în răspunsul CSM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite