Stenogramă. „Cu permisiunea domnului Dragnea“, sintagma care a dus la o ceartă între PSD şi PNL în şedinţă conducerii Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, şefii PSD. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, şefii PSD. FOTO Inquam Photos

Social-democraţii din conducerea Camerei Deputaţilor s-au certat cu colegii lor liberali, pe 20 martie, deoarece reprezentanţii formaţiunii conduse de Ludovic Orban au adresat o solicitare de chemare în Parlament a Vioricăi Dăncilă care începea cu următoarele cuvinte: „Cu permisiunea domnului Dragnea“.

Liberalii din conducerea Camerei Deputaţilor au vrut ca Biroul Permanent al acestui for să decidă pe 20 martie chemarea în Parlament a Vioricăăi Dăncilă, pentru a da explicaţii despre situaţia economică. Însă, problema invitaţiei au reprezentat-o câteva cuvinte, adică începutul solicitării. „Cu permisiunea domnului Dragnea“ au fost cuvintele care i-au nemulţumit pe cei aflaţi la Putere şi nu au fost de acord cu chemarea Vioricăi Dăncilă. 

Redăm stenograma şedinţei din 20 martie: 

Petru Gabriel Vlase: Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL, privind ora primului ministru. Pentru prima săptămână din aprilie, este propusă. Solicitarea urmează să fie trimisă şi doamnei prim-ministru. Şedinţa pentru luni, da?

Dan Vîlceanu: Da.

Petru Gabriel Vlase: Domnul Suciu, vă rog.

Vasile-Daniel Suciu: Mulţumesc, domnule vicepreşedinte. Stimaţi colegi, între Parlamentul României şi Guvernul României, este o relaţie instituţională. Accept şi înţeleg dreptul fiecărui grup parlamentar de a solicita şi miniştrilor şi Premierului să se prezinte în faţa Parlamentului.

Dar, vă solicit, stimaţi colegi de la Partidul Naţional Liberal, să reformulaţi şi titlul, tocmai în virtutea respectului care trebuie să existe între competitorii politici, şi tema pentru care solicitaţi prezenţa Premierului în Parlamentul României. Vă mulţumesc. În condiţiile în care rămâne acest titlu, mi se pare total inacceptabil şi într-un dispreţ pentru exact relaţia instituţională de care vorbeam.

Petru Gabriel Vlase: Domnul Buican. 

Cristian Buican: Domnule preşedinte de şedinţă, dragi colegi, cred că liderul de grup al Partidului Social Democrat ar trebui să fie şi liderul de grup al Partidului Naţional Liberal! Să vină să ne scrie care sunt temele care trebuie să le abordăm la Ora ministrului, a prim-ministrului, să ne dea şi titlul la fiecare document pe care-l depunem. Cererea este una care nu are ce căuta în Biroul permanent şi vă rog să o respingeţi.

Petru Gabriel Vlase: Care cerere să o resping?

Cristian Buican: De a aproba!

Petru Gabriel Vlase: A dumneavoastră?

Cristian Buican: Nu, nu, nu! Am înţeles că cere Biroului permanent să restituie documentul pentru schimbarea titlului.

Petru Gabriel Vlase: Da, nu-i o restituire de document ci o ... eu asta am înţeles, este o cerere regulamentară, suntem de acord cu ea pentru că nu avem o discuţie pe tema asta dar, sincer să vă spun, împărtăşesc punctul de vedere al liderului de grup, şi cu colegii mei, propuneţi o soluţie. Soluţie, domnule Vîlceanu! 

Dan Vîlceanu: Da, domnul preşedinte.Eu vreau să vă spun că nu este o moţiune de cenzură, nu este o moţiune simplă, că acest titlu este pur şi simplu un titlu pe care-l discutăm aici. Nu cred că trebuie să facem din asta un caz şi acum, orice partid de opoziţie cred că are voie şi el să-şi facă propriile documente şi să şi le intituleze cum doreşte.

Nu este nici un fel de, eu nu văd în acest titlu nici un fel de, nu ştiu, jignire sau, pur şi simplu, da, pot să fiu de acord că este o ironie, dar să mă ierte Dumnezeu, acum nicio ironie nu mai poţi să faci că…

Petru Gabriel Vlase: Tocmai de aia. Deci, tocmai fiindcă suntem într-o relaţie instituţională, două dintre cele mai importante, dacă vreţi, instituţii ale statului, şi eu cred că cererea liderului de grup este de bun simţ şi vreau să vă rog să înţelegeţi să faceţi o propunere constructivă, că dacă nu, vă supun votului respingerea.

Cristian Buican: Domnule preşedinte vă atrag atenţia că este neregulamentară propunerea pe care o faceţi.

Petru Gabriel Vlase: Care propunere? Să resping?

Cristian Buican: Da.

Petru Gabriel Vlase: De ce? Supun votului, Biroul permanent hotărăşte. Eu am încercat să fiu constructiv!

Dan Vîlceanu: Domnule preşedinte, să fim mai expliciţi, ca să putem şi noi să rezolvăm problema asta. Ce anume din titlu vi se pare o jignire şi ar trebui să schimbăm? Şi atunci putem discuta.

Petru Gabriel Vlase: Chiar tot, adic㠔cu permisiunea domnului….”, este o miştocăreală, ca să fiu român! Domnul Iordache.

Florin Iordache: Stimaţi colegi, dacă nici măcar la nivel de Birou permanent nu tratăm lucrurile serios, ce pretenţie mai avem să ne creadă oamenii. Deci, susţin şi eu în continuare propunerea pe care a făcut-o liderul Grupului PSD, domnul Suciu, cu astfel de abordări clar că nu putem fi de acord.

Dacă aveţi un mandat din partea Grupului, sau să vă consultaţi la nivel de Grup până finalizăm şi puteţi veni cu o chestiune serioasă, că sunt foarte multe chestiuni care vă preocupă. Dacă vă preocupă decât să faceţi spectacol, nu putem fi de acord cu spectacol în Parlament. Dacă nu aveţi un mandat şi îl puteţi schimba.

Petru Gabriel Vlase: Eu întreb aşa: vă întreb ca şi colegi. Nu, cu microfon!  Ce ar trebui să facă, indiferent de nume aici, vorbim de obiecte. Ce ar trebui să facă un Prim-ministru al unei ţări, cu douăzeci de milioane de locuitori care este chemat la ”Ora primului-ministru” în plenul Camerei Deputaţilor, când primeşte o asemenea hârtie la Guvern? Ce să vă răspundă?

Dan Vîlceanu: Tema este explicită. 

Petru Gabriel Vlase: Este extrem de explicită ...

Dan Vîlceanu: Să le explice românilor unde sunt banii din creşterea economică.

Petru Gabriel Vlase: Sigur, este foarte explicită ...

Dan Vîlceanu: Din punctul acesta de vedere nu cred că există dubii – ce trebuie să explice doamna prim-ministru. Eu înţeleg că vă deranjează ...

Petru Gabriel Vlase: Vorbesc eu acum, şi după aceea vă dau dumneavoastră  cuvântul. Deci, revin şi vă spun aşa: încercaţi să găsiţi o soluţie constructivă pentru că, altfel, voi supune votului Biroului permanent cererea liderului de grup, şi o vom respinge. 

Dan Vîlceanu: Am înţeles. Deci, dumneavoastră spuneţi aşa: că ar trebui să scoatem „cu permisiunea domnului Liviu Dragnea”. Asta vă deranjează. În rest, nu cred că...

Petru Gabriel Vlase: Reformulaţi, faceţi un text serios.

Dan Vîlceanu: Înţeleg că vreţi dacă i-am spune: „Premierul României Viorica Dăncilă să le explice românilor unde sunt banii din creşterea economică”?

Petru Gabriel Vlase: Dumneavoastră sunteţi economist, înţeleg.

Dan Vîlceanu: Da.

Petru Gabriel Vlase: Şi vă ocupaţi de problemele economice ale partidului. Eu cred că puteţi fi în măsură să găsiţi un titlu serios şi să îi spuneţi primului-ministru – indiferent cine este el – ce aţi dori să vă spună în acea oră în care este prezent la plen. Şi eu pot s-o pun pe hold asta şi continui ordinea de zi, şi vă aştept să vă consultaţi şi să îmi daţi un răspuns până la sfârşitul şedinţei de Birou permanent.

Dan Vîlceanu: Păi nu, haideţi s-o discutăm acum, dacă vreţi. Uitaţi, sunt şi colegii mei aici. 

Cristian Buican: Domnule preşedinte de şedinţă, cu respect, vă învederez faptul că nu aveţi calitatea să negociaţi cu liderul de grup schimbarea titlului acestei teme. Dacă supuneţi votului Biroului permanent propunerea liderului de grup, încălcaţi Regulamentul. Este „Ora primului-ministru” care aparţine Grupului Partidului Naţional Liberal, şi Partidul Naţional Liberal are dreptul să stabilească tema şi titlul.

Dumneavoastră - prin ceea ce faceţi aici – luaţi dreptul la opoziţie a Partidului Naţional Liberal încercând să impuneţi tema şi mai mult decât atât modul în care un partid de Opoziţie formulează părerea sa proprie despre modul în care Puterea de astăzi guvernează. Nu puteţi în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să faceţi asta! Probabil că v-aţi dori, dar nu se poate pentru că Regulamentul nu vă dă voie să faceţi acest lucru şi, mai mult decât atât, regulile parlamentarismului nu vă dau voie să faceţi o asemenea intervenţie. Vă mulţumesc. Vă rog să nu faceţi încălcări ale Regulamentului.

Petru Gabriel Vlase:Deci, domnule deputat, eu nu v-am stabilit nici o temă. V-am spus: stabiliţi-vă o temă serioasă, care doriţi şi care credeţi de cuviinţă, şi să îi spunem premierului ce vreţi să vă explice în sală când va veni. Nu v-am stabilit eu nici o temă. Şi nu voi respinge cererea dumneavoastră pentru că este regulamentar şi aveţi dreptul la cererea asta, ci o voi amâna, dacă nu reuşim să negociem, până la momentul în care veniţi cu un titlu serios la această chestiune. Vă rog să votaţi pentru propunerea mea de amânare a discuţiei vizavi de acest punct până la clarificarea...

Cristian Buican: Domnule preşedinte, vă atrag atenţia că este neregulamentară propunerea dumneavoastră.

Petru Gabriel Vlase: Bine. Vot. Cine este pentru propunerea mea de amânare? Şapte. Împotrivă? Doi. Am încercat să fiu constructiv (...) Nu vreau să profit politic din exprimările dumneavoastră publice.

Dan Vîlceanu: Am înţeles, dar puteaţi! 

Petru Gabriel Vlase: Nu vreau! Nu-i treaba mea. Deci, domnul vicepreşedinte Ardelean ceruse ceva. Vă rog! Bun, deci nu aveţi consens în grup. Solicitarea a fost amânată până la reglementarea regulamentară a temei şi titlului solicitării“. 

Până la urmă, la şedinţa din 26 martie, conducerea Camerei a decis convocarea Vioricăi Dăncilă în Parlament

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite