Suntem alături de Turcia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Umanistă Română, membră a Federaţiei Umaniste Europene, susţine demersurile acesteia în urgentarea rezolvării problemelor cu care se confruntă protestatarii din Turcia. Pentru noi, fiinţa umană reprezintă valoarea supremă şi fiecare persoană trebuie tratată în mod etic şi raţional.

Federaţia Umanistă Europeană (EHF) îl urgentează pe primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, să reziste tentaţiei puterii absolute şi să asculte vocea miilor de protestatari care cer un stat secular care garantează drepturile fundamentale pentru toţi cetăţenii săi, indiferent de religie.

Timp de două săptămâni EHF a primit multe mesaje despre protestatari denunţând agresiunile poliţiştilor şi arestările arbitrare. EHF sunt de asemenea îngrijoraţi de autoritarianismul din ce în ce mai pronunţat al primului ministru şi ofensaţi de lipsa sa de interes pentru solicitările legitime ale protestatarilor. Federaţia Umanistă Europeană nu va rămâne indiferentă la apelul lor, deoarece o contestaţie de o asemenea magnitudine nu poate fi minimalizată ca acţiunea unor "hoţi, terorişti şi anarhişti", după cum a declarat M. Erdoğan.

Din contră, este evident că valul de proteste alătură diverse pături ale societăţii turceşti: pensionari, studenţi, intelectuali, artişti, reprezentanţi ai societăţii civile, sindicate, activişti cu diverse orientări politice şi membri ai diverselor minorităţi culturale (aleviţi, kurzi şi armeni). Deşi mediatizarea fost relativ incompletă şi părtinitoare în presa turcească, nimeni nu poate pretinde că această realitate poate fi ignorată.

Turcia este un mozaic cultural al cărui tezaur se bazează pe coexistenţa paşnică a tuturor componenţilor săi. Este aşadar imperios ca autorităţile ţării să ofere separarea strictă a religiei de stat, în vederea garantării drepturilor egale pentru toţi cetăţenii săi, în loc să promoveze doar standardele islamului sunnic. Au trecut 60 de ani de când Turcia a semnat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi este timpul ca toţi cetăţenii săi - religioşi sau nu - să primească aceste drepturi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite