Statutul aleşilor agită spiritele în USL. Haşotti, către Zgonea: „Scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a decis să retrimită pentru o săptămână raportul privind statutul aleşilor la Comisia de statut Foto Adevărul
Parlamentul a decis să retrimită pentru o săptămână raportul privind statutul aleşilor la Comisia de statut Foto Adevărul

Dezbaterea statutului senatorilor şi deputaţilor a iscat o dispută între social-democraţi şi liberali. Discuţiile în contradictoriu au pornit de la articolul privind calitatea de deputat sau de senator care încetează la data rămânerii definitive prin necontestare în instanţă a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.


UPDATE Parlamentul a decis, joi, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.


Textul a fost contestat de parlamentarii PNL, prin Tudor Chiuariu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut un schimb de replici cu Puiu Haşotti, Zgonea arătând că Parlamentul a fost călcat în picioare din cauza ambiguităţii. , Haşotti i-a replicat că „scaunul Roberei Anastase lasă ceva molipsitor“.

„De fiecare dată când facem un text care să fie pe o procedură normală, să ne permită şi nouă să nu fim puşi la colţ: de ce ai pălărie, de ce nu ai pălărie, de ce ai ţigare, de ce nu ai, venim la microfon şi devenim un corp opac şi de aceea presa şi opinia publică ne calcă în picioare, iar Comisia Europeană ne face un raport. Primul raport în care Parlamentul nu este călcat în picioare este acest raport. (...) Ambiguitatea este cea care ne-a făcut pe noi să plătim. Nu este permis ca în MCV Parlamentul să aibă un ditamai articolul“, a precizat Zgonea.

În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a afirmat că prin faptul că Parlamentul a fost călcat în picioare 7 ani nu este un argument să fie călcat în continuare. „Faptul că CE şi MCV spun altceva, nu înseamnă să fim muţi şi surzi şi că România a devenit un paşalâc", a replicat Haşotti.

Parlamentarii care nu vor contesta deciziile ANI îşi vor pierde mandatul, au decis, joi, senatorii şi deputaţii din Comisia de statut.

Parlamentarii declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îşi vor pierde mandatul dacă nu contestă decizia în termen de 15 zile. Decizia  a fost luată de comisia pentru statut a Parlmanetului care a acceptat cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.
Prevederea a generat controverse, pentru că parlamentarii care nu contestau decizia puteau să îşi păstreze mandatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite