Senatorii şi-au luat liber de Rusaliile catolicilor. Cazul Şova, amânat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Senatului FOTO Mediafax
Plenul Senatului FOTO Mediafax

Senatorii şi-au luat liber astăzi pentru a sărbători Rusaliile la catolici, deşi majoritatea aleşilor sunt ortodocşi. Printre parlamentarii de religie catolică sunt Călin Popescu Tăriceanu, şeful Senatului, şi Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatuilui.

Senatorii vor reveni la muncă abia mâine pentru că astăzi şi-au luat liber pentru a sărbători Rusaliile la catolici. Senatul este aşteptat să tranşeze cazul lui Dan Şova după ce Curtea Constituţională (CCR)  a publicat motivarea deciziei de neconstituţionalitate, în care arată cum au ignorat senatorii Constituţia pentru a-l salva pe prietenul premierului Victor Ponta.

„Am primit decizia şi marţi, în Biroul Permanent, o discutăm şi o repartizăm Comisiei Juridice, care va propune un proiect de hotărâre. Comisia Juridică va spune «Da» sau «Nu» în raport cu cererea de arestare. Raportul se va supune plenului. Se va da un nou vot. Nu se poate reinterpreta un vot pe o procedură declarată neconstituţională, chiar dacă a fost modificată“, a spus vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru.

În data de 25 martie, solicitarea de arestare preventivă pe numele lui Dan Şova a întrunit 79 de voturi „pentru“, 67 „împotrivă“, iar cinci voturi au fost anulate. La prima vedere, pare un rezultat defavorabil lui Şova. Însă aleşii au invocat un articol din Regulamentul Senatului (173) care spunea, la vremea respectivă, că o solicitare de ridicare a imunităţii poate fi aprobată numai cu majoritate absolută (jumătate din numărul total de senatori). Această prevedere era contrară Constituţiei, care spune clar că orice hotărâre se adoptă cu majoritate simplă (din numărul celor prezenţi). „Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră“, spune articolul 76 (2) din Constituţie.

Ieri, Curtea a venit şi a spus clar: Constituţia primează. „Curtea apreciază că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului“, se arată în decizia CCR.

„Îl vor scăpa definitiv“

Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, pariază pe planul PSD. „Dacă actuala majoritate din Senat ar fi avut intenţia doar să reinterpreteze rezultatul votului şi nu să repete votul, atunci preşedintele Călin Popescu Tăriceanu ar fi trebuit să trimită la Monitorul Oficial hotărârea de ridicare a imunităţii pentru Dan Şova. Pentru că asta spune rezultatul votului şi asta spune şi Curtea. Însă, cum PSD vrea să-l scape pe Şova, şi are majoritate, va cere reluarea votului. La început, vor mai trage de timp, nu vor veni în plen pentru a nu fi cvorum. Apoi, vor vota împotrivă, îl vor scăpa definitiv pe Şova şi, gata!“, crede Elenina Nicuţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite