Senatorii jurişti au numărat ca Pristanda voturile în cazul Şova. Cine sunt parlamentarii care au votat împotriva reţinerii şi arestării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Juridică a avizat favorabil cererea DNA de arestare a lui Dan Şova, deşi matematica ne arată că nu s-a întrunit o majoritate legală pentru ca solicitarea să fie aprobată. Senatorii PSD au votat, din nou, în favoarea colegului Şova.

Senatorii jurişti susţin că au dat undă verde arestării social-democratului Dan Şova, acuzat că a luat mită  100.000 de euro. „Vom înainta plenului un aviz favorabil“, a anunţat preşedintele Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc. Au fost cinci voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ şi trei voturi nule. În total, zece voturi au fost exprimate în cazul lui Dan Şova. Comisia Juridică este formată din 11 senatori: cinci senatori PSD, cinci senatori PNL şi un senator UDMR, ultimul dintre ei fiind absent de la şedinţa Comisiei Juridice din motive medicale. 

Potrivit Regulamentului Senatului, raportul Comisiei Juridice se adoptă cu majoritate absolută. „Hotărârea comisiei se adoptă prin votul secret al majorităţii membrilor acesteia“, se arată în articolul 172 din Regulamentul Senatului, referitor la imunitatea parlamentară. „Majoritatea membrilor Comisiei“ înseamnă majoritate absolută ( adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor din Comisie). Există situaţii în Regulamentul Parlamentului când este stipulată doar o majoritate simplă (a senatorilor prezenţi la şedinţă). Însă, în lipsa unei precizări clare, funcţionează majoritatea absolută. Cum Comisia Juridică este formată din 11 oameni, pentru a strânge o majoritate legală care să avizeze cererile Justiţiei în cazul Şova era nevoie de şase voturi pentru. S-au strâns însă doar cinci voturi pentru, nicidecum majoritatea cerută de Regulament. 

Explicaţii confuze

Potrivit unor surse senatoriale, Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei, a întrebat în şedinţă dacă majoritatea nu este asigurată de şase voturi. Iar colegii au răspuns: „Sunt 10 prezenţi şi nu 11 – lipseşte senatorul UDMR –  deci majoritatea este cu unul mai puţin decât în momentul în care sunt toţi prezenţi“. Greşit. Chiar dacă au fost prezenţi 10 senatori, majoritatea absolută cerea tot şase voturi „pentru“. Ba mai mult, chiar şi o majoritate simplă ( a celor prezenţi) cerea tot şase voturi, pentru că jumătate plus unu din 10 înseamnă tot şase (5+1) indiferent cum ai calcula. 

Explicaţiile senatorilor n-au nicio legătură cu Regulamentul Senatului.  „Au fost zece voturi valabil exprimate, din care cinci pentru, două împotrivă şi trei nule. Majoritatea a fost de cinci la doi, pentru că cele nule nu se iau în considerare. Pentru cvorum este necesar să ai minim şase voturi din alea zece. Rezultatul votului se ia în funcţie de cele valabil exprimate. Nu trebuiau să fie şase, pentru că altfel nu trecea”, a explicat, destul de confuz, liberalul Cristian Bodea. Bodea invocă cvorumul de şedinţă, însă majoritatea absolută –  cerută de Regulamentul Senatului –  nu se raportează la cvorum, ci la numărul total de senatori din Comisia Juridică. Senatorii au calculat însă majoritatea doar din numărul voturilor valabil exprimate (7). Însă majoritatea absolută nu se calculează în funcţie de numărul voturilor valabil exprimate, ci în funcţie de numărul total al senatorilor din Comisie.  ;

PSD s-a opus arestării

Potrivit unor surse din Comisia Juridică, au votat în favoarea cererii de arestare toţi cei cinci liberali: Cătălin Boboc, Alin Tişe, Cristian Bode, Steliana Miron şi Marinică Dincă. Împotriva arestării au votat senatoarea UNPR Ruxandra Jipa (cea care l-a uns cu mir pe Şova la precedentul vot de ridicare a imunităţii) şi senatorul PSD Marius Coste. Şi-au anulat votul senatorii PSD Ovidiu Donţu, Doina Federovici şi Ioan Chelaru. 

Liberalii spun că senatorii PSD încearcă din nou să-l scape pe Dan Şova în plen, aşa cum au făcut în primăvară. „Avizul este favorabil, dar cred că votul în plen va mai întârzia încă două săptămâni. Diferenţa între ce declară liderii politici şi ce fac este destul de mare“, a spus Cătălin Boboc. Temerea liberalilor este credibilă. Săptămâna viitoare este 1 decembrie, deci Parlamentul va fi în vacanţă. În cazul în care nu se întruneşte cvorumul nici peste două săptămâni, votul pentru ridicarea imunităţii lui Şova ar putea fi amânat pentru anul viitor, în condiţiile în care vine vacanţa parlamentară de iarnă. 

Tăriceanu, din nou împotriva Justiţiei 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, marţi, că documentele din dosarul care îl vizează pe social-democratul Dan Şova au fost analizate de către senatorii jurişti într-un timp prea scurt dat fiind volumul mare de pagini, ironizând atitudinea preşedintelui Camerei juridice a forului superior din legislativ, Cătălin Boboc.

„Nu am ştiut că avem un geniu la preşedinţia Comisiei juridice de la Senat, care este capabil în câteva ore să parcurgă 3.000 de pagini de documente şi să ia şi o hotărâre împreună cu membrii Comisiei, mai ales atunci când este vorba de libertatea oamenilor, indiferent cine sunt ei - oameni normali sau parlamentari. Cred că nu e normal să ne jucăm cu libertatea acestora. Pe mine, această modalitate de lucru în Comisie mă face să îmi pun mari semne de întrebare cu privire la seriozitatea şi responsabilitatea cu care unii dintre parlamentari îşi îndeplinesc atribuţiile“, a declarat Tăriceanu.

Fiind întrebat dacă are de gând să conteste procedura urmată în Comisia juridică, Tăriceanu punctat faptul că: „Nu trebuie să contestăm procedura, dar putem să observăm că dacă lucrurile se desfăşoară în acest fel, atunci orice pretenţie de a reda credibilitatea Parlamentului ca instituţie o să rămână la stadiu de deziderat“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite