Surse: Meleşcanu, chemat la raport în Parlament de liberali. Motivul: mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Teodor Meleşcanu va fi trebui săvină cu explicaţii. FOTO gov.ro
Ministrul Teodor Meleşcanu va fi trebui săvină cu explicaţii. FOTO gov.ro

Liberalii vor să îl cheme la raport în Parlament pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru ca acesta să dea explicaţii pe tema începerii procedurii de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit unor surse politice.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Biroul Executiv al PNL a luat hotărârea de a-l chema pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la Comisia de politică externă din Camera Deputaţilor. Motivul chemării: începrea procedurii de mutare a ambasadei României din israel de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi seară că Guvernul a adoptat un memorandum prin care începe procedura de mutare a ambasadei României din Israel la Ierusalim. Informaţia a fost confirmată vineri şi de prim-ministrul Viorica Dăncilă, cea care în parte a zilei nu a discutat cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu toate că acesta a încercat să vorbească cu liderul de la Palatul Victoria pe acest subiect. Ulterior, Dăncilă a stat de vorbă cu Iohannis, dar nu a vrut să dea presei detalii despre dialogul cu şeful statului.

Prin decizia luată România ar putea deveni a patra ţară care îşi mută ambasada la Ierusalim, după Statele Unite, Guatemala şi Honduras. De altfel, în urmă cu două luni, la votul dat în cadrul Adunării Generale a ONU privind condamnarea deciziei preşedintelui SUA Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, România s-a abţinut. Mai mult, UE nu e de acord cu ideea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelulului.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că liderul PSD Liviu Dragnea nu l-a consultat înainte de a anunţa relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia“, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de vineri dimineaţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite