Stimaţi politicieni pro-europeni coborâţi cu picioarele pe pământ, în caz contrar veţi pierde alegerile la/lui Mustaţă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În septembrie, Moldova urmează să înceapă punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE, un proces complex de modernizare a ţării ce va dura mulţi ani de acum încolo. La rândul său, UE este gata să ne ofere ajutorul necesar, politic şi financiar, pentru a implementa cu succes angajamentele asumate prin acest acord.

În schimb, ea aşteaptă ca ţara noastră şi politicienii săi să dea dovadă de coerenţă, continuitate, solidaritate şi voinţă politică. 

Toate aceste elemente esenţiale pentru parteneriatul nostru cu UE, pot fi garantate doar de o clasa politică credibilă, atât în ochii cetăţenilor săi, cât şi a partenerilor europeni.  Cu regret, şi unii şi alţii au mari întrebări şi îndoieli faţă de onestitatea, integritatea şi prestanţa liderilor noştri pro-europeni, diluate puternic de multiplele scandaluri şi afaceri obscure.

Această stare de fapt este ignorată însă de ”marii” noştri lideri pro-europeni, formali şi neformali, considerând-o un lucru minor, de ne luat în seamă, un handicap temporar al electoratului care va fi compensat de propaganda şi tradiţionalele colete electorale. Mai mult decât atât, ei continuă să se îmbete cu ideea că poporul le va fi recunoscător pentru liberalizarea regimului de vize şi triumfala semnare a Acordului de Asociere cu UE.

Dar cu crima din Pădurea Domnească, cu privatizarea tenebră a Băncii de Economii, cu concesiunea dubioasă/iresponsabilă a Aeroportul Internaţional Chişinău, cu marele dosare de corupţie şi multe alte ”realizări” ce ne facem? Tot trebuie să vă fim recunoscători?

Stimaţi lideri pro-europeni coborâţi cu picioarele pe pământ, treziţi-vă la realitate, în caz contrar veţi pierde alegerile la/lui Mustaţă! Vă pare o glumă? Nu ştiu ce vă cântă dulce la ureche consilierii voştri locali, americani sau poate ruşi, dar, aţi face bine să ieşiţi mai des în stradă, în sate, la lume, fără namilele voastre de bodigarzii, să-i auziţi ce spun şi cred ei despre voi. Oamenii sunt dezamăgiţi, oamenii sunt frustraţi, oamenii sunt supăraţi, oamenii vor schimbare. Ei vor schimbarea voastră, indiferent de opţiunile lor civilizaţionale. Jumătate din ei, vor să fugă de voi la galop spre Est, spre mama Rusie, în braţele lui Putin, iar cealaltă jumătate, vor să scape de voi pentru a ajunge mai repede în Europa, dar fără corupţi.  

 Astfel, nu e deloc întâmplător că şi unii şi alţii se întreabă dezorientaţi tot mai des: Pentru cine să votăm?  Iar răspunsul multora dintre ei/noi este foarte îngrijorător: Nu vom participa la alegeri, căci nu avem pentru cine vota. În aceste condiţii, ei vor vota şi pentru un ogar şchiop ce să dă drept înger neprihănit sau o cioară vopsită cu stea în frunte, ambii scăpaţi de la incubatorul rusesc, care le promit dreptate, adevăr, gaz ieftin, concerte gratis şi iubirea eternă a Rusiei.

Sunteţi surprinşi că un oarecare Usatâi şi un fariseu ca Dodon cresc în sondaje? Atunci cu siguranţă trăiţi pe altă planetă dlor lideri pro-europeni. În timp ce voi vă daţi mari, tari, providenţiali şi vă reglaţi conturile pe seama noastră, alţii vă lucrează pe la spate.

Spre marele regret al celora care v-au votat, trebuie să o spunem pe şleau, v-aţi compromis iremediabil domnilor, nu doar în faţa noastră, dar şi în ochii partenerilor europeni, aţi pierdut încrederea lor, iar ei acum nu doresc să reveniţi din nou în prim planul politicii moldoveneşti după alegerile din toamnă. Puţini dintre noi ştiu, iar voi  însă o ştiţi prea bine, că UE prin gura Comisarului European Stefan Fule v-a ”recomandat” anul trecut cât se poate de insistent să renunţaţi la ambiţiile voastre de a ocupa primele funcţii în stat şi să vă retrageţi pe plan secund. Recomandarea respectivă, domnilor, rămâne în vigoare mai mult ca niciodată, iar partenerii europeni aşteaptă că veţi da dovadă de raţiune, veţi înăbuşi apucăturile voastre napoleonice şi veţi promova în viitorul parlament şi guvern oameni credibili, integri, corecţi, modeşti, dar cu caracter, care au demonstrat că preţuiesc dialogul şi diplomaţia în loc de confruntare şi au înţelepciunea atingerii compromisului în numele interesului public. Aceasta este unica voastră cale de a recâştiga încrederea noastră şi a partenerilor europeni în partidele pe care le conduceţi.  

Sunteţi capabili de un astfel de sacrificiu, măcar în ceasul al douăsprezecelea? Dacă nu, atunci, cu tot respectul, care a mai rămas pentru voi, sunteţi irecuperabili rataţi pentru noi şi această ţară! Marea tragedie, însă, constă în faptul că noi toţi, cei care v-am votat în 2010, vom pierde pentru mult timp o nouă şansă de a aduce Europa acasă, iar Moldova în Europa.

Desigur, ne mai rămâne ultima speranţă că ar putea să apară veşnica enigmatică a 3-ea forţă pro-europeană. Există însă o mare, mare întrebare aici: Câţi oameni de valoare sunt gata să-şi asume acum ingrata şi deloc uşoara misiune de a crea şi conduce o astfel e mişcare? Răspunsul, din păcate, îl ştim cu toţii, aproape nimeni. Sau poate greşesc?                 

      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite