UPDATE CSM îi dă dreptate lui Lazăr: Nu există nicio ordonanţă de clasare referitoare la Iohannis. Toader: Marţi voi publica documentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un răspuns trimis procurorului general al României, Augustin Lazăr, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat poziţia acestuia, susţinând că la dosarul de candidatură nu există niciun dosar împotriva lui Klaus Iohannis, care să fi fost clasat. Tudorel Toader a anunţat că va publica marţi dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr.

UPDATE: Ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă că marţi va prezenta procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale celui care ocupă postul de procuror general, anunţul fiind făcut după ce procurorul general a făcut public răspunsul CSM conform căruia în dosarul său nu există nicio rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum susţinuse ministrul în argumentaţia în vederea revocării sale din funcţie.

"Mâine voi prezenta procedura şi graficul de numire a celui care ocupă postul de procuror general. Maine voi face public şi conţinutul dosarului de candidatură", anunţă Toader într-o postare pe Facebook.

Argumentul său este că, pentru a observa eventualele neconcordanşe, "preferabil ar fi s- cunoaştem şi conţinutul dosarului pe baza căruia a fost aprobat şi semnat decretul de învestitură".

"În mod normal, dosarele de la MJ, CSM si Cotroceni trebuie să aibă un conţinut identic!", ţine să precizeze ministrul Justiţiei.

„Nu renunt la procedura de revocare a actualului procuror general. Este de observat si abordarea diferita de la Palatul Cotroceni - cererea de revocare " nu este oportuna politic/ nu este oportuna" spre deosebire de cererea de revocare " este inadecvata" !!!”, a scris ministrul la finalul mesajului său

Ştirea iniţială: Consiliul Superior al Magistraturii a transmis în scris procurorului general, Augustin Lazăr că "nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitare".

„Urmare a adresei dumneavoastra nr. 2631/C/2018, vă aducem la cunoştinţă că în urma verificării documentaţiei ataşate la lucrarea noastră nr. 8012/2016 (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră", este raspunsul trimis procurorului general de catre CSM.

Procurorul General Augustin Lazăr afirma vineri, referindu-se la dosarul de candidatură pentru funcţia de procuror general şi la acuzaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform cărora ar fi inclus şi o soluţie de clasare vizându-l pe Klaus Iohannis, că i-a transmis că în dosarul său nu există o astfel de soluţie.

„Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat CSM. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluţie de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare şi răspunsul în scris", afirma Augustin Lazăr.

Tudorel Toader anunţa vineri că va publica, în următoarele zile, rezoluţia de clasare a dosarului preşedintelui României, pe care a găsit-o în mapa de candidatură a lui Augustin Lazăr.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a transmis vineri că procurorul general Augustin Lazăr nu a soluţionat şi nici nu a confirmat vreun dosar în care apare numele preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia, în perioada 2007-2018, au fost identificate 9 dosare care îl privesc pe Klaus Iohannis, în care s-au dispus soluţii de clasare. "Nu a fost identificat niciun dosar soluţionat sau confirmat de dl. procuror general Augustin Lazăr", se arată în adresa procurorilor din Alba.

2_29102018 by Anonymous GrYXIb on Scribd

În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pus în discuţie legalitatea numirii acestuia.

”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.

"În dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul foarte bine la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă. E adevărat că avizul dat de către secţia pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerinţe. Am încercat să documentez acest raport, nu a fost evaluarea, a rămas la CSM. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 20 aprilie 2017 în trei exemplare. Deci cu mult după numirea sa", a adăugat ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite