Senatul a adoptat modificările aduse Codului de Procedură Penală, după decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam
Foto: Inquam

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 74 de voturi „pentru” şi 31 „împotrivă”, proiectul de  modificare a Codului de procedură penală, după ce acesta a fost examinat de CCR. Curtea Constituţională a declarat 64 de articole neconstituţionale, Comisia juridică din Parlament fiind nevoită să pună legea în acord cu decizia Curţii. Opoziţia a acuzat, însă, că recomandările Comisie de la Veneţia şi cele din MCV sunt încă nerespectate.

 Modificările aduse la Codul de procedură penală au fost adoptate luni de Senat cu 76 de voturi „pentru” şi 31 „împotrivă”. Curtea Constituţională a României declarase, la sesizarea PNL, USR şi a preşedintelui Klaus Iohannis, 64 de articole neconstituţionale. 

„Două treimi din aceste articole au fost declarate neconstituţionale. Nu girăm acest proiect. Recomandările MCV şi ale Comisie pe care le-au cerut şi PNL şi USR le-aţi considerat un moft. M-aş fi aşteptat ca o guvernare de stânga să se ocupe de capitolul social. Dar constat, la doi ani de zile, că singura problemă a PSD e justiţia”, a precizat senatoarea PNL Alina Gorghiu în timpul dezbaterilor. 

Senatorul liberal Florin Cîţu a explicat şi el că actuala formă adoptată de Comisia juridică, condusă de senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, ignoră în continuare „recomandările Comisiei de la Veneţia şi cele din MCV”, motiv pentru care a cerut scoatea proiectului de pe ordinea de zi. 

Nici senatorul USR George Dircă nu a fost de acord, întrebând, totodată, care este rolul dezbaterii parlamentare pe acest proiect dacă premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru Codul de procedură penală şi pentru Codul penal.

„Dacă Guvernul adoptă OUG pe un proiect care este acum în dezbatere, care mai e rolul nostru în Parlament? Considerăm că este inacceptabilă forma care a reieşit din această Comisie şi âmi doream ca domnul ministru să fie alături de noi şi să ne explice cum de toate propunerile dumnealui au fost declarate neconstituţionale”, a spus Dircă. 

În timp ce Parlamentul dezbătea modificările Codului de procedură Penală, Comitetul Executiv al PSD, controlat de Liviu Dragnea, i-a trasat Guvernului sarcina de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă. Mai exact, articolele din Codul penal şi din Codul de procedură penală declarate constituţionale de CCR vor fi adoptate prin OUG, nu printr-un vot în Parlament. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite